d-md-none
Siirry pääsisältöön

Tiedätkö, mitä eroa on lohella ja kirjolohella?

Joku voi luulla, että lohi ja kirjolohi ovat saman kalan eri muotoja tai kyseessä on tuotenimi. Näin ei kuitenkaan ole. Lohi ja kirlohi ovat eri kalalajeja – ne eivät itse asiassa ole edes sukua toisilleen! Lohi eli tieteelliseltä nimeltään salmo salar on alun perin Pohjois-Atlantilta kotoisin oleva kala. Suurin osa Suomessa myytävästä lohesta on kasvatettua tuontikalaa. Kirjolohi – oncorhynchus mykiss – puolestaan on kotoisin Tyyneltämereltä. Se on Suomen tärkein viljelykala. Kaupassa myytävä kirjolohi onkin usein kotimaassa kasvatettua ja sitä syödään kotimaisista kaloista eniten Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan.

Jos lohen ja kirjolohen laittaa vierekkäin, ne on helppo tunnistaa eri kaloiksi koko- ja värieron takia. Lohi on isompi, ja kirjolohen kyljessä on enemmän väriä, kuten nimestä voi päätellä. Lohesta saatava filee on luonnollisesti isompi, mutta kalojen lihassa on muitakin eroja. Lohi on kirjolohta rasvaisempaa, ja kirjolohessa on aavistuksen enemmän proteiinia kuin lohessa.

Sanotaan, että makuasioista ei voi kiistellä, ja lohen ja kirjolohen makueroista voisi sanoa samaa. Joku ei huomaa niissä mitään eroa, yksi vannoo kirjolohen ja toinen lohen maun puolesta. Koostumuksessa on pieniä eroja: kirjolohi on hieman kiinteämpää.

Kotikokkien ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan siitä, löytyykö uunilohireseptin toteuttamiseen ohjeessa mainittua lohta: kirjolohen voi korvata lohella ja päinvastoin. Molemmilla on hyvin samanlainen kypsymisaika ja samat mausteet ja lisukkeet toimivat niin lohelle kuin kirjolohellekin. Kokeile vaikka: kaikki nämä reseptit voi toteuttaa kummasta kalasta tahansa!

Reseptit

Nopea tomaatti-lohikastike

Kumina ja savupaprika tuovat yksinkertaisen ihanaan tomaattikastikkeeseen häivähdyksen espanjalaisia makuja. Lisää lohiviipaleet vasta lopuksi, näin niiden rakenne pysyy napakkana eivätkä ne murene kastikkeen joukkoon.

4 annosta

  • 300 g kirjolohta tai lohta
  • 1 porkkana
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl (savu)paprikajauhetta
  • 1/2 tl jauhettua kuminaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl hienonnettua basilikaa tai persiljaa
  • mustapippuria myllystä

Leikkaa kala nahattomiksi, noin 3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää porkkanaraaste ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta sokerilla, paprikajauheella, kuminalla ja suolalla. Kypsennä välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää kastikkeen joukkoon lohiviipaleet. Aseta paistokasarin päälle kansi ja anna kastikkeen poreilla vielä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Lisää päälle hienonnetut yrtit ja rouhaisu mustapippuria. Tarjoile riisin tai keitetyn pastan kanssa.

Teriyaki-soijamarinoituja lohivartaita

4 annosta

  • n. 600 g lohi- tai kirjolohifileetä
  • 4 rkl teriyakisoija- tai osterikastiketta
  • 3 rkl limetin tai sitruunan mehua
  • (1-2 tl raastettua inkivääriä)
  • vähän öljyä
  • 8 puista grillitikkua

Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa kala noin 2½ cm:n viipaleiksi ja viipaleet edelleen 2½ cm:n paksuiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleet kuutioiksi. Nosta kalapalat kulhoon ja lisää joukkoon teriyakisoijakastike (makea soijakastike), sitruunamehu ja inkivääriraaste tai vähän jauhettua inkivääriä, kääntele ja anna marinoitua 15-30 minuuttia.

Pujottele kalapalat puutikkuihin. Sipaise paistinpannuun tai grillausalustaan vähän öljyä kiinnitarttumisen estämiseksi. Grillaa ulkorillissä, uunin grillivastuksen alla tai paista pannulla 2-4 minuuttia käännellen. Kala kypsyy hyvin nopeasti ja saa olla sisältä vähän läpikuultava.

Tarjoa lisukkeeksi höyrytettyä kiinan- tai varhaiskaalia ja melonisalsaa.

Melonisalsa:

  • 4 dl pieneksi kuutioitua melonia (gallia-, verkko- vesi- tms.)
  • 1½ dl silputtua nippu- tai kevätsipulia
  • pala tuoretta chiliä silputtuna tai maun mukaan chilijauhetta
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • 2-3 rkl öljyä
  • ripaus suolaa
  • 2-3 rkl silputtua tuoretta korianteria tai persiljaa

Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää korianteria ja chiliä aluksi varovasti. Maistele. Anna maustua kylmässä hetki ennen ruokailua.

Kirjolohipiirakka

  • 500 g ruis- tai ruisperunataikinaa (pakaste)
  • 300 g marinoituja kirjolohi- tai lohisuikaleita
  • 500 g pakastekasviksia tai vastaava määrä tuoreita kasviksia
  • 1–2 tl pippuriseosta tai sitruunapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 munaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1–2 dl tillisilppua
  • 2 dl juustoraastetta

Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan ja kauli tai painele se kämmenellä leivinpaperin päällä vuoan pohjan ja reunojen kokoiseksi. Nosta piirakkapohja leivinpaperin kanssa metalliseen matalaan piirakkavuokaan (halkaisija 30 cm) tai korkeareunaiseen vuokaan (halkaisija 24 cm).

Jos käytät tuoreita kasviksia, paloittele, esikeitä 4–5 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Valuta hyvin. Anna pakastekasvisten sulaa kohmeisiksi. Levitä kasvikset ja kalasuikaleet marinointiliemineen piirakkapohjalle.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon ruokakerma, tilli, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

Paista 225 asteessa 30–35 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla (keraamisessa vuoassa paistoaika on pidempi). Anna piirakan levähtää hetki. Nosta se varovasti leivinpaperia apuna käyttäen tarjoiluvadille. Poista paperi. (Jos leikkaat piirakkaa pinnoitetussa vuoassa, pohja naarmuuntuu).

Tarjoa piirakka lämpimänä esim. tomaattisalaatin kera.

Lähde

Lue myös