Siirry pääsisältöön

Thaimaalaisen ruoan ABC

Tom Yam ja Tom Kha keitot

Ehkä tunnetuimpia keittoa thaimaalaisessa keittiössä on tulinen Tom Yam keitto katkaravuilla. Thaimaassa tätä ruokaa tilatessa, saat usein kysymyksen: ”No spicy, medium spicy, spicy or thai spicy?” Suosittelen valitsemaan tuon medium spicy, koska no spicy tulee sitten täysin mauttomana.

Tom Kha keitto on vuorostaan kookosmaidosta ja yleensä valmistetaan kanalla, jolloin ruoan nimi on Tom Kha Gai. Itse pidän eniten Tom Kha Goongista, joka on siis kookoskeitto jättikatkaravuilla. Tom Yamin ja Tom Khan suurin ero on juuri tuossa kookosmaidossa, ja myös tulisuudessa. Eli Tom Yam on erittäin tulinen, ja siinä käytetään hyvin vähän, jos edes ollenkaan kookosmaitoa.

Kotikokeille tästä vielä Tom Yam keiton resepti

Tom Yam keiton ainekset (4 annosta)

  • 10 dl kanalientä
  • 100 g Tom Yam maustetahnaa 
  • 100 g tuoreita herkkusieniä (viipaloituna)
  • 4 kpl kaffirlimetinlehteä
  • 300 g jättikatkaravunpyrstöjä
  • 20 kpl kirsikkatomaattia
  • 4 rkl kalakastiketta
  • 1/2 dl limettimehua
  • 2 dl kookosmaitoa (jos haluat keitosta pehmeämmän)

Koristeluun

  • 1/2 dl tuoretta korianteria (silputtuna)

Kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää Tom Yam -tahna, sienet ja halutessasi kaffirlimetinlehdet. Anna kiehua muutaman minuutin ajan.

Lisää katkaravut ja kirsikkatomaatit, kuumenna, mutta älä keitä, etteivät katkaravut sitkisty. Mausta kalakastikkeella ja limettimehulla ja lisää keittoon kookosmaito.

Koristele lopuksi thaimaalainen tom yam -keitto korianterisilpulla.

Thaimaalainen tapa on tarjota tom yam -keittoa höyryävän jasmiiniriisin kera.

Jos haluat tom yam -keittoosi tulisuutta, lisää joukkoon chiliviipaleita tai tulista chilikastiketta.

Tom Kha Goong keiton resepti

  • 7,5dl litra kana- tai kasvislientä
  • 2 tl tuoretta, raastettua inkivääriä
  • 1 varsi sitruunaruohoa puoliksi leikattuna pituussuunnassa (tai 1 tl sitruunaruohotahnaa)
  • 1-2 rkl punaista curry tahnaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 tölkki kookomaistoa
  • 2,5 dl shiitake sieniä viipaloituna
  • 2,5 dl punaista paprikaa viipaloituna tai pilkottuna
  • 10-12 kuorittua jättikatkaravunpyrstöä
  • 1-2 rkl limemehua
  • 2,5 dl tuoretta korianteria pieneksi leikattuna
  • keitettyä jasmiini riisiä

Lisää isoon kattilaan liemi, inkivääri, sitruunaruoho, currytahna ja kalakastike ja hauduta noin 10 minuuttia.

Lisää kookosmaito, sienet ja punaiset paprikat. Jatka kypsentämistä välillä sekoittaen, kunnes sienet ovat pehmeitä (noin 5 min). Lisää katkaravut, jatka kypsentämistä, kunnes katkaravut ovat kypsiä (noin 5 minuuttia). Poista lämmöltä, poista sitruunaruohon varret ja sekoita joukkoon limen mehu. Sekoita joukkoon korianteri ja varaa pieni määrä koristeluun. Voidaan tarjoilla keittona tai jasmiiniriisin kanssa, jos toiveena on ruokaisampi vaihtoehto.

Pineapple fried rice

Yksi ehdoton must-ruoka Thaimaassa, ja miksi ei ihan kotikeittiössäkin! Pineapple fried rice eli paistettu ananansriisi on näyttävä ja herkullinen ruoka, jonka voi tarjoilla joko pääruokana tai vaikkapa lisukkeena. Riisin voi tilata tai valmistaa monella tavalla: kanalla, katkaravuilla, tofulla tai vaikkapa ihan vaan kasviksilla.

Paistettu ananasriisi on thaimaalaista alkuperää, vaikka siitä voi löytää eri versioita monessa maailman kolkassa. Vaikka joissakin resepteissä käytetään vain vähäsen soijakastiketta, niin alla oleva resepti pysyy uskollisena thaimaalaiselle tavoille. Tätä syödessä voi muistella lämpimiä iltoja Thaimaassa, syömistä rannalla varpaat hiekassa cocktaileja siemaillen. Aah.

  • 7dl keitettyä ruskeaa riisiä (noin 2,5dl kypsentämätöntä riisiä)
  • 1 tl öljyä
  • 10-12 isoa kuorittua ja leikattua katkarapua paloiksi pilkottuna
  • 2 ison tuoreen ananaksen sisältö kuutioituna
  • 5 isoa sipulia hienonnettuna
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tuore chili pieneksi pilkottuna
  • 1 rkl soijakastiketta tai enemmän maun mukaan
  • 1 tl kalakastiketta
  • korianteria koristeluun

Keitä ruskea riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Jos teet ananaskulhoja, leikkaa kukin ananas kahtia ja koverra molemmat puolikkaat neljäksi kulhoksi. Leikkaa ananaspuoliskojen pohjasta pala, jotta saat tasaisen pohjan. Leikkaa ananas pieniksi paloiksi ja aseta sivuun. Kuumenna tarttumaton wok-pannu korkealla lämmöllä, kun pannu on kuumana, lisää öljyä. Lisää katkarapuja ja keitä muutama minuutti, kunnes ovat kuultavia ja laita sivuun. Lisää valkosipuli, chili ja valkosipuli wokkipannuun. Kuullota noin minuutti, lisää sitten riisi, katkaravut ja ananas ja sekoita muutaman kerran. Lisää soijakastike ja kalakastike, sekoita kaikki ainekset ja paista vielä 30 sekuntia. Jaa ja siirrä koverrettuihin ananaksiin, ja koristele korianterilla.

Pad Thai

Pad Thai on thaimaalainen wokkiruoka, jossa on makea-suolainen-hapan kastike ja murskattuja maapähkinöitä. Se valmistetaan ohuista, litteistä riisinuudeleista, ja siinä on melkein aina pavunversoja, valkosipulia, ruohosipulia, munakokkelia, kiinteää tofua ja joku proteiini – suosituin on kana tai katkarapu.

Pad Thai kastike valmistetaan kalakastikkeesta, osterikastikkeesta, ruskeasta sokerista ja tamarindista.

Tamarindi on ainesosa, joka on Pad Thai -kastikkeen sydän ja sielu, ja se antaa kastikkeelle happaman maun, josta Pad Thai tunnetaan. Se on Kaakkois-Aasian ruoanlaitossa hyvin usein käytetty ainesosa. Tamarindiä löytää tahnan muodossa hyvin varustelluista kaupoista.

Tämä ikiklassikko on helppo oppia tekemään myös itse, joten jaamme täällä myös kaikkien kotikokkien iloksi reseptin pad thaille.

  • 200gr ohuita riisinuudeleita
  • 2 – 3 rkl kasvi- tai rypsiöljyä
  • 1/2 sipulia viipaloituna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 400gr kananfilesuikaleita
  • 2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
  • 3 dl mung pavun ituja
  • 1 pkt kiinteää tofua, leikattu noion 3 cm:n paloiksi
  • 0,5-1dl ruohosipulia leikattuna 3 cm:n paloiksi
  • 0,5-1dl hienonnettuja maapähkinöitä

KASTIKE:

  • 1,5 rkl tamarindipyreetä
  • 3 rkl ruskeaa sokeria
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1,5 rkl osterikastiketta

Koristeluun:

  • Limettiviipaleet
  • Jauhettu chili tai cayennepippuri
  • Lisää mung pavun ituja

Laita nuudelit isoon kulhoon, kaada päälle runsaasti kiehuvaa vettä. Liota 5 minuuttia, valuta sitten siivilä ja huuhtele nopeasti kylmän veden alla. Älä jätä niitä yli 5–10 minuutiksi.

Sekoita kastike pienessä kulhossa. Kuumenna 2 rkl öljyä suuressa tarttumattomassa pannussa korkealla lämmöllä. Lisää valkosipuli ja sipuli, keitä 30 sekuntia.

Lisää kana ja paista 1,5 minuuttia, kunnes kana on enimmäkseen kypsää. Työnnä pannun toiselle puolelle, kaada muna toiselle puolelle. Sekoita puulusikalla (lisää hieman öljyä, jos pannu on liian kuiva) ja sekoita sitten broilerin joukkoon.

Lisää idut, tofu, nuudelit ja sitten kastike. Sekoita varovasti noin puolitoista minuuttia, kunnes kastike on imeytynyt nuudeleihin. Lisää ruohosipuli ja puolet maapähkinöistä. Sekoita hetken ja poista sitten lämmöltä. Tarjoile heti, ripottele pinnalle jäljellä olevia maapähkinöitä ja limettiviipaleita, ripottele ripaus chiliä ja halutessasi kourallinen ylimääräisiä ituja (tämä on thaimaalainen tapa!). Purista päälle limen mehua maun mukaan ennen syömistä.

Roti pancake

Thai roti on yksi suosituimmista välipaloista/jälkiruoista Thaimaan vierailijoiden keskuudessa! Voit nähdä roti-kärryjä monissa nähtävyyksissä ympäri maata, ja nykyään myyjät tarjoavat niin monia erilaisia ​​täytevaihtoehtoja, kuten banaaneja, suklaakastiketta, nutellaa, omenoita jne. Jos menet Thaimaan hieman syrjäisempiin kohteisiin, joissa ei ole paljon turisteja, saatat nähdä vanhan koulun roti-myyjiä, jotka eivät tarjoa niin monia hienoja täytteitä.

Rotin valmistaminen kotona on todella vaivaalloista, eikä Toptasten toimitus tai kotikokit ole onnistuneet sen tekemisessä kertaakaan, joten tämä ruokalaji jääkööt herkuksi, jota maistaa vaan paikan päällä!

Som Tam

Som tam, eli thaimaalainen papaijasalaatti on tyypillinen thaimaalainen tulinen lisuke. Se valmistetaan perinteisesti puisella som tam morttelilla, jossa puisella nuijalla lyödään rikki ainesten rakenne, jotta maut sekoittuisivat keskenään erityisen hyvin.

Som Tamia tarjoillaan ravintoloissa ja myyjien toimesta katumarkkinoilla kaikkialla Thaimaassa. Jokaisella alueella on erilainen versio som tamista, joten muista aina maistaa jokaisen uuden paikan som tamia, kun matkustelet Thaimaassa. Monet myyjät valmistavat som tamin edessäsi, ja kuten thai-ruoka yleensä, tulisuusaste on helposti meidän länsimaalaisten makuun liikaa, joten älä ujostele pyytää kokkia käyttämään hieman vähemmän tulista chiliä.

Ainekset

  • 1 vihreä papaija
  • 2 porkkanaa
  • 10 kirsikkatomaattia
  • 1 dl maapähkinöitä

KASTIKE

  • 2 limettiä
  • 3 tulista punaista chiliä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl ruokosokeria
  • 4 rkl kalakastiketta

Valmistusohje

  1. Kuori papaija ja porkkana. Poista papaijasta siemenet. Suikaloi papaija ja porkkana ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi ”julienne-tyyliin”. Voit tehdä tämän siihen tarkoitetulla julienne-leikkurilla tai veitsellä.
  2. Puolita tomaatit.
  3. Leikkaa limetit neljään osaan ja laita sekoituskulhon pohjalle. Hienonna chili. Lisää chili, valkosipulit, sokeri ja kalakastike myös kulhoon. Nuiji raaka-aineita esimerkiksi perunanuijalla. Lisää papaija- ja porkkanasuikaleet ja jatka nuijimista hetki. Lisää tomaatit ja maapähkinät. Nuiji vielä hetki.
  4. Kokoa salaatti lautasille ja syö heti.

Pad Kra Pao

Thaimaassa tätä ruokaa pidetään pikaruokana, verrattavissa länsimaalaiseen voileipään tai hampurilaiseen. Se on nopea, helppo ja kaikkialla saatavilla, ja on hyvin suosittu lounasruoka. Löydät kyseisen ruoan lähes jokaisesta pienestä kadunvarsiravintolasta.

Voit nauttia tämän ruuan sellaisenaan riisin kanssa, mutta suosituin tapa on nauttia se paistetun kananmunan kanssa. Tämä klassinen yhdistelmä on nimeltään ”kao pad gaprao gai kai dao”, joka tarkoittaa yksinkertaisesti riisiä, jossa on broileria, basilikaa ja paistettua munaa. Thaimaalainen paistettu kananmuna paistetaan suuressa määrässä öljyä, koska tärkein haluttu ominaisuus on munanvalkuaisten kuplivat ruskeat reunat. Hieman juoksevan kananmunan kermaisuus pehmentää paistinpannun voimakkaan, mausteisen maun, ja siksi se on niin voittava yhdistelmä.

Vaikka tämä resepti on suosituin kanan kanssa, voit valmistaa sen lähes kaikista kuviteltavissa olevista proteiineista. Possua, naudanlihaa, äyriäisiä tai jopa kasvisversio, joka on valmistettu tofusta ja/tai sienistä. Joten jos kana ei ole sinun juttusi, vaihda se vapaasti!

  • 5-10 thaimaalaista chiliä tai maun mukaan
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 ripaus chiliä tai muuta mietoa punaista paprikaa hienonnettuna
  • 1 dl pitkiä papuja, leikattu lyhyiksi paloiksi
  • 1 pieni sipuli kuutioituna
  • 400 g kanan jauhelihaa
  • 1 rkl osterikastiketta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 tl kalakastiketta
  • 1,5 tl mustaa soijakastiketta
  • 2 rkl vettä
  • 1,5 tl sokeria
  • 3-4 dl pyhäbasilikaa (tai thai basilikaa)
  • Kasvsiöljyä tarpeen mukaan
  • 2-3 munaa (1 per henkilö)
  • Jasmiiniriisiä tarjoiluun
  • Prik Nam Pla (mauste kananmunan maustamiseen, valinnainen): Sekoita kalakastiketta, purista limettimehua, hienonnettua thai-chiliä ja hienonnettua valkosipulia.

Murskaa thai-chili ja valkosipuli karkeaksi tahnaksi. Yhdistä osterikastike, soijakastike, kalakastike, musta soijakastike, vesi ja sokeri ja sekoita, jotta sokeri liukenee. Kuullota valkosipuli-chilitahnaa wokissa tai suuressa pannussa pienessä kasviöljyssä keskilämmöllä, kunnes valkosipuli alkaa muuttua kullanruskeaksi. Lisää kana ja paista kananjauhelihaa pieneksi. Lisää kastike ja jatka sekoittamista, kunnes kana on melkein kypsä. Lisää sipulit ja pitkät pavut, paista hetken kypsäksi. Poista lämmöltä ja sekoita joukkoon pyhä basilika. Maista ja säädä mausteiden määrää tarpeen mukaan.

Paistettua munaa varten: Kuumenna noin 1 cm kasviöljyä pienessä tarttumattomassa pannussa tai wokissa keskilämmöllä. Kun öljy on kuumaa (haluat että öljy on erittäin kuumaa, varsinkin jos pidät juoksevasta keltuaisesta), riko muna suoraan pannulle ja anna paistua, kunnes reunat ovat ruskeita ja kuplivia.

Tarjoa paistetun riisin päällä ja asettele päälle paistettu muna. Pirskota hieman prik nam plaata kananmunan päälle ja nauti!

Lue myös