d-md-none
Siirry pääsisältöön

Toptasten testissä: Fazer Alku Kauraöljyt

Fazer on tuonut markkinoille ihanan uutuuden, Alku Kauraöljyn, jota saa sekä maustamattomana että sitruunan makuisena. Olimme tästä uudesta tuotteesta todella innoissamme, sillä kaurahan on tunnetusti ravintoarvoiltaan superterveellinen vilja. Öljy oli pakattu tyylikkääseen lasipulloon, jota säilyttää keittiössä mielellään käden ulottuvilla.

Fazer Alku Kauraöljy osoittautui oikeaksi öljyjen moniottelijaksi: se soveltuu niin paistamiseen, leivontaan, ruoanlaittoon kuin viimeistelyyn. Maustamattoman öljyn maku oli täyteläinen, mutta lempeä. Vaikka sitruunalla maustetussa öljyssä oli särmää, ei sitruunan maku ollut liian hallitseva. Öljyssä oli upean intensiivinen keltainen väri, joka pääsee oikeuksiinsa erityisesti annosten viimeistelyssä.

Jenni tuunasi oman suosikkireseptinsä sitruunalla maustetulla kauraöljyllä, Vilma testasi miten maustamaton kauraöljy sopii kaurapuuroon ja Titti teki joulukinkun tähteistä kinkkusalaatin, jonka maustoi sinappisella kauraöljykastikkeella.

Ota tästä reseptit talteen!

Jennin sitruunainen kylmäsavulohi-pasta (neljälle)

Rakastan pastaa, kaikissa sen muodoissa. Kun mieleni tekee jotain raikasta, valmistan sitruunapastaa fiiliksen mukaan varioiden. Joskus sellaisenaan ja toisinaan kanan tai katkarapujen kanssa. Kylmäsavulohella tuunattu sitruunapasta on kuitenkin ehdoton suosikkini. Se on helppo, nopea, ja herkullinen! Aiemmin olen viimeistellyt pastan oliiviöljyllä, mutta tästä eteenpäin kruunaan tämän annoksen sitruunaisella kauraöljyllä.

Ainekset:
puolikas pussi (à 500g) tagliatelle-pastaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl lämmityksen kestävää kauramaitoa
150g kylmäsavulohta
pari kourallista babypinaattia
luomusitruunan kuori raastettuna
suolaa ja pippuria

Viimeistelyyn:
Fazer Alku Kauraöljyä (sitruunan maku)

Ohjeet:

  1. Keitä pasta ohjeen mukaan.
  2. Valmista pastan kiehuessa kastike: sulata tuorejuusto kattilassa kauramaidon kanssa ja mausta kastike suolalla, pippurilla ja sitruunan kuorella. Säästä sitruunan kuorta hieman koristeluun.
  3. Viipaloi kylmäsavulohi ja huuhdo babypinaatti tarvittaessa.
  4. Lisää valutetun pastan joukkoon tuorejuustokastike, pinaatit ja viimeisenä kylmäsavulohi. Lorauta päälle Fazer Alku Kauraöljyä ja sekoita.
  5. Tarjoile pasta heti. Koristele annokset vielä kauraöljyllä, raastetulla sitruunan kuorella ja parilla rouhaisulla mustapippuria.

Vilman kaurapuuro (yhdelle)

Syön melkein joka aamu kaurapuuroa ja usein ongelmanani on, mitä valitsen lisukkeeksi, jotta saan aamupalastani sopivasti ravintoaineita, vitamiinia, hyviä rasvoja sekä tietysti hyvää makua!

Fazer Alku Kauraöljy käy kaurapuuron viimeistelyyn mainiosti, koska sen maku on ihanan pehmeä ja aidon kauran makuinen. Se sisältää paljon hyviä rasvoja ja tuo mukavaa juoksevuutta puuron rakenteeseeen, terveyshyödyistä puhumattakaan.

Kauran kuidut hellivät vatsaa ja tasaa verensokeria. Kaurassa on myös paljon antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, seleeniä, B1-vitamiinia, biotiinia ja magnesiumia. Siispä Fazer Alku Kauraöljy on täydellinen lisä kaurapuuroon, niin maun kuin terveellisyydenkin näkökulmasta.

Ainekset:
1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl Vettä / kauramaitoa
Hyppysellinen suolaa

Viimeistelyyn:
Loraus Fazer Alku Kauraöljyä
n. 100 g pensasmustikoita
Puolikas avocado

Ohjeet:

  1. Keitä puuro ohjeen mukaan ja lisää suola.
  2. Laita puuro lautaselle ja lisää Fazer Alku Kauraöljyä ja sekoita.
  3. Lisää pensasmustikat ja puolikas avocado puuron päälle.
Kaurapuuroa avocadolla, pensasmustikoilla ja Fazer Alku Kauraöljyllä
Vilman värikäs aamupala

Titin sinappinen salaattikastike

Minulla oli tänä vuonna #hävikkivapaajoulu teemana, eli näin äärettömästi vaivaa sen eteen, että saisin kaikki jouluruoat syötyä eikä yhtään menisi roskiin. Tein ylijäämä-kaloista kalakeittoa ja pastakastiketta ja rosollista ja ylijääneestä sinihomejuustosta ihanan täyteläistä punajuurikeittoa. Kinkku oli viimeisenä jäljellä, ja siinä vaiheessa teki jo mieli hieman kevyempää syötävää joten päädyin tekemään kinkkusalaatin. Kinkkusalaattiin tietysti sopii sinappinen salaattikastike, joten päätin kokeilla tässä yhteydessä saamaani kauraöljyä. Lähdin luomaan kastiketta mummin vanhalla opetuksella: makeaa, suolaista, kirpeää ja tulista – sillä saa tehtyä sen täydellisen yhdistelmän. Itse salaatin tein jäävuorisalaatista, kurkusta, omenasta ja viinirypäleistä ja tietenkin kinkusta. Kokonaisuus toimi kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan loistavasti!

Mitä sanoisin kauraöljyn mausta? No ensinnäkin, tässä huomasi kyllä selkeästi kauraöljyn maun erilaisuuden – se oli todella täyteläinen ja jotenkin kevyempi kuin perus rypsiöljy. Verraten taas oliiviöljyyn niin kauraöljyssä on aivan oma makunsa, jotenkin pähkinämäisempi. Kutsun itseäni öljyfriikiksi, koska minun kaapista löytyy aina vähintään kymmenen erilaista öljyä, kaikilla tietty oma käyttötarkoituksensa. Yleensä käytän paistamiseen pelkästään rypsiöljyä, mutta nyt olen käyttänyt kokeilumielessä saamaani kauraöljyä ja se on koostumukseltaan myös todella hyvä paisto-öljy. Minulla on kutina että kauraöljystä tulee minun öljykaappini uusi vakio – ehkä seuraavaksi kokeilen Jennin saamaa sitruunaöljyä, se kuulosti hyvältä!

Sinappinen salaattikastike

  • 1 rkl dijon sinappia tai kokin lempisinappia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl kauraöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • hippusellinen chiliä , suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset yhteen haarukalla vatkaten, niin saat kastikkeesta kuohkean. Itse kun olen helppouden fanittaja, niiin laitan sinapin ja valkoviinietikan pieneen juomalasiin ja sekoitan haarukalla voimakkaasti. Sitten lisään nuo muut jolloin kuohkeuden saavuttaa helpommin. Toki voit myös käyttää käsivatkainta ja sekoituskulhoa – makuasia.

Vinkki! Kinkun voi salaatissa korvata esim kalkkunalla tai kanalla. Vegeversiona suosittelisin härkistä.

Titin hävikkisalaattiin sopi mainiosti sinappinen salaatinkastike
#hävikkivapaajoulu teemalla valmistettiin Titin keittiössä joulukinkun jämistä kinkkusalaattia.

Lue myös