d-md-none
Siirry pääsisältöön

Talvipäivän lämmittäjä: Shakshukaa Sarpaneva-padassa

Shakshuka on Lähi-idässä suosittu lacto-ovo-vegetaristeille sopiva pataruoka. Kyseessä on tomaatti-paprika-chilinen kananmunavuoka, jossa kananmunat lisätään seokseen raakana, ja ne jähmettyvät padassa kovaksi. Nappaa tästä helppo shakshuka-resepti ja kokeile itse! Toimitus päätti tehdä shakshukansa Sarpaneva-padassa, mutta voit myös käyttää muuta valurautapataa joka toimii sekä liedellä että uunissa.

Ainekset:

  • 1 rkl Fazerin kauraöljyä tai rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1-2 sipulia
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 iso punainen paprika
  • 1-2 kpl chilipalkoa
  • 1 prk Mutti-tomaatteja kokonaisena ja kuorittuna (tavallinen tomaattimurska käy myös, itse tykkään käyttää Muttia)
  • Hyppysellinen suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta (voi olla savupaprika jos pidät mausta)
  • 1/2 tl juustokuminaa jos pidät juustokuminasta, itse jätän pois
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 6 kananmunaa
  • 1/2 paketti fetajuustoa
  • Korianteria tai lehtipersiljaa riippuen syöjän makunystyröistä
  • Pitaleipää joko valmiina kaupasta tai itse leivottuna

Tämä lacto-ovo-vege shakshuka valmistuu pitkästä ainesosalistastaan huolimatta hyvin vaivattomasti ja nopeasti. Paista ensin valkosipuli, sipuli, paprika ja chili Sarpaneva pataa käyttäen. Padassa on nykyään emalipinnoite, joten ei tarvitse pelätä että padan pinta imaisee makuja sisäänsä.

Lisää seuraavaksi Mutin kuoritut tomaatit ja riko ne lastalla pieneksi. Mausta kastike suolalla, paprikajauheella, mustapippurilla ja halutessasi juustokuminalla. Itse en ole juustokuminan ystävä, niin jätän sen pois. Paprikajauheessa käytän yleensä savupaprikaa, kun mielestäni siitä saa syvemmän maun, mutta tavallinenkin käy.

Lisää kasvisliemikuutio ja anna hautua hiljalleen kymmenisen minuuttia ilman kantta.

Riko kananmunat lasiin yksitellen ja tee lusikalla pieniä koloja kastikkeen pintaan, johon kaadat kananmunat yksitellen. Ripottele fetajuusto päälle. Siirrä Sarpaneva-pata 200-asteiseen uuniin käyttäen padan puukahvaa (erityismaininnan arvoinen käyttödesign).

Anna hautua ilman kantta 5-10 minuutiksi riippuen kuinka haluat munasi. Jos haluat hieman juoksevana, nostat padan ulos viiden minuutin jälkeen. Itse pidän noin 7 minuutin shakshukasta. Nosta pata pois uunista ja ripottele päälle korianteri tai lehtipersilja. Nauti ihanuudesta tuoreen leivän kanssa, esim. vastapaistettu pita sopii tähän upeasti.

Vinkki! Lihaisemman shakshukan ystävälle suosittelen lisäämään chorizoa. Sen voi pilkkoa pieneksi ja lisätä ihan alussa paistovaiheessa.

Katso tästä lisää kasvisruokareseptejä!

Sarpaneva pata

Sarpanevan valurautapata
Hinta HalpaHallin kautta 159e tai 15,90e/kk

Sarpanevan ajaton, muotoilultaan nerokas pata on yhtä käytännöllinen keittiössä kuin kaunis ruokapöydässä. Sisäpuolelta emaloidun valurauta-padan kypsennysominaisuudet ovat vertaansa vailla, ruoka kypsyy tasaisesti ja ruskistustulos on hyvä. Emaloidun pinnan ansiosta astiaan ei tartu makuja ruoka-aineista, joten samaa pataa voi käyttää esimerkiksi sekä lihan että kalan valmistamiseen. Padassa on irrotettava puinen kahva, jonka avulla voi nostaa koko padan tai pelkän kannen sormia polttamatta. Pata soveltuu käytettäväksi kaikilla liesillä sekä ilman puukahvaa myös uunissa. Käytä ruoanvalmistuksessa puisia tai muovisia keittiövälineitä ja pese valurautapata aina käsin. Terävät työvälineet tai puhdistuksessa käytetyt hankausaineet voivat vaurioittaa emalia.

Sarpaneva padan voi saada itselleen edullisesti yhteistyökumppanimme HalpaHallin kautta – hinta 159e tai kukkarolla 15,90e/kk. Lue lisää täältä.

Lue myös