d-md-none
Siirry pääsisältöön

Toptasten vinkit juustotarjottimen kokoamiseen

Blogi on toteutettu yhteistyössä John W. Hallan kanssa.

Juustolautanen sopii täydellisesti illanistujaisiin naposteltavaksi tai illallisen yhdeksi jälkiruoaksi. Me päätimme eräänä perjantai-iltapäivänä koota juustolautasen palaverievääksi – ja se muuten oli mainio tapa startata viikonloppu! Pilkoimme juustot valmiiksi suupalan kokoisiksi kuutioiksi, mikä toki ottaa hieman enemmän aikaa esivalmisteluissa. Tämä kuitenkin helpottaa tarjoilua, kun jokainen voi napata cocktailtikulla tai pienellä haarukalla juustopaloja itselleen, eikä tarvitse pähkäillä mikä veitsi oli millekin juustolle. On myös tärkeää muistaa ottaa juustot lämpimään hyvissä ajoin ennen tarjoilua, noin 1-2 tuntia riittää. Varsinkin valkohomejuuston maku paranee kun juusto ei ole jääkaappikylmä. Sen sijaan tuorejuuston voi nostaa esille vasta ennen tarjoilua.

Miten valitsen juutotarjottimen juustot?

Maistelimme kaiken kaikkiaan 7 eri juustoa. Kuitenkin jo 3-5 erilaisella juustolla saa kasattua monipuolisen juustotarjottimen. Maistelu kannattaa aloittaa miedommista mauista ja edetä kohti voimakkaampia juustoja. Juustotarjottimemme sisälsi:

Tuorejuusto: Chavroux, vuohenmaitotuorejuusto ruohosipulilla. Tuorejuusto oli mukavan raikas lisä juustotarjottimelle. Jos et ole maistanut vuohenmaidosta valmistettua tuorejuustoa, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla vaihtelun vuoksi.

Kovat, kypsytetyt juustot: puolikova Comté ja kova Le Saint Mont des Alpes. Nämä juustot olivat takuuvarmoja valintoja tarjottimelle, sekä miedompien että voimakkaampien juustojen ystävä piti juustoista.

Valkohomejuustot:
Brie: Coeur de Lion Brie ja Valbrie, Camembert: Le Rustique. Valitsetko sinä mieluummin viipaleen muotoisen brien vai kiekkona myytävän camembertin? Camembert on yleensä hieman vähärasvaisempaa kuin brie, meidän testijuustoista Camembertissa oli 21 % rasvaa, Coeur de Lionissa 28 % rasvaa ja Valbriessä 31 % rasvaa.

Sinihomejuusto: Saint Agur. Pehmeän kermainen Saint Agur on aromiltaan voimakas ja monikäyttöinen sinihomejuusto.

Mitä lisukkeeksi juustolautaselle?

Kauniisti koottu juustolautanen on ilo silmälle ja meidän mielestä lisukkeiden valinnassa ainoastaan mielikuvitus on rajana. Toimituksen juustotarjottimelle päädyimme valitsemaan:

  • vihreitä ja tummia viinirypäleitä
  • mansikoita
  • viipaloitua päärynää
  • saksanpähkinöitä
  • hilloja
  • keksivalikoima
  • tuoretta ciabattaa
Toptasten vinkit juustotarjottimen kokoamiseen

Maistelimme myös vuohenmaidosta tehtyä tuorejuustoa, jota lusikoimme juustotarjottimen keskelle. Se sopi hyvin niin ruiskeksien kuin ciabattan kanssa. Tiesitkö, että tässä tuorejuustossa on rasvaa vain 12 prosenttia? Se sopii siis mainiosti hieman kevyemmäksi vaihtoehdoksi tuhtien ja voimakkaden juustojen rinnalle.

Muita herkullisia vinkkejä juustojen makupariksi ja koristeeksi:

  • pensasmustikat
  • viipaloitu omena
  • persimon
  • viikuna
  • manteli
  • kuivatut karpalot
  • hunaja
  • balsamicokastike

Tapaslautaselle juustojen pariksi suosittelemme:

  • ilmakuivattu kinkku
  • salami tai pepperoni
  • oliivit
  • aurinkokuivatut tomaatit
  • maa-artisokka

Lue myös