d-md-none
Siirry pääsisältöön

Viisi vinkkiä hävikittömään jouluun

Olipa joulun kattaus millainen hyvänsä, niin usein tarjottavaa on liikaa. Motivan asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen kokosi vinkit, joilla vältät ruokahävikin jouluna:

1)    Mitä enemmän ruokalajeja sitä vähemmän niitä tarvitaan. Juhlapäivällisellä määrän voi korvata laadulla ja sen seitsemän sorttia ruokalajeja voi jakaa useammalle päivälle.

2)    Suunnittele jouluruokamenut etukäteen ja tee ostoslistat! Joulukiireessä ruokakaupassa tulee helposti tehtyä heräteostoksia ja lopulta ostoskärryssä on puolet aiottuja enemmän ruokaa.

3)    Joulukalojen ja mätien kohdalla pitää muistaa kylmäketju. Kalat ja mädit eivät kestä pitkiä aikoja joulupöydässä, joten laita näitä vain vähän kerralla tarjolle.

4)    Kyllästyttääkö laatikot ja kinkku muutaman päivän jälkeen? Tapaninpäivänä voi jo tuunata laatikoista kasvispihvejä tai kinkusta pitsaa. Ruokien muuttamisessa uuteen kuosiin on vain mielikuvitus rajana. Myös pakastamalla saat paljon lisäaikaa ruoille ja herkuille, joita et juuri nyt jaksa syödä.

5)    Muista elintarviketurvallisuus. Jäähdytä kuumat ruoat nopeasti ennen säilytystä kylmässä ja hyödynnä kylmä ulkoilma, jos mahdollista. Peittele ruoat hyvin säilytyksen aikana. 

Lue myös