Siirry pääsisältöön

Tee pieni, suuri jouluteko: näin lajittelet joulupakkaukset

Jouluna pakkausjätettä syntyy enemmän kuin arkena. Lahjojen lisäksi monen jouluun kuuluvat olennaisesti herkuttelu ja kodin koristeleminen, mistä kertyy tyhjiä pakkauksia. Kierrättäminen on tärkeää myös joulun aikaan.

Viime vuodet ovat opettaneet, että suomalaiset kierrättävät pakkauksia ahkerasti jouluna, ja loppuvuoden pyhinä Rinki-ekopisteiden säiliöt täyttyvät nopeasti. Vaikka Rinki suunnittelee säiliöiden tyhjennykset tarkkaan, ovat pitkät pyhät aina haaste.

– Pyrimme siihen, että pakkauskierrätys olisi mahdollisimman sujuvaa myös pyhäpäivinä. Erityisesti joulun aikaan pyydämme kuluttajilta hieman kärsivällisyyttä. Mikäli mahdollista, pakkaukset kannattaa viedä ekopisteelle vasta arjen koittaessa, Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori sanoo.

– Jo yli 340 Rinki-ekopisteessä kerätään kartonkia ja noin 160 pisteessä muovipakkauksia puristimilla. Puristimissa on hyvin tilaa myös kiireisimpinä keräysaikoina, jatkaa Tammivuori.

Kotona voi säästää pakkausten viemää tilaa esimerkiksi litistämällä kartonkiset lahjapakkaukset.

Lajittele, litistä ja laita keräykseen

Pakkauskierrätys onnistuu vuoden ympäri, kun muistaa, että Rinki-ekopisteeseen voi tuoda kartonkiset, lasiset, muoviset ja metalliset tyhjät ja kuivat pakkaukset. Metallikeräykseen voi viedä pakkausten lisäksi myös pienmetallia, jota juhla-aikaan syntyy usein esimerkiksi tuikkujen kuorista ja foliovuoista.

Litistetyt kartonki- ja pahvilaatikot sekä paperipussit kelpaavat hyvin kartonginkeräykseen. Sen sijaan lahjapaperit sisältävät paljon painoväriä ja päällystettä eikä niitä siksi saa laittaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Lahjapaperit ovatkin energia- tai sekajätettä.

Muun muassa nämä joulun tyypilliset pakkaukset voit tuoda Rinki-ekopisteelle:

– tyhjät konvehtirasiat ja suklaakalenterit 

– muoviset luumumarmeladipurkit

– kartonkiset glögitölkit ja pantittomat lasiset glögipullot

– pantittomat pullot ja tölkit

– tuikkujen alumiinikuoret, ulkotulien tinapeltipurkit sekä hautakynttilöiden metalliset kannet

– foliovuoat

Suomessa on yli 1850 Rinki-ekopistettä tyhjille kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille, ja niistä yli 550 Rinki-ekopisteessä kerätään muovipakkauksia. Täysinäisestä tai epäsiististä Rinki-ekopisteestä voi antaa palautetta puhelimitse numerossa 0800 133 888 (arkisin klo 7–21 ja lauantaisin klo 9–18), sähköpostitse osoitteessa asiakaspalvelu@rinkiin.fi tai verkkolomakkeella osoitteessa rinkiin.fi/ekopistepalaute. Asiakaspalvelu on suljettu joulun pyhinä, jolloin palautetta voi antaa verkkolomakkeella.

Lähde: www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/tee-pieni-suuri-jouluteko-nain-lajittelet-joulupakkaukset

Lue myös