Siirry pääsisältöön

Toptaste Espanjan Toledossa

UNESCOn maailmanperintökohde Toledo sijaitsee Espanjan keski-osassa, noin 70km Madridista, ja soveltuukin näin ollen erittäin hyvin päiväretkikohteeksi Madridiin matkaaville. Meille Toledo oli ensimmäinen pysähdyspaikka viikon mittaisella road tripillämme Kastilla La Manchassa.

Toledossa ehdottomasti paras tapa viettää päivä on pukea hyvät kengät jalkaan ja lähteä seikkailemaan loputtomille kapeille kujille, aina välillä pysähtyen kahviloissa ja terasseilla nauttimassa päivästä.

Toledosta kannattaa nauttia myös näkoalapaikoista käsin, jonne pääsee joko omalla autolla tai turistibusseilla. Meillä oli auto käytössä, joten otimme määränpääksi Mirador Del Vallen ja lähdimme huristelemaan luikertelevaa (ja hieman pelottavaa) tietä ylöspäin vuoristoon. Oli jännitysnäytelmän arvoista!

Toledon kaupunki on sanoinkuvaamattoman upea, tuntuu kuin ottaisi aikaloikan tuhat vuotta taaksepäin. Rakennukset ovat yksi toisensa jälkeen kiehtovampia, ja Toledo onkin tunnettu Mudéjar-tyylistään – eli akrkkitehtuurinen symbioosi muslimien, kristittyjen ja juutalaisten kulttuureista.

Medina Mudéjar kylpylä

Yksi must do-asioista on ehdottomasti vierailu arabikylpylässä. Me valitsimme kylpyläksi Medina Mudéjarin, jolla on kylpylöitä sekä Toledossa että Cadizissa.

Arabikylpy on roomalainen kylpy, joka kehittyi hamamista ilmiöksi, jota esiintyy vain Iberian niemimaalla. Arabikylpylässä yhdistyy roomalaisten arkitehtuuri ja upea arabien sisustus.

Kylvyt

Kylpylässä on kolme tunnelmallista allasta, lämmin 35-asteinen, kuuma 38-asteinen sekä kylmävesi-allas. Lisäksi vieraat pääsee nauttimaan höyrysaunasta sekä sisäänpääsyyn kuuluvasta 25-minuutin rentouttavasta hieronnasta.

Teehetki kylvyn lomassa

Kylpyhetkeen kuuluu myös tunnelmallinen teehetki. Tee tarjoillaan kauniista astioista kylpylän keskellä olevalla lepopaikalla. Siinä teetä nauttiessa kokee varsinaisen aikamatkan!

Kattoterassit ja näkymät

Kun olet Toledossa käymässä, et voi missata kylmän juoman nauttimista jollain kattoterassilla! Terasseja on paljon, mutta on vaikea tietää niitten olinpaikoista maatasosta käsin – joten kannattaa tehdä kuin me teimme, eli googlasimme yksinkertaisesti parhaat kattoterassit Toledossa. Ja muista kirjoittaa haun perään Espanja, koska Toledo löytyy myös jenkeistä. Meidän kattoterassivalintamme oli Hotel Carlos V:n upea kattoterassi, jossa juoma oli kylmää ja aurinko ihanan porottava.

Toledon marsipaani

Toledossa näet joka puolella marsipani-kylttejä. Toledon marsipani ei kuitenkaan ole sitä marsipaania, johon ainakin minä olen tottunut – eli sitä hieman oudon makuista herkkua, jota isoisä aina mutusteli. Täällä Toledossa marsipania syödään leivosten muodossa.

Espanjassa se on tunnetusti perinteinen joulun jälkiruoka (mazapán), mutta Toledossa sitä syödään ympäri vuoden. Toledossa on muuten myös ensimmäinen kirjallinen maininta marsipaanista – vuodelta 1512!

Me pääsimme tutustumaan Toledon vanhimpaan marsipaanivalmistajaan Santo Toméhen. Santo Tomé on valmistanut marsipania vuodesta 1856, ja yritys onkin pysynyt perheomistuksessa sukupolvelta toiselle. Myös henkilökunnan työpaikat siirtyvät vanhemmalta lapselle – ja kun omistaja Ana esitteli meille työntekijöitään, heillä oli yksi toisensa jälkeen pidempi työura Santo Toméssa takanaan – ja jokainen työntekijä vaikutti olevan niin ylpeä työpaikastaan.

Ana vei meidät alakertaan – jossa hänen sanojensa mukaan taika tapahtuu – näkemään omin silmin miten sitä perinneherkkua valmistetaan taikinan vaivaamisesta upean leivosluomuksen koristeluun.

Siis katsokaa tätä upeaa käsityötä!

Kuten mainitsin Santo Tomésta, niin kyseessä on toistasataa vuotta vanha leipomo. Meille esitteli paikkoja neljännessä sukupolvessa oleva omistaja Ana de Mésa Garate. Sattumoisin kauppaan sattui myös paikalle hänen eläköitynyt isänsä – josta saimme kunnian napata kuvan.

Vasemmalla alhaalla näet muuten jättikokoisen marsipani-ukon! Kyllä – se on tehty kokonaan marsipanista!

Toledon katedraali

Jos lueskelet turistioppaita Toledon osalta, niin joka puolella sanotaan että Toledon katedraali on must see-nähtävyys. Sitä se varmasti oli, ainakin ulkoisen upean olemuksen perusteella – mutta meiltä se jäi sisältäpäin näkemättä. Jonot olivat nimittäin aivan todella pitkät sekä lipun ostamiseen että sisäänpääsyyn. Päätimme siis käyttää aikaamme muuhun. Mutta jos olet suuntaamassa Toledoon, tämä kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa, ja katsoa että aikaa jää myös jonottamiseen – jos toiveena on päästä katedraaliin sisään.

Hotellisuositus: Hacienda del cardenal

Nyt annan teille kymmenen pisteen hotellisuosituksen: Hacienda del cardenal. Me olimme käymässä sesongin ulkopuolelta, joten maksoimme superior-tason hotellihuoneesta aamiaisineen noin 120e yö kahdelta hengeltä. Hinta on varmasti korkeampi sesonki-aikaan, mutta jos vaan yhtään matkabudjetti antaa myöden, niin suosittelen kyllä tätä hotellia.

Aamiainen oli fantastinen, ja viiden tähden arvoinen suoritus. Tuoreita hedelmiä, tuoremehua, a la carte lämmin menu ja ennen kaikkea upea aamiaissali.

Hotelli on juuri vanhan kaupungin muurien sisäpuolella, joten kun kävelet sisäpihalla tunnet olevasi kuninkaallinen – asuthan kuitenkin linnassa! Hotellissa on myös pari ravintolaa, jotka ovat todella korkean tasoisia (myös tietty hintataso on sen mukainen).

Sisäpihan vehreys ja puutarha ylipäätänsä on henkeäsalpaava, ja tuntuu kuin jokainen yksityiskohta on mietitty prikulleen kasvistoa suunniteltaessa.

Seuraavaksi

Seuraavassa matka-osiossa tutustumme Toledon ravintolatarjontaan, kun pääsemme illallistamaan upeaan Victor Sanchez-Beate ravintoaan.

Stay tuned!

Kiitos että seuraat matkaani ❤️

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös