Siirry pääsisältöön

Toptasten matkassa Malediiveilla: Lily Beach Resort & Spa

Malediiveille voi matkustaa kahdella eri tavalla. Voit asua resort-saarella, ja siellä yleensä all inclusive-paketilla, tai sitten vaihtoehtoisesti suunnata matka paikallissaarille. Malediiveilla on noin 1200 saarta, josta noin 200 on paikallissaaria ja toiset 200 resort-saaria. Valinnanvaraa siis on. Myös liikenne isoimpien paikallissaarten välillä hoituu julkisena liikenteenä, joten saarihyppely on myös hyvin mahdollista Malediiveilla. Malediivit kuvitellaan kalliiksi matkakohteeksi – mikä on totta monen resortsaaren osalta, mutta vastaavasti paikallissaarilla asusteleminen ja eläminen voi olla hyvinkin edullista.

Paikallissaarista kirjoitamme joskus tulevaisuudessa – sillä nyt olisi vuorossa aivan fantastisen resortin esittely, kun Toptasten delegaatio suuntasi South Ari Atollin Lily Beach Resort & spa-saarelle.

Matkan varaus ja sopivan hotellin löytäminen

Saarelle matkataan vesitasokoneella, ja meno-paluumatkat Malesta kuuluu majoituksen pakettiin, jos ostaa lennot matkatoimiston kautta tai hotellilta suoraan. Jos käyttää Booking.com ja Hotels.com-kaltaisia majoitusvälityspalveluja, tuo vesitaso ei aina kuulu automaattisesti hintaan, joten se kannattaa tarkistaa heti alkuunsa.

Me teimme matkan yhteistyössä suomalaisen matkanjärjestäjän Helin Matkojen kanssa, joka hoiti kaiken yhteydenpidon hotelliin ja järjesti kuljetukset ja niihin liittyvät aikataulut. Helin matkoilla on hyvä valikoima loistavia resorteja, joista me pääsemme tällä matkallamme kokemaan kaksin kappalein. Hyvä puoli matkatoimiston käyttämisessä, on se että pystyt luottamaan resortin tasoon. Heliläiset käyvät tasaisin väliajoin itse vierailemassa eri resorteissa, joten heillä on hyvä käsitys resortien tasoista – joten et ole ainoastaan markkinointipuheiden varassa.

Helin Matkojen kautta ostettuna tämä Lily Beach resortin matka kansainvälisine lentoineen, vesitasokuljetuksineen, majoituksineen ja all inclusive paketteineen kustantaa alkaen 4435e/henkilö.

Voit lukea lisää Helin Matkojen paketista täällä.

Vesitasolento

Vesitasolentovaihtoehto ei ole lentopelkoisille. Jopa minua hieman jännitti ensimmäinen kerta, ja minua ei niinkään lentokoneet jännitä. Koneeseen mahtuu 16 matkustajaa, ja se matkustamo on todella pieni. Eli tällaisille yli 170-senttisille skandinaisille, lentomatka oli aika tukala.

Mutta oli kyllä todella kaunis lento, oli aivan maagista katsella atolleja yläilmoista!

Lento Lily beachille kesti noin 45 minuuttia.

Vesitasolento jätti hieman saaren ulkopuolella sijaitsevalle vesiponttoonille, josta meidät haettiin perinteisellä Dhoni-veneellä. Saarelle saavutessamme vastassa oli hotellin vastaanottokomitea, ja tunnelma oli kuin White Lotuksessa konsanaan.

Tässä heti alkuun, saimme kokea luksusmajoittujan kohtelua, kun jokainen seurue vietiin henkilökohtaisesti tulo-aulaan, jossa odotti oma sohvaryhmä sekä tervetulojuomat.

Tervetulojuomia nautiskellessamme paikalle saapui oma butlerimme. Täällä siis jokaisella majoittujalla on oma hovimestari, joka antaa sinulle whats app yhteytensä, ja hänelle voit laittaa viestiä visiittisi aikana milloin ja mistä tahansa. Sama hovimestari hoitaa kaikki sinun retkivarauksesi, illallisvarauksesi sekä mahdolliset muut aktiviteetit, joita lomaltasi toivot. Hänelle voi myös laittaa viestiä jos toivoo vaikkapa ylimääräistä huonesiivousta, tai lisää pyyhkeitä. Hän toimii hieman kuin henkilökohtainen avustaja lomasi aikana.

Vastuullisuus Lily Beachilla

Vastuullisuusasiat on Malediivien resorteilla hyvin tärkeitä. Koska Malediivit on maailman matalin valtio, ja maan korkein kohta on 2,4 metriä – tarkoittaa tämä myös, että upea saarivaltio on hyvin altis ilmastonmuutoksille ja uhkaa jäädä merenpinnan alapuolelle veden kohotessa. Malediivit haluavat siis omalta osaltaan vaikuttaa vastuullisesti kaikessa tekemisessään, ja koska resorteja on jo enemmän kuin paikallissaaria – etenkin resorteilla on tässä tärkeä rooli.

Lily Beach on sitoutunut vastuulliseen matkailuun, ja se on toteuttanut useita toimenpiteitä ympäristönsä ja paikallisyhteisöjensä hyväksi.

  1. Ympäristöystävällinen toiminta: Lily Beach Resort on investoinut ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin, kuten aurinkopaneeleihin ja energiatehokkaisiin laitteisiin, vähentäen siten hiilijalanjälkeään. Meriveden desalinaatioteknologian avulla hotelli tuottaa omaa makeaa vettä, vähentäen pullotetun veden tarvetta ja siten muovijätettä.
  2. Biologinen monimuotoisuus ja merensuojelu: Hotelli tukee paikallisia tutkimushankkeita ja koralliriuttojen suojeluohjelmia. Aktiivisesti edistetään vieraiden tietoisuutta merenelävien suojelusta ja koralliriuttojen tärkeydestä ekosysteemille.
  3. Jätteiden vähentäminen ja kierrätys: Lily Beach Resort toteuttaa jätteiden tehokasta lajittelua ja kierrätystä vähentääkseen jätteidensä ympäristövaikutuksia. Vieraita kannustetaan osallistumaan jätteiden vähentämiseen ja kierrätykseen aktiivisesti.
  4. Yhteisöosallistuminen: Hotelli tukee paikallisyhteisöjä erilaisin hankkein, kuten koulutusohjelmin ja terveydenhuoltoprojektein. Henkilökuntaa koulutetaan paikalliskulttuurin ja perinteen kunnioittamiseen sekä paikallisyhteisön tarpeiden huomioimiseen.
  5. Vastuullinen ruokailu: Ravintoloissa suositaan paikallisia ja kestävän kehityksen periaatteita noudattavia raaka-aineita. Ylimääräinen ruoka lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen vähentäen ruokahävikkiä.
  6. Vedenalainen maailma: Snorklaus- ja sukellusaktiviteettien yhteydessä korostetaan koralliriuttojen suojelemisen tärkeyttä, ja vieraita ohjeistetaan toimimaan vastuullisesti vedenalaisessa ympäristössä.

Huonetyypit

Lily Beachilta löytyy huonetyyppejä jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Perheille sopivat beach villat löytyy eri kokoisina, jossa on myös uima-allas tai pore-allas. Toinen suosittu vaihtoehto on legendaariset water villat, jotka ovat siis rakennettu veden päälle. Nämä ovat suosittuja pariskuntien kesken, mutta ei ehkä sovellu ihan pienille lapsille turvallisuussyistä. Lily Beachiltä löytyy myös yhdistelmä näistä kahdesta, tämän huoneluokan nimi on Sunset lagoon villa, joka nimensä mukaisesti sijaitsee omassa laguunissa ja sieltä voit nähdä auringonlaskun joka ilta oman terassin rauhasta.

Me majoituimme Beach suitessa, jossa osan ajasta meillä oli pore-allas, ja osan ajasta uima-allas. Kummastakaan ei ollut suoranaisesti kovinkaan paljon hyötyä, koska saarella oli niin paljon tekemistä ettei meillä iltaisin jäänyt aikaa turista altaassa ja päiväsaikaan vesi oli liian lämmintä. Sen sijaan hyödynsimme paljon omia aurinkotuolia ja suoraa pääsyä mereen takapihalta.

Huone oli kyllä ihana, etenkin ulkosuihku antoi sellaisen viimeisen silauksen. WC, suihku ja kylpyamme sijaitsivat ”ulkona” ja me vitsailimmekin reissun aikana käyvämme ulkohuusissa. Oli kyllä niin upea kylpyhuone, etten muista samanlaista.

The Residence Suite

Meidän vierestä löytyi myös The Residence suite, jota kävimme kurkkaamassa. Huone oli kaksi kertaa isompi kuin meidän, mutta muuten varustukseltaan aika sama. Paitsi että siellä oli myös kaksi kertaa isompi uima-allas sekä suihkutiloissa oli vielä poreallas lisäksi.

Water villat

Oih, water villat ovat kyllä ihania. Ainoa miinus oli, että ne ovat aika kaukana. Tosin, senhän voi näkeä myös hyvänä asiana, kun silloin saa omaa rauhaa. Me kävimme katsastamassa yhden makuuhuoneen villan, joka oli kyllä todella viihtyisän oloinen.

Ravintolatarjonta ja Platinum all inclusive-paketti

Lily Beachilla jokaiseen majoitukseen kuuluu tällä hetkellä automaattisesti Platinum paketti, eli kyseessä on all inclusive ja lisänä muutama retki sekä yksi erillinen ravintolavierailu. Tässä mainittakoon, että heidän all inclusive juoma- sekä ruokatarjoama on aivan fantastinen. Ihan toista luokkaa, kuin mihin voisit olla tottunut jostain Kanariansaarten all inclusivista. Hyvä esimerkki tästä, on että heidän talon shampanjansa on Taittingerin shampanja. Joistain baareista sai myös halutessaan Moetia. Sanomattakin selvää, että tämä reissu alkoi ja jatkui hyvin kuplivasti!

Aqva Pool and Bar-alue

Tästä tuli meidän vakiopaikkamme reissun aikana, oli nimittäin adults only-alue. Tänne sai lapset tulla syömään itse pool barin puolelle, mutta ulkona aurinkokannella ja altaassa sai olla vain aikuisten kesken. Tunnelma oli siis todella rento ja äänimaailma hiljainen. Todellinen zen-paikka. Ruokakin oli täällä aivan fantastista, ja menu kuului all inclusiveen.

Lily Maa – ravintola

Aamiainen, lounas ja illallinen tarjottiin buffet-muodossa Lily Maa-ravintolassa. Ja tämä ei ollut mikään sellainen buffet, mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Tämä oli aivan jotain muuta. Joka nurkasta löytyi eri ”live cooking” – stationeita, joista löytyi oma kokki. Oli esimerkiksi pasta-station, pizza-station, tai meidän ehdoton lemppari fish-station. Siinä sai valita oman kalansa vitriinistä, jonka kokki grillasi ja toi pöytääsi. Super luksusta!

Vibes-ravintola ja allasalue

Vibesin alue sijaitsi omassa saarikärjessä, josta löytyi allas-alue, ravintola sekä todella upea ranta-alue. Tämä oli myös paikka, missä bändi ja dj esiintyi iltaisin. Päivisin tarjolla oli maukas lounas, joka sekin kuului platinum all inclusive-ohjelmaan. Baarin valikoimasta löytyi ihan kaikki, mitä ikinä voisit toivoa, ja laadukkaat cocktailit valmistuivat baarimikoilta käden käänteessä.

Lily Beach

Tamarind-ravintola

Platinum All Inclusiveen kuului myös yksi illallinen Tamarind-ravintolassa, jossa tarjoillaan thai- ja intialaista ruokaa. Tamarind on rakennettu veden päälle, ja kokemus oli ihana. Siinä voit nautiskella kylmää juomaa ja ihastella alla uiskentelevia haita, lyhtyjen lämpimässä valossa.

Teppanyaki-illallinen

Lily beachilta löytyy myös useampi fine dining-vaihtoehto lisämaksusta. Yksi niistä on teppanyaki-illallinen, jossa sinä ja 7 muuta vierasta pääsette nauttimaan tästä upeasta kokkaus-showsta. Jos teppanyakin konsepti ei ole sinulle tuttu, niin se on siis japanista tuotu konsepti, jossa kokki valmistaa ruoan edessäsi ja samalla tekee siitä ison shown. Hän tekee upeita temppuja veitsillään, liekittää ja heittelee ruokia mitä mielikuvituksellisimmin. Kokemus on mainio – suosittelen!

Taivas maan päällä – Lily Beachin spa-osasto

No sitten päästiin minun lempipuuhaan, nimittäin kylpyläosaston vierailuun. Ensinnäkin voin sanoa, että tämä oli varmasti kaunein spa-alue, jonka olen ikinä nähnyt. Kylpylä on myös rakennettu veden päälle, joten hoitohuoneista pystyy hieronnasta nauttiessa katsella alas mereen. Itse näin muutaman baby sharkin hierontani aikana!

Spa:sta löytyy myös kampaamo, sekä muut kauneudenhoitoon tarvittavat varusteet – kuten mani/pedi pöydät. Spa:sta löytyy myös suomalainen sauna – ja uskokaa tai älkää – sieltä löytyi myös kiulu! Kiuluahan yleensä ei ulkomailta saunoista löydä, koska yleensä sähköt on kytketty sellaisella tavalla ettei se kiuas kestä löylyn heittoa. Mutta täällä – Malediiveilla, päiväntasaajan lämmössä – täältä se sitten löytyi. Minua kyllä tämä hieman huvitti. Kyselimmekin, ketkä tuota oikein käyttää, niin vastaus oli että ei kovin moni – kun monen mielestä täällä on jo kuuma. Arvatenkin.

Lapsiperheille suunnattua

Kirjoitin aiemmin adults only-alueesta, joten helposti voisi saada kuvan ettei tämä ole lapsiystävällinen. Haluan korjata sen käsityksen, jos sellainen syntyi – nimittäin Lily beachista löytyy vaikka mitä lapsille suunnattua. Heillä on oma Kids Clubin ohjelma, oma leikkipuisto ja pienemmille löytyy myös päivähoitopaikka – joka tämäkin kuuluu Platinum-ohjelmaan. Eli voit viedä lapsesi päivähoitoon kun käyt itse esimerkiksi hieronnassa tai sukeltamassa.

Kuntosali ja tenniskenttä

Kuntosali oli täällä todella laadukas. Laitteita ja painoja löytyi jokaiseen makuun, ja treenin yhteydessä oli tarjolla herkullisia mehuja. Kuntosalin vierestä löytyi myös tenniskenttä – jonka käyttö kuului hintaan. Tenniskentän vastaanotosta sai lainata veloituksetta tennismailoja ja palloja. Lisäksi, lisämaksusta sai tilata myös oman tennis pron vetämään tunteja.

Aktiviteetteja

Lily beachin ihanuuksiin kuuluu water sports-piste, josta saat veloituksetta lainata mitä vaan ei motorisoitua-välinettä, kuten kajakin tai sup-laudan. Myös jos osaat purjehtia, niin voit napata allesi oman pikku jollan päiväksi!

Platinum All Inclusive ohjelmaan kuuluu myös kolme aktiviteettia. Saat valita neljästä aktiviteetista sinulle sopivan, tosin me teimme kaikki neljä, joista seuraavaksi lyhyet kuvaukset.

Coral Garden snorkeling trip

Hintaan kuului snorklausvälineet koko matkan ajaksi, ja kun hait välineet niin sieltä myös joku lähti sinun mukaasi näyttämään miten voit snorklailla saaren ympäri, ja missä kannattaa varoa virtauksia. Lily Beachin ”house reef”, eli saaren oma koralliriutta oli oikein kiva, ja siinä oli mukava snorklata. Mutta päätimme kuitenkin lähteä myös snorklausreissulle, jossa mentiin perinteisellä dhoni-veneellä muutama sata metriä saaresta poispäin, ja snorklausoppaan kanssa tutkittiin hieman isompaa koralliriuttaa. Se oli todella miellyttävä kokemus, ja saimme paljon hyviä kuvia ja videoita GoProllamme.

Tässä muuten yksi video Instagramin puolella

Retki paikallissaarille

Yksi retkivaihtoehto oli lähteä katsomaan paikallisten elämään. Kuten mainitsin aiemmin, niin Malediiveilla noin puolet asutuista saarista on paikallissaaria ja puolet resort-saaria. Paikallissaari, jota lähdimme katsomaan oli todella pieni, eikä siellä ollut kovin paljon nähtävää, mutta oli mielenkiintoista oppia paikallisen oppaan avulla paikallisesta kulttuurista. Resorteilla työskentelee yleensä enemmänkin Sri Lankalaisia eikä niinkään paljon malediivilaisia, niin et välttämättä näe niin paljon vivahteita itse Malediiveista, kun asut resorteissa. Hämmästyttävää on kuitenkin malediivilaisten englannin kielen taso – joka on todella hyvä ihan pienen paikallissaren kaupan kassalla. Tämä johtuu siitä, että heidän koulutuksensa ylä-asteen jälkeen on täysin englanniksi, ja he seuraavat Cambridgen opetussuunnitelmaa. Lisäksi Malediivien lukutaitoprosentti on huimat 98 prosenttia, joten he ovat koulutettua väkeä. Jokaisella paikallissaarella pitää olla oma koulu, mutta yläasteen jälkeen on hyvin tavallista että lapset joko matkustaa päivittäin veneillä atollien sisällä tai jopa toiselle atollille kouluun.

Sunset Cruise

Yksi aktiviteetti on myös upea ja ihana sunset cruise. Tästä ei ole kovinkaan montaa kuvaa, ikävä kyllä – mutta oli upea kokemus. Dhonin kattoterassille katetaan mukavat tyynyryhmät ja jokaiselle pariskunnalle katetaan oma pieni skumppapullo sekä tuodaan pientä naposteltavaa. Sitten lähdetään cruisailemaan, ja ajetaan hiljalleen Lily beachin ympäri – auringonlaskusta nautiksellen. Ai että, tämä oli juuri niin ihanaa, kuin mitä se kuulostaa!

Sunset fishing trip

Sitten vielä viimeiseen aktiviteettiin. Tässä lähdettiin kalastusveneellä juuri ennen auringonlaskua, ja paikalliset opettivat meitä siimakalastamaan. Jokainen sai oman siimansa, ja sitten siinä kalastettiin pari tuntia. Oli ihan hauska nähdä, miten perinteisellä tavalla siimakalastetaan Malediiveilla. Malediiveilla kun ei saa käyttää verkkoja, joten siimakalastus on ainoa tapa saada kalaa pöytään. Malediivilaisten suurin elinkeino on muuten kalastus, ja turismin lisäksi ainoa elinkeino. Malediivilaiset ovat todella tarkkoja, että kaikki kalastukseen liittyviä sääntöjä noudatetaan, koska muuten lähtisi leipä ihan kaikilta.

Floating breakfast

Tämä on sellainen once in a lifetime – ja Instagram-pakollinen kokemus! Eli pystyt tilaamaan lisäpalveluna itsellesi kelluvan aamiaisen, jossa sinulle tuodaan sinulle sopivana hetkenä aamiainen, joka katetaan uima-altaaseen – kyllä, kuulit oikein! Mitenkään mukava ruokailutapa tämähän ei ole, mutta on noussut suureen suosioon sosiaalisen median puolella, joten siitä johtuen monet haluavat tämän vielä joskus kokea. Olihan se nyt kauniisti aseteltu, kukkien terälehtineen kaikkineen.

Tässä oli meidän kokemukset Lily Beach Resortista Malediiveilla! Seuraavaksi suunta käy toiseen resortiin, jonka sekin on järjestänyt Helin Matkat. Suosittelisinko tätä ystävälleni? Kyllä suosittelisin, ja olenkin jo suositellut monelle. Tämä on suhteellisen edullinen vaihtoehto, jos vertaa moneen muuhun resorttiin, ja kuitenkin miettii mitä kaikkea tuo hinta sisältää. Kyllä tässä joutuu laskemaan, että maksaa noin 10 000e kahdelta viikon reissusta – mutta jos se on sellainen once in a lifetime kokemus – esimerkiksi häämatka, niin ei se enää tunnu niin mahdottomalta ajatukselta. Lisäksi katsoin, että häämatkalaiset saavat jonkun hinnan alennuksen, kun katselin hintoja Helin Matkojen sivuilta. Joten kannattaa aina kysyä häämatkalaiselle special-hintaa.

Kuvat: Elina Engberg

Jutun on kirjoittanut Toptaste-Titti, kuvassa ihanassa Tamarind-ravintolassa

Lue myös