Siirry pääsisältöön

Suunnitteletko makumatkaa Ahvenanmaalle?

Palkittuja artesaanituotteita

Ahvenanmaalaiset tuottajat osallistuvat innokkaasti kansainvälisiin kisoihin ja moni paikallinen tuote onkin saanut tunnustusta ja palkintoja. Voitokkaita artesaanituotteita valmistavat esimerkiksi Öfvergårds, Marskogens lamm, Mattas Gårdsmejeri, Backmans Smakverk, Mercedes Chocolaterie ja Västerro.

Öfvergårds

Vesterbacken 76, 22330 Tjudö
www.ofvergards.ax

Öfvergårds sijaitsee Tjudössä Ahvenanmaan ”omena valtakunnassa”. Tilan naapurustossa kasvaa satoja tuhansia omenapuita ja noin 6000 niistä Öfvergårdsin omenatilalla. Maatilakaupasta löydät runsaan valikoiman omenaisia paikallisherkkuja, kuten omenakastiketta, -siirappia ja -mehua. Tila on niittänyt palkintoja säilötyillä omenaversoillaan. 

Tiesitkö, että Ahvenanmaa on Suomen ruoka-aitta? – 80 % kotimaisista omenoista ja 30 % sipuleista tulee Ahvenanmaalta

––––––––––––––––––

Marskogens lamm

Landströmsgatan 21, Svartsmara 

Marskogens lamm valmistaa laadukkaita lampaanliha tuotteita. Heidän erikoisuuksiaan ovat simpukanmuotoinen “lammsnäcka” ja lammasmakkara. Tilalla toimivat tilapuoti ja kesäkahvila.

––––––––––––––––––

Mattas Gårdsmejeri

Norra Finbyvägen 8, 22530 Sund
 www.mattas.ax

Mattas Gårdsmejeri on sympaattinen kotimeijeri, joka valmistaa suussa sulavia juustoja ja maitotuotteita luomumaidosta. Tilalla toimii myös kesäkahvila. Meijerin lypsylehmillä on nimi ja voit tutustua heihin jo etukäteen verkossa www.mattas.ax.

––––––––––––––––––

Mercedes Chocolaterie

www.amorina.ax

Mercedes Chocolaterie on suklaanystävän taivas. Suklaatehdas on palkittu kansainvälisesti maailman parhaista suklaistaan. Voit ostaa  herkkuja myös verkosta www.amorina.mycashflow.fi

Paikallisen ravintola- ja juomakierroksen tärpit

Hotell Arkipelag

Strandgatan 35, 22100 Mariehamn

ww.hotellarkipelag.ax

Ota aurinkoinen aloitus päivään ja nauti ahvenanmaalainen aamiainen! Hotel Arkipelag on tunnettu runsaasta aamiaispöydästään, joka on pullollaan ihania ahvenanmaalaisia herkkuja. 

––––––––––––––––––

Pub Stallhagen

Getavagen 196, 22410 Godby
www.stallhagen.ax

Noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta, Grelsbyn maaseutumiljöössä sijaitsee sympaattinen Stallhagenin pienpanimo. Panimon kyljessä sijaitseva ravintola Pub Stallhagen tarjoilee maukasta lähiruokaa reiluin annoksin. Annokset vaihtelevat paikallisten viljelijöiden päivän sadon ja lähiruokayrittäjien parhaiden tuotteiden saatavuuden mukaan. Stallhagenissa pääset myös tutustumaan erilaisiin oluihin, joita maustetaan paikallisilla mauilla, kuten hunajalla ja mustikalla. 

––––––––––––––––––

Amalias Limonadfabrik

Lemlandsvägen 1865, 22610 Lemland
www.limonad.ax

Amalias Limonadfabrik on Ahvenanmaan ainoa ja yksi harvoista limonaditehtaista, joka valmistaa limonadia ja muita juomia käsityönä paikallisista marjoista ja hedelmistä ilman keinotekoisia lisäaineita.   

––––––––––––––––––

Västerro

Herrövägen 217, 22610 Lemland
www.vasterro.ax

Västerron tila on paratiisi merenlahden äärellä Herrössä, lähellä Ahvenanmaan eteläkärkeä, jossa Anders Westerberg ja Maria Sten-Westerberg harjoittavat pienimuotoista kalanjalostusta ja -savustusta.

Pihapiirin kasvihuoneessa voit nauttia palkitun savustajamestarin kalaruoista, artesaaniherkuista sekä illallismenusta. Illallistarjoiluun sisältyy Anders Westerbergin ja Micke Björklundin kehittämä Ruotsissa 2016 vuoden innovatiivisimpana ruokakonseptina palkittu kalalauta, Ålandsk fiskbräda. 

––––––––––––––––––

Smakbyn: Michael Björklund

Smakbyn

Slottsvägen 134, 22520 Kastelholm
www.smakbyn.ax

Michael Björklundin luotsaama Smakbyn ravintolaan, tai krouviin, kuten paikalliset sanovat, ovat kaikki tervetulleita. Micken keittiöstä tarjoillaan maukasta lounasta ja päivällistä, kahvia ja muuta hyvää. Ruokalistan innoituksena toimii rakkaus pohjoismaiseen ruokaan ja keittiössä taituroidaan herkkuja sesongin tarjoamista raaka-aineista, joita käsitellään suurella rakkaudella. 

––––––––––––––––––

Nautical

Hamngatan 2, 22100 Mariehamn
www.nautical.ax

Maarianhaminan parhaimmalla paikalla sijaitseva ravintola Nautical tarjoilee sesongin saaristolaisherkkuja hienostuneessa miljöössä. Pohjoismaiden johtava ravintolaopas White Guide on valinnut Nauticalin Ahvenanmaan parhaaksi ravintolaksi. Korkealaatuisen á la carte -illallismenun lisäksi ravintola tarjoaa tasting-menuja, joita voit nauttia valikoitujen juomien kera.

Vinkki! Tiedustele ravintoloissa axgan-menya, joka on paikallisista raaka-aineista tehty ruoka-annos.

Kahvilat ja leipomot, jotka panostavat paikallisuuteen

Stickstugan, Järsö, Lemland

––––––––––––––––––

Skärgårdsbröd, Kökar www.skargardsbrod.fi

––––––––––––––––––

Johannas Hembakta, Stalldalen, Godby www.johannashembakta.ax

––––––––––––––––––

Peders Aplagård, Kökar www.aplagarden.ax

––––––––––––––––––

Anderssons Gästhem & Bageri, Eckerö www.anderssons.ax/fi

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tunnetuin paikallinen elintarviketuottaja Taffel on valmistanut perunalastuja saaristolaisperunasta jo vuodesta 1969 lähtien eli yhtiö täyttää tänä vuonna 50 vuotta! Käy ostoksilla:  TAFFEL FACTORY SHOP,  Godby www.facebook.com/taffelfactoryshop

Muistathan, että löydät ahvenanmaalaisia tuotteita myös hyvinvarustetuista kaupoista Manner-Suomessa:

Ålandsmejeriet – meijerituotteet www.alandsmejeriet.fi

ÅTH – Ahvenanmaan puutarhan vihannekset ja hedelmät www.ath.ax/fi

W.J. Dahlmans – lähilihaa Ahvenanmaalta  www.dahlmans.ax

Grannas – tuorepuristettua omenamehua www.grannas.ax

Käy tutustumassa Ahvenanmaan tarjontaan: www.saaristonkasvatit.ax/fi


Lisää juttua Ahvenanmaasta täältä.

Lue myös