d-md-none
Siirry pääsisältöön

Underbara Åland – låt dig charmas i sommar av Nordens soligaste resmål och dess skärgårdsidyll

– Jag älskar närheten till naturen och havet. Åland är ett perfekt resmål för barnfamiljer – det är lätt att ta sig hit och fartygsresan i sig är för många barn en skojig reseupplevelse och en fin inledning på resan, säger Caroline
Lepistö
på Ålandhotels. 

Ålandhotels är Ålands största hotellkedja med sina tre hotell i ölandskapets huvudstad Mariehamn. Legendariska Hotel Pommern har genomgått omfattande om- och tillbyggnadsarbeten. Hotellet är Svanenmärkt, i likhet med systerhotellet Savoy. Hotel Savoy finns i hjärtat av Mariehamn, i närheten av stadens sevärdheter, och har bastuavdelning med pool. Menyn på Hotell Pommerns restaurang Kvarter5 bygger på lokala råvaror och säsongens smaker. Kedjans tredje hotell, Hotel Adlon, finns nära hamnterminalen och på promenadavstånd från det berömda museifartyget Pommern. Hotell Adlons Pizzeria & Sportsbar är ett omtyckt ställe att umgås på. 

– Mariehamn erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Sjöfartsmuseet och segelfartyget Pommern är favoriter som garanterat går hem hos hela familjen. Mariehamn är en lättillgänglig stad – dess butiker, restauranger och sevärdheter finns på promenadavstånd, därför hinner man se och göra mycket på kort tid, säger Lepistö. 

Stig ombord på ett berömt segelfartyg 

Mariehamn med cirka 11 000 invånare är mest känd som en sjöfartsstad. Sjöfarten har varit, och är fortfarande, en viktig näring på Åland. Stiftelsen för Ålands sjöfartsmuseum har gjort en storsatsning för att skapa den nya besöksupplevelsen Pommern – 100 dagar under segel, som passar alla åldrar. Besökaren får tillfälle att resa tillbaka i tiden, vara ”en del av besättningen” och föreställa sig hur det skulle kännas att vara sjöman ombord på ett segelfartyg på 1930-talet. Under sommarmånaderna är utställningen öppen varje dag. Ålands sjöfartsmuseum utsågs för några år sedan till Finlands bästa museum. 

Äventyrsbadet Mariebad samt barnens egen ö Lilla Holmen med simstränder och lekplatser på Mariehamns östra strand är barnens självklara val för svalkande nöjen exempelvis efter museibesöket. Åland är Nordens soligaste plats från maj till augusti – du kommer alltså med stor sannolikhet att få njuta av vackert sommarväder när du besöker Åland.

Gör en dagsutflykt i skärgården 

Åland, Finlands enda ölandskap, består av fler än 6 700 öar. Bland dessa har alla bebodda öar landsväg med färje- eller broförbindelse. Avstånden på huvudön Fasta Åland är korta och havet skymtar alltid, var du än är – Åland är verkligen ett perfekt resmål för dagsutflykter. Utöver huvudstaden Mariehamn och besöksmålen i dess omedelbara närhet finner familjens små och stora mycket att se och förundra sig över. 

– Strax utanför Mariehamn finns fantastiska sandstränder och klippor att utforska. Du kan göra utflykter till olika öar och använda staden som bas. För att få ett smakprov av skärgården kan du exempelvis besöka Järsö och Nåtö, omtyckta öar söder om Mariehamn som nås via förbindelsebroar med cykel eller bil. Uddens yttersta spets på Järsö är en verklig syn och kröner den bildsköna rutten dit. 

– Strax utanför Mariehamn finns fantastiska sandstränder och klippor att utforska. Du kan göra utflykter till olika öar och använda staden som bas. För att få ett smakprov av skärgården kan du exempelvis besöka Järsö och Nåtö, omtyckta öar söder om Mariehamn som nås via förbindelsebroar med cykel eller bil. Uddens yttersta spets på Järsö är en verklig syn och kröner den bildsköna rutten dit. 

pyöräily

Vill du fiska eller spela golf? 

Ålandhotels arrangerar temaresor med övernattning. Ålandhotels känner Åland som sin egen ficka och sätter samman resepaket för att erbjuda dig den perfekta resan, oavsett om du är en passionerad golfare eller discgolfare, historieintresserad eller en cyklist som vill utforska Ålands cykelvägar och uppleva atmosfären i en autentisk åländsk by. Familjer kan välja ett hotellpaket som utöver hotellnätter även innehåller inträdesbiljetter till barnens favoritställen: badhuset Mariebad, Sjöfartsmuseet och fartyget Pommern. 

Det är inte för inte som Åland kallas fiskarens paradis. Ålandhotels har utformat ett semesterpaket som låter besökaren själv prova på fiske i skärgården. I paketet ingår fiskeresa samt övernattningar på valt hotell. Paketet erbjuder en utmärkt möjlighet att beundra Ålands berömda havslandskap med familj eller vänner och samtidigt ägna sig åt sportfiske eller bara njuta av närheten till naturen och havet. Kvällstid kan du njuta av allt det bästa den lilla huvudstaden Mariehamn har att erbjuda. 

– Mariehamn och dess miljöer, liksom våra härliga öar, erbjuder sevärdheter och upplevelser i många dagar, men även några dagars vistelse räcker till för att tillsammans med familjen pröva på olika saker och inse tjusningen med Åland och det havsnära Mariehamn.

Text: Daniela Holm

www.alandhotels.fi/sv

Lue myös