Siirry pääsisältöön

Syksyinen Puola tarjoaa leutoa säätä ja runsaasti elämyksiä

Moni viihtyy kaupunkilomalla syys- ja talvisäässä paremmin kuin kesähelteellä. Puola on idyllinen ja suosittu kohde myös joulumarkkinoiden aikaan. Puola sijaitsee Itämeren etelärannikolla. Lokakuussa päivälämpötila kohoaa yli kymmenen asteen ja joulukuussakin ollaan päivisin plussan puolella. 

Itämeren eteläpuolella sijaitsevassa Puolassa hurmaavat myös maisemat. Mieleen jäävät näkymät vuoristoissa, rannikolla ja maaseudulla.

Luonto hoitaa

Puolaan voi suunnata myös hyvinvointilomalle, pitämään itsestään hyvää huolta. Maa on kuuluisa perinteisistä hyvinvointia edistävistä hoidoistaan. Monet hoidot hyödyntävät Puolan rikkaan luonnon antimia. 

Puolasta löytyy kylpylöitä ja muita hyvinvointilomaan mainiosti sopivia kohteita. Valinnanvaraa on myös erilaisia kauneushoitoja etsiville. 

– Erilaisten hyvinvointipalveluiden hinnat ovat Puolassa hyvin kilpailukykyisiä, Puolan matkailun asiantuntija Joanna Kulawik kertoo. 

Hän lisää, että puolalaiset kylpylät ovat nykyaikaisia ja niissä hyödynnetään uusimpia innovaatioita. On valo-, vesi- ja ultraäänihoitoja. Niiden lisäksi tarjolla on tietenkin myös perinteisiä mutakylpyjä, hierontoja ja saunaelämyksiä. 

Hotel Intercontinentalin Spa.

Yksittäisten spa- ja kauneushoitojen lisäksi asiakkaalla on mahdollisuus valita useamman päivän kestäviä, eri hyvinvoinnin osa-alueiden ympärille räätälöityjä hoito- ja majoituspaketteja.

Kulawik poimii muutamia esimerkkejä Puolan laajasta kylpylätarjonnasta.

– Lähes maaginen paikka on Sielsko Anielsko Wellness & Spa, joka sijaitsee Zakopanen lähistöllä Hotel Baniassa. Zakopane on myös mitä mainioin kohde aktiivilomalle talviaikaan. Alueella on kymmeniä hiihtokeskuksia ja sopivia rinteitä löytyy myös aloittelijoille.

Hyvin mielenkiintionen konsepti niin ikään on Puolan länsiosassa sijaitseva hyvinvoinnin ja viininautinnot yhdistävä Mierzecin Palace Wellness and Wine Resort. Hemmotteluloma upeassa palatsiympäristössä vie takuulla irti arjesta.  

Varsovasta Kulawik mainitsee Hotel Intercontinental Span ja Irena Eris Skin Instituutin

Rantakaupunki Sopotista hyvinvointia tarjoilee Mera Spa Sopot Marriot.

Puola kannattaa muistaa myös silloin kun on aika juhlistaa vuosipäivää tai haluaa muuten vain antaa aikaa kahdenkeskiselle lomalle. Erityisesti Varsovan hotellitarjonnasta löytyy vaihtoehtoja myös luksuslomalle. 

Varsovassa huipputason majoitusta tarjoaa Robert De Niron omistama Hotel Nobu. Korkean profiilin hotelleja ovat myös Hotel Belotto ja Hotel Bristol. Merellisissä maisemisia Sopotissa sijaitsee luksushotelli Sheraton Sopot. 

Krakovassa loman kruunaa majoitus vaikkapa Balthazar Design Hotellissa, Hotel Staryssa tai kaupungin vanhimmassa hotellissa: Pod Rozassa.

hotel
Valaistu Hotel Bristol.

Kulttuurielämysten äärellä

Myös kulttuuririennot lisäävät hyvinvointia. Ne piristävät mieltä ja antavat energiaa. Maailmaa katsoo kulttuuriloman jälkeen uusin silmin. 

Kulttuurielämä on Puolassa viriiliä, tarjonnasta löytyy jokaiselle jotain. On teatteria, elokuvaa, festivaaleja ja konsertteja. Kansalliset museot suurissa kaupungeissa ovat monen suosikkikohteita. 

Matkailijakin voi aistia puolalaisen säveltäjä ja huippupianisti Frédéric Chopinin perinteen. Pianomusiikkia kuullaan muun muassa hyvin intiimeissä pienissä konserteissa.

Pääkaupunki Varsovassa  riittää koettavaa. Se on vahvan jalansijan saanut matkailun ja kulttuurin keskus. Historiallisten kohteiden ja nähtävyyksien määrä on todella suuri. 

– Varsovan historia hakee vertaistaan. Vaikka kaupunki on historian kyllästämä, se elää tätä päivää ja yllättää elinvoimaisuudellaan, Kulawik sanoo. 

Kulttuurista ja viihteestä kutsuu Varsovassa nauttimaan myös Praga Koneser -keskus joka sijaitsee entisen vodka-tehtaan ”Koneser” tiloissa. Monen matkailijan ohjelmaan kuuluu myös tutustuminen Puolan juutalaisten museo Poliniin.

Kulawik muistuttaa, että inspiroivia kohteita Varsovassa ovat vanhoihin teollisuushalleihin rakennetut keskukset, joissa aika kuluu ostoksilla, hyvästä ruoasta nauttien ja taidetta kokien. Eikä sovi unohtaa kaupungin reheviä puistoja, joissa riittää tunnelmaa  myös syys- ja talviaikaan. 

Varsovan lisäksi monen suosikki on Krakova. Krakova houkuttelee vuosittain jopa kolme miljoonaa vierailijaa Puolasta ja ulkomailta. Krakovan nähtäyyksistä mainittakoon vaikkapa Wawelin kukkula ja siellä sijaitseva kuninkaanlinna, Kazimierzin juutalaiskaupunginosa sekä noin 15 kilometrin päässä Krakovasta sijaitsevat Wieliczkan suolakaivokset.

suolakaivos
Wieliczkan suolakaivos kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Vanha juutalaiskortteli, Kazimierz, tunnetaan nykyään taiteellisesta ja boheemista yöelämästään. Alueen ylle kohoavat Wawelin linnan majesteettiset muurit. Linna oli aikoinaan Puolan kuninkaan asuinpaikka. 

Wieliczkan suolakaivos oli yksi ensimmäisistä Unescon maailman luonnon- ja kulttuuriperintökohteiden luetteloon kirjatuista kohteista. Varmasti mieleenpainuva seikkailu on veneretki maanalaiselle järvelle. 

Moni-ilmeinen ravintola-tarjonta

Syys- tai talvilomalla Puolassa kannattaa nauttia myös ruokakulttuurista. Puolalaiset keittiömestarit haluavat tarjota herkkuja vuodenaikojen mukaan. Kunnia-asiana on tehdä maittavia annoksia laadukkaista kauden raaka-aineista ja paikallisten perinteiden inspiroimana.

Varsova on viime vuosien aikana ottanut paikkansa makumatkakohteena. Kaupungin ravintolakattaus on laaja ja myös tarjonnan moni-ilmeisyys ilahduttaa.

Varsovassa on kokonaisvaltaisia elämyksiä tarjoavia fine dining -ravintoloita. Ylellisten ravintoloiden lisäksi koettavana on ravintoloita ja bistroja, joissa asiakas hurmataan perinteisillä keitoilla, nyyteillä ja piirakoilla.

Varsovassa matkailija pääsee tutustumaan paikallisen ruokakulttuurin lisäksi muun muassa niin Ukrainan, Georgian kuin Lähi-Idän maiden makumaailmaan.

Kasvisruokailija ja vegaanikin saa Puolassa, esimerkiksi Krakovassa, yllättyä iloisesti. 

Puolan asiantuntija Kulawik vinkkaa Varsovassa sijaitsevasta Warszawa Wschodnia -ravintolasta sekä Helsingin kasvitieteellistä museota muistuttavassa, 150 vuotta vanhassa rakennuksessa sijaitsevasta Belvedere-ravintolasta. Niiden lisäksi hän mainitsee monien trendikkäiden ruokapaikkojen Hala Koszyki -kauppahallin sekä Varsovan suurimman ravintolan U Szwejkan. Suuren suosion on saanut myös Cafe Brystol -kahvila.

Ilahduttavia löytöjä ostos-retkellä

Minilomaan tai aktiiviviikkoon voi sisällyttää Puolassa mukavan ostospäivän tai -kaksi. Kivijalkaputiikkien, muiden pienten myymälöiden ja markkinatunnelman lisäksi Puola ilahduttaa muodista, sisustuksesta, muotoilusta kiinnostunutta ostoskeskuksillaan. 

Kulawik mainitsee Varsovan huippumodernin luksustuotteistaan tunnetun tavaratalo Vitkacin sekä ostos- ja viihdekeskus Zlote Tarasyn. Krakovassa shoppailijan kannattaa suunnata Galeria Krakowskaan ja Bonarka-ostoskeskukseen.

Puolasta löytyy maan omia erikoisuuksia, joita matkailijat haluavat omakseen tai tuliaisiksi vietäväksi. Suosikkeja ovat muun muassa meripihkasta valmistetut korut ja koriste-esineet, trendikäs Bolesławiecin keramiikka, lasi- ja kristalliesineet, hyvää tekevä Wieliczkan suola sekä monet herkut ja perinteiset juomat. 

Idylliset joulumarkkinat

Loppuvuodesta Puola on joulumarkkinoiden tyyssija. Puolan joulutorit kuuluvat Euroopan parhaimpiin. Idyllisiä joulumarkkinoita pääsee kokemaan ympäri maata niin kaupungeissa kuin pienissä maalaiskylissä. Varsovan joulutorit ovat avoinna marraskuun lopusta tammikuun puoliväliin asti. 

Tunnelma on ainutlaatuinen ja tuoksuineen johdattaa jouluun. Markkinoilta löytyy muun muassa vanhanajan joulukoristeita ja keramiikkaa. Tärkeä osa joulumarkkinoita on hyvä ruoka ja tuoksuva juoma.

joulutori
Puolan joulumarkkinoita pääsee kokemaan ympäri maan.

Lue myös