d-md-none
Siirry pääsisältöön

Uusi kaurainnovaatio – Fazer rakentaa 40 miljoonan euron ksylitolitehtaan Lahteen

Fazer tuo kotimaisen ksylitolin valmistamisen takaisin Suomeen rakentamalla kauran kuoresta ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen Lahteen. Kauramyllyn sivutuotteesta uusimmalla teknologialla valmistettava ksylitoli on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta. Ksylitolimarkkinoiden odotetaan kasvavan, ja Fazerin tavoitteena on myydä maailmanlaajuisesti tätä kasvipohjaista, suomalaista alkuperää olevaa raaka-ainetta. 

Fazer jatkaa yritystoimintansa kehittämistä ja sijoittaa 40 miljoonaa euroa kauran kuoresta valmistettavan ksylitolitehtaaseen Lahdessa. Investointi vahvistaa Fazerin asemaa viljatuotteiden edelläkävijänä. Fazerilla kauramyllyn sivutuotteena syntyy runsaasti kauran kuorta. Kauran kuoret sisältävät ksyloosia, josta voidaan valmistaa ksylitolia.

”Innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta. Olemme luoneet uudenlaista teknologiaa, jonka olemme patentoineet. Raaka-aineena ksylitoli mahdollistaa terveellisempien vaihtoehtojen tarjoamisen kuluttajille.  Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa maailmanlaajuisesti. Suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsin myllymme yhteyteen. Olen ylpeä tästä fazerilaisten osoittamasta rohkeasta luovuudesta, joka on mahdollistanut tämän innovaation. Olemme myös innoissamme innovaation avaamista uusista mahdollisuuksista”, Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum sanoo.

Kasvipohjaiset tuotteet ja ratkaisut ovat strategisen kasvun alueita Fazerille 

Fazer panostaa uusien tuotantoteknologioiden ja ratkaisujen kehittämiseen. Ksylitolin valmistaminen kauran kuorista on todellinen innovaatio, jossa käytetään uutta teknologiaa. Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Tällä hetkellä kauran kuoria käytetään pääasiassa energiantuotantoon.

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen: Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Ksylitolimarkkinat ovat kasvussa

Modernit kuluttajat etsivät terveellisempiä vaihtoehtoja valkoiselle sokerille. Ksylitolissa on siis paljon potentiaalia tuotekehitykseen. Ksylitolimarkkinat ovat kasvussa, ja Fazerin tavoitteena on olla ainut suomalaisesta kasvipohjaisesta raaka-aineesta ksylitolia valmistava yritys. Ksylitoli on myös tärkeä raaka-aine Fazerin makeisliiketoiminnassa – Fazer on ainoa suomalainen ksylitolipurukumin valmistaja.

Fazer julkaisi ensimmäiset uutiset Lahden investoinnista tammikuussa. Investointi sijoittuu vuosille 2019–2020 ja se synnyttää 30 uutta työpaikkaa ja työllistää myös välillisesti. Lahden tehtaan rakennustyöt alkoivat helmikuussa 2019.

Fazer tavoittelee kasvua Pohjois-Euroopassa ja myös Euroopan ulkopuolella

Vastuullisuus on jatkuvasti kasvava trendi, ja kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia kasvipohjaisista ratkaisuista. Fazer kehittää yritystoimintaansa ja tuotevalikoimaansa keskittyen erityisesti kasvuun ja kuluttajatrendeihin. Fazerin tavoitteena on olla moderni ja vastuullinen elintarvikeyhtiö. Yritysstrategian mukaan Fazer tavoittelee laajentumista Pohjois-Eurooppaan ja Euroopan ulkopuolelle. Investointi Lahteen tukee tätä tavoitetta. Kaurankuoresta ksylitolia valmistava tehdas on osa Fazer Lifestyle Foods -liiketoiminta-aluetta.

Kolmen viime vuoden aikana Fazer on investoinut yhteensä noin 195 miljoona euroa, joista 136 miljoonaa Suomeen.

Faktoja ksylitolista

  • Ksylitolin teollinen valmistus on suomalainen innovaatio.
  • Suomessa ksylitolin teollinen tuotanto alkoi vuonna 1975.
  • Suosituimpia ksylitolituotteita ovat purukumit ja pastillit. 
  • Ksylitoli on makeutusaine, joka valmistetaan ksyloosista. Ksyloosia esiintyy useissa kasveissa ja puissa, kuten koivussa, pyökissä, maississa ja marjoissa.
  • Ksylitoli on vähäkalorinen (vain 60 % sokerin kaloreista), mutta yhtä makea kuin sokeri.
  • Ksylitolilla on Euroopan elintarvikeviraston hyväksymä terveysväite.
  • Monet hammaslääkäriliitot suosittelevat ksylitolin päivittäistä käyttöä kariesriskin alentamiseksi.
  • Fazer on ainoa ksylitolipurukumin valmistaja Suomessa.

Lähde: https://cisn.co/2TfezEm

Lue myös