d-md-none
Siirry pääsisältöön

Vaihtelua laskiaispöytään? Perinteeseen sopii myös kalakeitto

Laskiaistiistai on monessa keittiössä perinteisesti hernerokkapäivä. Keitto lämmittää mukavasti talvisessa säässä. Jotta keittopöydästä löytävät lämmikettä ja vatsan täytettä myös ne, joille hernekeitto ei maistu, voi sen rinnalla tarjota vaikkapa kalakeittoa.

Monen suomalaisen suosikki on kermainen lohikeitto, mikä sopii mainiosti laskiaisen toiseksi perinnekeitoksi. Erityisesti juuri maitoon tehty keitto on kotimainen herkku, johon ei maailmalla usein törmää.

Alun perin laskiaisena syötävä ruoka ei ollut juuri hernekeittoa. Perinteeseen kuului, että ruuan tuli olla mahdollisimman rasvaista. Mitä enemmän sormet ja suupielet kiiltelivät aterioinnin jälkeen, sitä parempi vuosi oli luvassa. Samalla se piti vatsan täynnä pitkään: laskiaisestahan alkaa paasto, joten laskiaistiistai oli viimeinen päivä, kun sai syödä vatsansa kunnolla täyteen. Tähän ajatukseen täyteläinen kalakeitto sopii paremmin kuin hyvin.

Kalakeiton voi valmistaa ja tuunata omien mieltymysten mukaan. Erilaisilla liemillä ja mausteilla keitosta saa muokattua täyteläisemmän tai kevyemmän, tulisemman tai miedomman, perinteisempään tai vaikkapa aasialaistyyliin maustetun. Kalaksi sopii niin lohi kuin kaikki muutkin kauden kalat. Kalakeittoa valmistaessa kannattaa muistaa, että kala kypsyy todella nopeasti ja se lisätään keittoon vasta aivan loppuvaiheessa. Kun kalaa ei kypsennä liikaa, se säilyttää mehevyytensä ja kalapalat pysyvät ehjinä. Tuore leipä keiton kanssa viimeistelee makunautinnon.

Älä siis suotta syö hernekeittoa, jos se ei maistu – perinteitä voi kunnioittaa myös oman maun mukaan.

Reseptit

Juustoinen kylmäsavulohikeitto

4 annosta
1 l vettä
3 rkl kasvisfondia
250 g voimakasta sulatejuustoa
2 valkosipulinkynttä
2 dl maissia (pakasteesta tai purkista)
150 g kylmäsavulohiviipaleita
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 dl vettä

Lisäksi
1 dl hienonnettua korianteria
100 g maissilastuja

Mittaa vesi ja kasvisfondi kattilaan. Kiehauta. Lisää joukkoon sulatejuustoa nokareina. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, lisää kattilaan. Keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Lisää joukkoon maissit. Kuutioi kylmäsavulohiviipaleet ja lisää keiton joukkoon.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja vesi pienessä astiassa tasaiseksi, ja kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee.

Nostele keittoa annoslautasille. Lisää päälle korianteria. Tarjoile nachojen kanssa.

Kipparin keitto

3 dl vettä
½ sipuli
muutama maustepippuri
laakerinlehti
1 porkkana
5-6 perunaa
150 g silakkafileitä
1,5 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl pakasteherneitä
5 cm pätkä purjoa
tuoretta tilliä
1 rkl margariinia
1 kalaliemikuutio
(suolaa)

Kuutioi sipuli, porkkana ja perunat ja kaada ne kiehuvaan veteen. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti.Keitä muutama minuutti.

Lisää paloitellut silakkafileet ja maitoon sekoitettu vehnäjauho. Anna hautua hetki.

Lisää herneet, purjo ja margariini ja anna vielä hautua muutaman minuutin ajan.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää tarjolle vietäessä tillisilppu.

Helppo savukalakeitto

3-4 annosta

8 dl kalalientä
4 isoa perunaa
1 pussi keittojuureksia (pakaste)
1/4 tl mustapippurirouhetta
noin 2 dl ruodotonta savukalaa tai: savukalaa ja tuoretta kalaa, esim. kirjolohifileetä
(1/2 – 1 dl ruokakermaa tai noin 50 g sulatejuustoa)
(suolaa)
tilli- tai ruohosipulisilppua

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi.

Kuori ja paloittele perunat lohkoiksi. Keitä lohkoja noin 10 minuuttia kalaliemessä. Lisää keittojuurekset ja jatka kypsennystä vielä noin 10 minuuttia. Mausta pippurilla.

Lisää pienitty savukala keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista suola, lisää tilliä tai ruohosipulia.

Voit halutessasi käyttää keiton viimeistelyyn maitotuotteita, mutta se maistuu hyvältä ilman niitäkin.

Lähde: https://bit.ly/2tLmryp

Lue myös