d-md-none
Siirry pääsisältöön

Toptaste vinkkaa: retkeilijän parhaat pullakahvipaikat pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulta löytyy useita luontokohteita, joiden yhteydessä voi nauttia piristävästä kahvista ja mehevästä pullasta. Pieniin kahviloihin kannattaa nyt kesällä tutustua ja löytää omat suosikkipaikkansa retkeilyn lomassa. Tässäpä vinkit Nuuksion, Sipoonkorven, Vallisaaren, Laajalahden ja Porkkalan suuntaan retkeileville!

Päiväretkelle kesäiseen lähiluontoon suunnistavan ei tarvitse aina ottaa eväitä ja termospulloa mukaan, sillä monen pääkaupunkiseudun luontokohteen lähistöllä toimii kesäkahviloita ja kioskeja. Jokaisella kahvilalla on oma ilmeensä ja erikoistuotteensa. Ekologinen ajattelu korostuu tuotevalikoimissa.

Halvempaa kahvia omasta mukista

Nuuksion kansallispuistossa retkeillessä voi yllättäen aistia pullan tuoksun. Haukkalammella keväällä ovensa avanneen Cafe Silvan suosituimman tuotteen arvaaminen ei ole vaikeaa.

–Kyllä, se on kahvi ja pulla. Leivomme tuoretta pullaa joka päivä kesän ajan, paljastaa kahvilapäällikkö Dorothée Caraty.

Retkeilijöille on tarjolla myös muuta purtavaa, kuten lohiruisleipiä ja virvoketta kodikkaassa puurakennuksessa Haukanpesällä, Nuuksion sydämessä. Caraty pitää yhtenä kahvilan vahvuutena sijaintia erämaisen luonnon keskellä, mutta lähellä keskustaa. Luonnon arvostus näkyy myös siinä, että retkeilijät saavat kahvia tavallista edullisempaan hintaan käyttämällä omaa kuppiaan.

Itse leivottuja leivonnaisia maalaismaisemissa

Sipoonkorven kansallispuisto on monipuolinen lähiluontokohde, jonka maisemat vaihtelevat hämyisistä korvista aukeisiin niittyihin ja perinnemaisemiin. Maaseutu on läsnä myös aivan kansallispuiston kylkeen, Hindsbyn kylään tänä kesänä avatussa kahvila-ravintola Tilassa. Itseleivottuja herkkuja, kuten vuohenputkipiirakkaa voi nauttia rauhaisassa ympäristössä.

–Terassilta aukeaa kaunis näkymä niitylle, jolla lampaat laiduntavat. Pihalla tepastelee erirotuisia kanoja, kertovat perheyrityksen omistajat Kaisa Rantama ja Matti Seppälä.

Raaka-aineissa suositaan luomu- ja lähiruokaa. Etukäteen voi tilata valmiin eväspaketin Sipoonkorven retkeilyä varten. Kansallispuistosta löytyy reittejä monipuolisesti helpoista haastaviin.

Lonkerosorbettia Vallisaaressa

Helsingin edustan entisestä sotilassaaresta Vallisaaresta löytyy nyt jo useita kahviloita. Jäätelökahvila Pajan sombrero-hattuiset kaverukset tarjoavat saaren laajimman jäätelövalikoiman.

– Omat jäätelömme ovat todella suosittuja ja suosikkimakuja lonkerosorbetti ja tummasuklaa-merisuola, kertoo jäätelökahvilan omistaja Mika Miettunen

Jäätelöiden viileydestä voi nauttia vaikkapa Aleksanterinpatterin näköalatasanteella, josta avautuu upea maisema kauas merelle. Linnoitusten ja runsaan lajirikkauden saari on hieno päiväretkikohde. 

Piirakkaherkkuja ja luonnonsuojelua

Päiväretkeilijöiden ja lintutarkkailijoiden suosima Laajalahden luonnonsuojelualue Espoossa on pääkaupunkiseudun parhaita lintuvesiä. Luonnonsuojelualueen laidalta löytyy jugend-huvila, jossa toimii luontotalo ja viikonloppuisin Café Elfvik. Kahvilassa voi nauttia kahvihetkestä hyvällä omallatunnolla, sillä herkuista monet ovat luomua tai vegaanisia. Kahvilan erikoisuuksia ovat suolaiset ja makeat piirakat. 

Tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Porkkalanniemen ulkoilualue sai paljon julkisuutta uutena kansallispuistoehdokkaana Suomi 100 -juhlinnassa. Kansallispuisto perustettiin Hossaan, mutta Porkkalaan on suunnitteilla luonnonsuojelualue ja retkeilijöiden palveluja kehitetään. Alueelta löytyy useita kahviloita, joista Porkala Marin on tavoitettavissa myös veneillen. Kahvila sai juuri uuden omistajan, jonka myötä tarjonta uudistui. Lyhyessä ajassa suosiota on kerryttänyt erityisesti vanhan ajan lihapiirakka, joka maistuu veneilijöiden lisäksi retkeilijöille ja pyöräilijöille. 

Lue myös