d-md-none
Siirry pääsisältöön

Vaalikahvit ovat tärkeä perinne – näin saat niistä kaiken irti

Tulevana sunnuntaina moni suomalainen käy äänestämässä ja juo sen jälkeen vaalikahvit. Helsinki Coffee Festival keräsi yhteen vinkit siitä, miten tehdään ja nautitaan parempaa vaalikahvia. 

Viikonloppuna 12.-14. huhtikuuta Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla kahviammattilaiset opastavat, miten jo pienillä keinoilla saa tehtyä laadukkaampaa kahvia. Helsinki Coffee Festival poimi vinkkejä vaalikahvinvalmistukseen.

Suomalaiset palkitsevat itsensä mielellään kahvilla suurempien ja pienempien suoritusten jälkeen. Vaalikahvilla on käyty yli 100 vuoden ajan.

”Vaalikahvit ovat olleet hienovarainen tapa ilmoittaa, että äänioikeus on käytetty. Vaalikahvit ovat sukua kirkkokahville: ne on juotu sunnuntaina oman aatteen mukaisessa seurassa, ennakkoäänestys on tosin murtanut tätä pyhäperinnettä. Kaupungeissa vaalikahvit ovat keskittyneet kahviloihin, kotona vaalikahvit on juotu todennäköisimmin silloin, kun äänestys on suoritettu perheen voimin. Ja onhan kahvitarjoilu myös vaalikojujen varma vetonaula”, kuvailee tietokirjailija Satu Jaatinen.

Laadukkaan vaalikahvin valmistus on helppoa, kun kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Kahvielämystä voi parantaa jo pienilläkin seikoilla, kuten raikkaalla vedellä, raaka-aineen laadulla ja tuoreudella sekä puhtailla laitteilla. 

Parempi vaalikahvi valmistuu näillä vinkeillä:

  1. Laadukas raaka-aine ja tuore kahvi. Kaiken a ja o on laadukas raaka-aine. Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina ja jauhaa ne tuoreeltaan juuri ennen kahvin valmistusta. Kahvi ei kuitenkaan säily papuinakaan pitkään, joten sitä ei kannata hamstrata. Kahvista häipyvät aromit ja maut mitä kauemmin sitä säilytetään. 
  2. Oikeat mittasuhteet ja jauhatus. Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvikupposta. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä. Esimerkiksi suodatinkahviin kahvipapuja mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Jos vaakaa ei löydy kotoa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia. Jos jauhat kahvipavut myllyllä, muista myös oikea jauhatuskarkeus.
  3. Raikas vesi mitataan erillisellä kannulla. Yleinen virhe on, että kahvi mitataan jo etukäteen, esimerkiksi edellisenä iltana aamuksi valmiiksi kahvinkeittimeen. Kahvi kannattaa kuitenkin valmistaa aina tuoreeltaan. Kahvi kannattaa myös kaataa keittimeen erillisellä kannulla, ettei kahvipannuun kerry turhia rasvoja.
  4. Suodatinpussi kastellaan. Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan mielellään lämpimällä vedellä ennen kahvipurujen mittaamista.
  5. Valmista kahvia aina se määrä mitä juot ja nauti se oikean asteisena. Kahvi nautitaan oikean asteisena, eikä sitä seisoteta keittimen levyllä tai kuumenneta uudelleen. Kahvia on hyvä valmistaa aina se määrä, jonka sillä hetkellä juo. Veden lämpötilan olisi hyvä olla 92-94 astetta. Kun kahvi on kaadettu kuppiin, sen kannattaa antaa jäähtyä hetken kupissa. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu.
  6. Muista puhtaus! Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko, ja siihen on hyvä käyttää laitteiden omia puhdistusaineita, ei liian vahvoja pesuaineita. Jokaisen käyttökerran jälkeen kahvilaitteet kannattaa vähintään tyhjentää ja huuhdella lämpimän veden alla.

Suomen paras paahtimo ja kahvila 2018

”Vaalikahvia voi tulla nauttimaan ja valmistamaan myös viidettä kertaa järjestettäville Helsinki Coffee Festivaleille. Tapahtumassa pääsee maistelemaan maan laajimman kattauksen kahveista ja saa vinkkejä paremman kahvin valmistukseen”, vinkkaa Maija Kestilä, Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä.

Lähde: Kaiku Helsinki

Kuvat: Paavo Pykäläinen

Lue myös