Siirry pääsisältöön

Suuntana Cuenca ja Belmonte

Parin tunnin ajomatkan päässä Espanjan Madridista sijaitsee UNESCON maailmanperintökohde Cuenca. Aivan käsittämättömän hieno kaupunki, tunnettu upeasta vanhasta kaupungista, jossa talot roikkuvat rotkon ääressä. Vietimme pari päivää näissä historiallisissa puitteissa ja yövyimme upeassa Paradores Cuenca-hotellissa, joka sijaitsee aivan vanhan kaupungin kupeessa.

Cuencassa aika pysähtyy

Cuenca on sen verran pieni kaupunki, että siihen voi hyvin tutustua päivässä – vaikkakin sinne voisi jäädä vaikka viikoksi! Se tunnelma kaupungissa on jotenkin niin levollinen, ja tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt jo vuosisatoja sitten. Kiemurtelevat, kapeat kadut vanhoine mukulakivineen ja värikkäät, korkeat talot joka puolella muistuttavat sinua elämästä joskus taannoin. Paras aktiviteetti kaupungissa on kävely ja eksyminen. Kävely ja eksyminen tarkoittaa määränpäättömästi kävelyä ilman aikataulua – välillä pysähtyen viinille tai kahville, ihailemaan ympäristöä ja ohikulkevia ihmisiä. Ihan parasta.

Yksi nähtävyys on kuitenkin pakko mainita Cuencassa – Casas Colgadas, eli ”hanging houses”. Nämä talot siis kirjaimellisesti roikkuvat kielekkeeltä! En usko että olen ikinä nähnyt tuollaista rakennelmaa. Talojen alkuperäisestä rakennusvuodesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta arvio on 1400-luku. Taloja rakennettiin Huecar-joen viereen vielä 1700-luvulla. Kyseinen tapa rakentaa taloja rotkon kielekkeelle oli Cuencalle ominaista. Kuuluisimmat talot löytyvät aivan Puente de san Pablo-sillan vierestä.

Puente de san Pablo

Paradores de Cuenca

Ehdottomasti ykkösvalinta majoitukselle jos aiot jäädä yöksi Cuencaan!

Tämä entiseen luostariin rakennettu neljän tähden hotelli tarjoaa upeita näkymiä jokaisesta huoneesta, loistavaa palvelua sekä upeaa ruokaa laadukkaassa ravintolassaan. Hotellilla on myös aivan ihastuttava sisäpiha, jossa voi nauttia aamiaisensa tai vaikkapa iltapäiväviininsä auringossa. Kesäisin illallisen voi nauttia upealla sisäpihan terassilla, jossa illallisen siivittää myös elävä musiikki. Kesäkaudella hotellin puitteisiin kuuluu myös ulkouima-allas ja tenniskenttä.

Hotelli sijaitsee Hoz del Huécarissa, suoraan riippuvia taloja vastapäätä. Vanha kaupunki alkaa kirjaimellisesti ovelta! Tai no, kävelet ensin kuuluisan San Pablo-sillan yli ja sitten olet perillä vanhassa kaupungissa. Cuencan katedraali on alle 10 minuutin kävelymatkan päässä hotellilta.

Upea Paradores hotelli
Paradoresin sisäpiha
Paradoresin ravintola

Cuencan vanha kaupunki

Kuten mainitsin aiemmin, niin parasta Cuencassa on kävely ja eksyminen. Ja sitä me teimme – tai ainakin kävelimme. Eksyminen ei ole maailman helpointa vanhassa kaupungissa, kun se ei ole kovin iso.

Yksi paikka, jonne pitää suunnata ainakin viinille tai kahville on Plaza Mayor, jossa huomionarvoista on talojen värit ja arkkitehtuuri, barokkityylinen kaupungintalo ja uusgoottilainen tuomiokirkon julkisivu. Tällä kuuluisalla keskusaukiolla voi istua tuntikausia vaan ihastelemassa ympäristöä sekä harrastamassa people watchingia.

Kun olet katsastanut Plaza Mayorin, lähde kiemurtelemaan pikkukujia ja katsastamaan kaikki ihanat pikku puodit ja liikkeet. Niitä löytyy jokaisesta kolkasta, ja kahvilat ovat yksi toisensa jälkeen hurmaavampia.

Myös Cuencan ”pilvenpiirtäjät” ovat nähtävyys. Pilvenpiirtäjät ovat siis 9-kerroksisia taloja, ja täten Cunecan korkeimmat talot.

Jos haluat saada parhaimmat näkymät ja kuvat Cuencasta, kannattaa suunnata Mirador barrio del Castilloon. Saat nauttia upeasta vanhan kaupungin tunnelmasta kun nouset vanhoja portaita kukkuloille saakka. Nousu ei ole läheskään niin työläs kuin miltä ajatus tuntui kun katsoi määränpäätä alhaalta käsin. Ja oli jokaisen askeleen arvoinen! Näkymät ovat henkeäsalpaavat ja ikimuistoiset. En tule ikinä unohtamaan sitä wau-hetkeä, kun tämä näkymä minun eteeni avautui:

Auringonlaskusta kannattaa nauttia ylhäällä vuorilla. Sinne pääsee myös pienellä haikkauksella. Tai noh, kävelyä se oli, mutta hieman yläviistoon – laita siis hyvät kengät jalkaan! Tälläkin kertaa nousu oli yllättävän kivuton, ja lopussa se kiitos todellakin seisoi.

Cuenca by night

Auringonlaskun jälkeen suuntasimme vanhaan kaupunkiin katsastaamaan Cuencaa yöaikaan. Oli kyllä niin uskomattoman tunnelmallista kävellä illan suussa – kun päiväretkeilijät olivat palanneet lähtöpaikkaansa ja tuntui että vanha kaupunki oli vaan meidän.

Ja San Pablon silta yöaikaan! Katsokaa miten upea:

Belmonten linna

Kun olet Cuencan suunnassa, et voi jättää kokematta Belmonten kylää ja linnaa. Me päätimme jopa jäädä Belmonteen yöksi! Belmonten kylä on todella pieni, ja sen kävelee puolessa päivässä läpi. Etenkin kun me vierailimme korona-aikoihin, niin kylä oli aikamoinen aavekaupunki.

Mutta Belmonten linna oli ihana!

Belmonten tuulimyllyt

Keskiaikaiset Belmonten tuulimyllyt on myös erittäin vierailtu kohde. Tuulimyllyt ovat tulleet tunnetuksi Don Quijote-kirjasta, ja ovatkin Belmonten tunniste.

Yhdessä tuulimyllyssä on vielä toimiva, alkuperäinen ja vielä toimivat mylly, jota pääsimme oppaan avustuksella tutkiskelemaan. Mylly käynnistetään kerran viikossa käsivoimin!

Luin etukäteen jostain matkaoppaasta, että yhdessä tuulimyllyssä olisi myös kahvila ja terassi. Olimme vierailemassa korona-aikaan, niin valitettavasti mitään ei ollut auki – paitsi taidenäyttely! Onpa upea ympäristö gallerialle!

Kiitoksia lukemisesta, tässä oli meidän Cuencan ja Belmonten kylän tunnelmat. Ensi kerralla esittelemme ravintoloita meidän Kastilla La Manchan-tourneelta!

Kirjoittajana Toptasten Titti

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös