d-md-none
Siirry pääsisältöön

Herkullinen ja monipuolinen Puola on turvallinen

Moni pohtii, minne matkustaa koronapandemian hellittäessä. Yksi vaihtoehto on lähellä Suomea, Itämeren toisella rannalla sijaitseva Puola.

 Matkailusivusto European Best Destinations Organization arvioi eri kohteiden turvallisuutta koronapandemian jälkeen. Puolan Gdańsk ja Varsova olivat 20 turvallisimman kohteen listalla, kertoo Puolan matkailutoimistossa Tukholmassa työskentelevä Monika Pawlowska

Jo viime vuonna Puola oli yksi turvallisimmista kohteista. Pawlowska uskoo, että syynä siihen ovat Puolan tiukat koronarajoitukset. Majoituspaikoissa, ravintoloissa sekä kaupoissa ollaan hyvin tarkkoja hygienian kanssa, maskeja on saatavilla runsaasti ja turvaväleistä pidetään hyvää huolta.

Puola_retkeily
Bieszczady-vuorijono kulkee Puolan kaakkoisosasta ja Slovakian koillisosasta Länsi-Ukrainaan.

Turvallisuus on tärkein. Turvallisen ympäristön lisäksi matkailijoita odottavat Puolassa kaikki kesän ja syksyn aktiviteetit. On golfia, vaellusta, kylpylöitä, museoita, musiikkifestivaaleja, maaseutumatkailua. Puolaan pyöräilemällä tutustuvalle on tarjolla reittejä yli 2 000 kilometriä. Puola on oiva kohde myös silloin, jos kaipaa aktiviteettien sijaan tai lisäksi rentoa, viipyilevää lomaa. 

Heille, jotka eivät pidä ruuhkaisista paikoista, suosittelen esimerkiksi Puolan pohjois- ja koillisosassa sijaitsevaa tuhansien järvien Masuriaa tai Bieszczady-vuoria, Pawlowska sanoo.  

Holiday_Inn_Puola
Hotell-Inn Granary Island

Historiaa huokuvien paikkojen lisäksi Puolassa on uutta. Pawlowska kertoo Gdańskissa sijaitsevasta Granary Island -alueesta, jota on kehitetty sen perinteitä ja historiaa kunnioittaen. Vanhan rinnalle on luotu kaupunkia, jonka ilme on moderni. Granary Islandilla on venesatama, tyylikkäitä hotelleja, ravintoloita ja baareja kattoterasseineen. 

Osa matkailijoista valitsee Puolan tänä päivänä yksinomaan kulinaaristen elämysten vuoksi. Eri alueilla on oma ruokakulttuurinsa ja Puola tarjoaa useita vaihtoehtoja makumatkaa suunnittelevalle. Moni Puolassa matkaillut kehuu ruoan maun lisäksi sitä, että annokset ovat riittävän kokoisia ja usein myös hinta yllättää iloisesti. 

kulinaristiset elämykset puolassa

Puolalaiset keittiömestarit haluavat tarjota herkkuja vuodenaikojen mukaan. Kesälläkin kunnia-asiana on tehdä maittavia annoksia laadukkaista kauden raaka-aineista ja paikallisten perinteiden inspiroimana. 

Puolan perinteisestä ruokakulttuurista Pawlowska nostaa esiin esimerkiksi keitot. Niitä valmistetaan punajuuresta, sienistä tai vaikkapa kanasta. Matkalla kannattaa tutustua myös täytettyihin piiraisiin pierogeihin. Täytteiksi sopii melkein mikä vain, niin sienet ja kaali kuin liha ja sipuli. Joskus pierogin sisästä löytyy makea täyte. 

Kulinaristille riittää koettavaa esimerkiksi Gdańskissa tai biisoneistaan tunnetussa Podlasiassa. Hyviä valintoja ovat myös Krakova, Varsova, monia tunnustuksia saaneiden fine-dining-ravintoloiden Wrocław sekä makeiden St. Martin’s croissanttien Poznań.

Pawlowska muistuttaa, että Puolassa on runsas valikoima kasvisravintoloita ja myös ravintoloita, joiden kaikki annokset ovat vegaanisia. 

Puolassa pääsee tekemään tuttavuutta myös uusien juomien kanssa.  Pienten panimoiden tarjonta on runsasta ja suosittua. Pawlowskan kannattaa kokeilla -listalta löytyvät myös puolalaisista omenoista tai muista kauden hedelmistä tehdyt siiderit. Niiden lisäksi Pawlowska mainitsee biisoninruoholla maustetun vodkan ja lämmitetyn oluen. 

Vodka tuli jo mainittua. Kirkas juoma liittyy myös Koneserin kulttuuri- ja viihdekeskukseen. Keskus on perustettu historiallisen Koneserin vodkatehtaan tiloihin. Koettavissa on museoita, taidegallerioita, konsertteja, näyttelyitä ja paljon muuta. Ja tietenkin keskuksessa on runsas ravintolatarjonta. 

Puola sijaitsee Itämeren etelärannikolla. Syyskuussakin Puolassa voi olla yli 20 astetta lämmintä. Syyspäivinä on siis usein mitä parhain sää pelata golfia, viettää rantapäivää, pyöräillä tai retkeillä. 

Puola on myös viinifestivaalien maa. Syyskuussa järjestetään Puolan suurin viinifestivaali Zielona Górassa Puolan länsiosassa.  Viininmaistelun lisäksi festivaalilla on paljon oheistapahtumia. On konsertteja, muita kulttuuritapahtumia ja paikalliset tuottajat avaavat viinitilojensa portit vieraille. 

www.puola.travel/fi

Lue myös