d-md-none
Siirry pääsisältöön

Toptaste-tuulahduksia Viron suunnalta

Olin tämän viikon tiistaina Tallinnassa kehittämässä Toptaste Viro -projektia, joka lähtee kunnolla käyntiin ensi vuonna Toptaste goes Viro sarjana. Käynti oli erittäin onnistunut, vaikka en ehtinyt tutustua Tallinnan ruoka- ja juomatarjontaan kuin kahvin ja veden merkeissä tiukasta aikataulusta johtuen. Mainion cappuccinon nautin Tallinna Swiss Hotelin aulabaarissa tavaten mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita. Ennen lähtöä pistäydyin yhdessä harvoista Tallinnan kalaravintoloista The Seafood Bar Tallinn, jossa en valitettavasti aikatauluista johtuen ehtinyt illastaa, mutta varmasti menen seuraavalla kerralla kokeilemaan.

 Mielestäni Tallinnan ravintolatarjonta on ottanut huikeita edistysaskelia viimeisten vuosien aikana ja erinomaisia ravintoloita on monia, kuten Toptaste -sivuiltamme löytyvät. Ravintoloiden huolena on tällä hetkellä vähenevät suomalaisturistit, joita on kuulopuheiden mukaan jo 20% vähemmän kuin aikaisempina vuosina ja nyt Viro on ollut myös yksi EU:n neuvoston puheenjohtajamaista, joten hotellit ovat olleet suhteellisen täynnä, joka on myös näkynyt suomalaisturistien lomabudjetissa kallistuneina hintoina. Samoin alkoholiveron nosto on kuulopuheiden mukaan vähentänyt suomalaisturismia ja ajanut osan matkailijoista suoraan Riikaan. Ehkä syy ”viinaturistien” vähenemiseen on suomalaisten juomatapojen eurooppalaistuminen, siis ehkä… Muutosvastarintaa on sitäkin, kuten Hakkarainen on eduskunnassa esimerkillisesti esittänyt..

 On vaikea uskoa, että alkoholin hinta vaikuttaisi niin paljon fine-dining ravintoloiden palveluja käyttävien turistien määrään, mutta näin virolaiset asian näkevät. Itse näen varsinkin Tallinnan mukavana irtiottona, pitkänä viikonloppuna, pidempänä tai lyhyempänä visiittinä. Vanha kaupunki on viehättävä keskiaikainen kaupunki, joka tarjoaa gastronomisia elämyksiä. Ei ehkä halvalla, mutta kohtuullisella korvauksella ateriaan suhteutettuna…

 Paluumatkalla pääsin vihdoinkin ruoka-annosten ääreen Tallinkin Mega Starin Chefs tablessa.

Olin nälkäinen, joten tilasin miettimättä lasin Banfin Mandrielle Sangiovese 2014 viiniä sekä grillattua härän ulkofilettä, choronkastiketta ja maalaisranskalaisia. Suoraan asiaan eli pääruokaan siis..

 

Alkuun tarjottiin leipää sekä valkosipulivoita ja sitä syödessäni nautin muutaman siemauksen kevyehköä ja virkistävää sangiovesea, joka toimi ulkofileen kumppanina mukavasti, vaikka valinta olisikin voinut olla myös tuhdimpaa tavaraa.

Ulkofile oli kauniisti mediumiksi kuviopaistettu ja se tarjoiltiin pekonipapujen kanssa – tämä perinteinen konsepti oli sitä itseään. Maalaisranskalaiset oli valmisteranskiksia, mutta maistuisivat siitä huolimatta. Choron-kastike ei täydentänyt annosta, vaan oli melko kaukana siitä mitä se on parhaimmillaan. Ateria oli ok – ei kuitenkaan must have uudestaan.

 Viereisessä pöydässä istui neljä nuorta miestä, jotka nauttivat omaa ateriaansa. Yksi heistä oli tilannut grillatun lohiannoksen, joka ei täyttänyt hänen makutoiveitaan. Hän palautti annoksen tarjoilijalle ja sanoi, että lohi oli paistettu liian kuivaksi ja kastike ei ollut nähnytkään hollandaisekastiketta – siitä puuttui täysin hapokkuus. Tarjoilija pahoitteli ja kävi juttelemassa kokin kanssa. Palattuaan hän joutui kertomaan, että kastike ei ole itse valmistettua vaan tulee heille valmiina. Liekö tämä ollut tarina myös minun choron-kastikkeeni suhteen?

 Tämä herättää kysymyksen miksi? Mielestäni laivojen pitäisi olla paikkoja, jossa tarjotaan taivaallisia herkkuja, koska yleensä illan kohokohta on ateria. Itsekin laivalla työskennelleenä tiedän, että täyden laivan ruokkiminen on haasteellista asiakasmäärän paljouden takia, mutta tämä ongelma tulisi taklata. Ainakin parempien paikkojen aterioiden tulisi olla alusta loppuun itse tehtyjä. Ruotsinlaivalla työskennellessäni useita vuosia sitten, kastikkeet tehtiin itse alusta loppuun. Valtavat suurkeittiökattilat porisivat 24 tuntia, jonka jälkeen punaviinikastike viimeisteltiin ja lopputulos oli erinomainen. Olen myös miettinyt mikseivät laivat panosta drinkkien tekemiseen? Kävin tänä syksynä Tukholman risteilyllä ja baarien drinkkitarjonta oli hyvinkin perussettiä – olisiko laivoilla mietinnän paikka Navy Jerry`s tai Liberty or Death -tyylisen tarjooman rakentamiseksi?

Hyvä ruoka – parempi mieli, näihin tunnelmiin!

Valtsu

Lue myös