d-md-none
Siirry pääsisältöön

Thai-ruokaa Mixed Marriage-periaatteella

Tanyathorn Amparat

Tanyathorn Amparat eli Tanya muutti Suomeen Thaimaasta seitsemän vuotta sitten. Ystäväpiiriin kuuluu thaimaalaisia ja suomalaisia, joille Tanya kokkaa huippuhyvää ruokaa. – On kiva tehdä ruokaa hyville ystäville. Nautin ruuanlaitosta, joten teen ruokaa joka arkipäivä – meillä ei siis syödä eineksiä. Kutsun usein thaimaalaisia ystäviä syömään kotiimme arkenakin. Olen käynyt testaamassa Helsingissä myös paikallisia thai-ravintoloita, sillä välillä on hauska maistella muiden tekemää thai-ruokaa.

Vaikutteita Laosin keittiöstä

Tanya asui ennen Suomeen muuttoaan Bangkokissa, mutta alun perin hän on kotoisin Koillis-Thaimaasta, läheltä Laosin rajaa. – Se ruoka, mikä Suomessa tunnetaan thai-ruokana edustaa Keski-Thaimaan keittiötä eli Bangkokin ympäristöä. Keskithaimaalaista keittiötä pidetään ns. klassisena keittiönä, josta tulevat tunnetut thairuokalajit kuten kevätrullat, nuudelit, punainen ja vihreä curry. Kokkaan itsekin useimmiten näitä ruokia, kun taas kotikylässäni asuva äitini ei juuri koskaan.

Tahmeaa riisiä ja puiden lehtiä

Tanya kertoo, että hänen kotiseudullaan monet ruokalajit tarjoillaan Khao niaw´n eli tahmean riisin kera. – Siellä käytetään ruuanlaitossa myös monipuolisesti luonnon antimia puiden lehtiä myöten. Siksi minullakin kasvaa olohuoneessa thaimaalaisia puita, joiden aromikkaita lehtiä käytän keittiössä.

Sharing kuuluu thai-keittiöön

Miten thaimaalainen ruokailukulttuuri eroaa suomalaisesta? Tanyan mukaan thairuoka valmistetaan aina jaettavaksi. – Annokset valmistetaan aina vähintään kahdelle hengelle ja kaikki ruokalajit tarjoillaan samaan aikaan. Riisi on king eli kaikki ruokapöydässä on itse asiassa riisin lisuketta. Tavallisesti riisi tarjoillaan curryn, kalan, wokin, salaatin, keiton tai kasvisten kanssa. Suomalaisista tavoista poiketen keitot syödään pääruuan ohella, ei ennen sitä.

Ruokapöydässä ei venytellä

Ruokailu alkaa, kun emäntä sanoo, Kin khao ”Syökää riisiä”. Thaimaassa syödään lusikalla ja haarukalla. Syömäpuikkoja käytetään vain nuudelien kanssa. – Sticky rice eli tahmea riisi ja sen lisukkeet syödään sormin oikealla kädellä. Thaimaalaisten pöytätapojen mukaan ruokakippoja ei myöskään ojennella pöydässä ympäriinsä. Venyttely on nimittäin epäkohteliasta. Tästä syystä thaimaalaiset ovatkin aina valmiita lusikoimaan ruokaa muun pöytäseurueen lautasille, Tanya nauraa.

Suomalaista jouluruokaa ja lonkeroa kiitos!

Tanya on löytänyt myös suomalaisen keittiön suosikit. – Suomalainen kala on huippuhyvää! Käytänkin keittiössäni Mixed Marriage -periaatteella suomalaista kalaa esimerkiksi keitoissa. Suomalaiset jouluruuat ovat myös ehdoton suosikkini ja juomista lonkero totta kai!

Tapaa Tanya Ravintolapäivässä

Tanya haaveilee oman ravintolan perustamisesta Helsinkiin ja on kokeillut siipiään Ravintolapäivillä. – Ravintolapäivä on paras tapahtuma Helsingissä. On mahtava päästä kokkaamaan ventovieraille ja pyörittää ”omaa ravintolaa” yhden päivän ajan. Ihmiset ovat löytäneet minut hienosti rautatieaseman Sokoksen puoleisen sisäänkäynnin läheltä, joka on ollut vakipaikkani jo useamman vuoden. Olen saanut jo kanta-asiakkaitakin, jotka tulevat takaisin vuodesta toiseen. Moni on kysynyt, onko minulla ravintolaa. Toivottavasti se unelma toteutuu jonain päivänä. Tanyan Ravintolapäivän ruokalistalla on klassisia thaikeittiön aineksia eli kevätrullia, nuudeleita ja currya. -Tervetuloa maistelemaan keitoksiani taas toukokuussa, Tanya kehottaa.

Teksti ja kuva: Mia Heiskanen

Tässä Tanyan lempiresepti Toptaste.fi kotikokeille:

Phanaeng neua – Beef in phanaeng curry

Serves 4

400 grams beef

5 dl coconut milk

6 kaffir lime leaves, torn

ground roasted peanut

1/2 tsp salt

3 tbsp palm sugar

2 1/2 tbsp fish sauce

slices of red chili for garnish

Cut the beef into 3 cm slices. Heat the half of coconut milk over medium heat until the oil surfaces. Add curry paste, stir constantly for 2 minutes. Add the beef and cook further 5 minutes or until done. Add the remaining coconut milk.

Season to taste with salt, fish sauce and sugar. Add roasted peanuts, stir well. Reduce the heat and simmer for 15 minutes or until the beef is tender. Stir well to combine. Sprinkle kaffir lime leaves on top and turn off the heat.

Transfer to a serving dish, garnish with red chilies. Serve hot.

>

Lue myös