Siirry pääsisältöön

Tavoitteena ylikalastuksen lopetus – ”win-win”-tilanne kaikille

MSC (Marine Stewardship Council) haluaa suomalaistenkin kuluttajien tietävän, että nykyistä hallitummalla kalastuksella ihmisille eri puolilla maailmaa riittäisi huomattavasti enemmän ruokaa. Jopa niin paljon enemmän, että oikeilla ryhtiliikkeillä 72 miljoonan henkilön vuotuinen proteiinin tarve voitaisiin täyttää meren antimilla.

MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio. Se valvoo luonnonvaraisten merenelävien vastuullista pyyntiä ja edistää tällä tavoin kestävää kalastusta. Kestävä kalastus tarkoittaa sitä, että kalakannat voivat hyvin ja kalastuksen ympäristölle aiheuttamat haitat pyritään aina minimoimaan.

Periaatteet MSC-merkin takana

MSC:n kestävän kalastuksen standardi on luotu kalastusyritysten arviointiin. Se on ainoa luonnonvaraisten merenelävien kestävän pyynnin standardi, joka on YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:n tunnustama. Standardi rakentuu kolmen perusperiaatteen varaan: kalan pitää olla peräisin kestävästä kalakannasta, pyynnistä ei saa aiheutua haittaa merille tai niissä asuvien lajien elinympäristöille, ja kalastusta tulee hallinnoida tehokkaasti. 

Lisäksi MSC:llä on erillinen jäljitettävyysstandardi. Sen avulla varmistetaan, että MSC-merkittyjen tuotteiden matka merestä lautaselle on jäljitettävissä ja että ne pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista koko matkan ajan.

Mikä on kestävä kalakanta? 

Kestävä kalakanta on sellainen, joka pystyy palautumaan ja lisääntymään loputtomasti. Kalakantaan jää siis kalastuksesta huolimatta tarpeeksi lisääntymiskykyisiä uiskentelijoita, joiden avulla kantaan syntyy lisää kaloja.

– Kun kalakanta on kestävä, se uusiutuu kalastuksesta huolimatta. Kestävyyttä arvioidaan aina tieteen avulla ja sertifioinnin suorittaa riippumaton sertifiointilaitos, emme me MSC:llä, kertoo Johanna Vepsä, joka on MSC:n edustaja Suomessa.

Kestävällä kalastuksella on positiivinen vaikutus myös muiden merissä elävien lajien lisääntymiseen ja elinvoimaisuuteen, sekä niiden elinympäristön säilymiseen. MSC:n tavoitteena onkin luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen – se, että maailman meristä ei katoa lajeja. Tärkeintä on ylikalastuksen lopettaminen.

– Yli kolmasosa maailman kalakannoista on edelleen ylikalastettuja ja käyrä on ollut nousussa jo kauan. Olemme jo onnistuneet taltuttamaan nousun nopeutta hieman, mutta tilanne ei edelleenkään ole hyvä, Vepsä sanoo.

Jos saisimme ylikalastuksen taltutettua, saisimme itse asiassa paljon enemmän meren antimia lautasillemme. Hyvin uusiutuva kalakanta antaa meille isompia kaloja ja suuremmat saaliit. Ylikalastuksen lopettaminen johtaisi siis todellisen ”win-win”-tilanteeseen.

– Avainsana on kalastuksen hallinta. Nyt tavallaan nyhdetään olemattomasta, sen sijaan että odotettaisiin ja hallittaisiin, eli kalastettaisiin vastuullinen määrä kalaa kerrallaan, Vepsä selventää.

Vaikuttavat valinnat tehdään kaupassa

Miten tavallinen kuluttaja sitten voi vaikuttaa ylikalastuksen lopettamiseen? Vastaus on helppo: ostamalla MSC-merkittyjä tuotteita. Lähikaupan hyllyjen välissä tehdyillä valinnoilla voi olla pitkällä tähtäimellä iso vaikutus. 

– Kaikki eivät varmasti tiedä, että kala on maailman eniten vaihdettu elintarvike. Mitä enemmän ihmiset ostavat vastuullisesti pyydettyä kalaa, sitä vähemmän vastuutonta kalaa otetaan ravintoloihin, kauppoihin ja kalatiskeille myyntiin, sanoo Vepsä.

Suomalaisten syömästä kalasta noin 80 % on ulkomailta tuotua ja esimerkiksi kolmanneksi suosituin kala Suomessa on tonnikala. Sillä mitä me syömme, on siis merkitystä myös maailman merillä. Kun valitsee hyvin, tukee kestävää kalastusta suoraan ja kannustaa kauppoja myös lisäämään kestävästi pyydettyä kalaa valikoimiinsa.

– Suomesta löytyy hyvin myös sertifioituja kalatiskejä ja kuluttajalla valinnoilla on tässäkin iso vaikutus – jos lähikaupan kalatiski ei ole sertifioitu, niin kenellä tahansa on täysi oikeus käydä kysymässä, miksi sertifikaattia ei ole. Tämä on hyvä tapa vaikuttaa ja keskustella vastuullisista valinnoista, vinkkaa Vepsä.


MSC on julkaissut ensimmäisen Sinisen Keittokirjan, josta löydät ympäristöä säästävät kala- ja äyriäisreseptit. Keittokirja on kymmenen kansainvälisen huippukokin ja MSC:n yhteystyön tulosta. Nappaa talteen helppo ohje vastuullisten sinisimpukoiden valmistamiseen!

Pohjoismaiset sinisimpukat kermassa
Valmistusaika 20 min.
Kahdelle

Raaka-aineet

 • 3 rkl voita 
 • 2 shalottisipulia, hienonnettuna 
 • 200 ml valkoviiniä 
 • 1 kg MSC-sertifioituja sinisimpukoita 
 • 300 ml kermaa 
 • 3 rkl raastettua piparjuurta 
 • 2 rkl hienonnettua tilliä (tai persiljaa)
 • valkopippuria
 • suolaa
 1. Pese simpukat juoksevalla kylmällä̈ vedellä̈, poista kaikki parrat. Jos simpukka on auki, kopauta sitä altaanreunaan. Elävä simpukka sulkeutuu heti – heitä pois kaikki auki jääneet tai rikkinäiset simpukat.
 2. Sulata voi kattilassa matalalla lämmöllä, lisää hienonnettu sipuli ja kuullota 2–4 minuuttia. Ole varovainen, ettet polta sipuleita.
   
 3. Lisää viini ja simpukat. Sulje kansi ja lisää lämpöä. Kiehuta keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet. Siirrä simpukat pois kattilasta ja heitä pois kaikki, jotka eivät auenneet.
   
 4. Laske lämpöä ja lisää kerma, piparjuuri ja tilli (tai persilja) liemeen ja anna hautua muutama minuutti. Lisää valkopippuri, suola ja ripaus sokeria ennen tarjoilua. Varo keittämästä valkopippuria, se voi tehdä liemestä katkeran makuista.
 5. Kaada liemi simpukoiden päälle ja koristele hienonnetulla tillillä (tai persiljalla). Tarjoile uusien perunoiden tai tuorepastan kanssa.

Resepti: Jesper Björkell, keittiömestari, ravintoloitsija ja mentori, Hanko Sushi ja ToQyo Food Street. 

Löydät tämän ja 9 muuta ihanaa reseptiä Sinisestä Keittokirjasta: https://stories.msc.org/fi/sininenkeittokirja/


Lue myös