d-md-none
Siirry pääsisältöön

Suomen kansallisruokien Top 3: ruisleipä, karjalanpaisti ja karjalanpiirakka

Vuoden 2016 lopulla toteutetussa kansanäänestyksessä liki 10 000 suomalaista nosti ruisleivän Suomen kansallisruokien ykköseksi. Seuraaville sijoille nousivat karjalanpaisti ja karjalanpiirakka.

Satavuotiaan Suomen nuoret arvostavat perinteisiä makuja, sillä ruisleipä oli myös alle 30-vuotiaiden äänestäjien ehdoton suosikki. Nuoret antoivat runsaasti ääniä myös karjalanpiirakalle. Suosituin jälkiruoka kaikenikäisten keskuudessa oli mustikkapiirakka.

Mikä kansallisruokaäänestys?

Kansallisruokaäänestys toteutettiin kahdessa vaiheessa. Kesällä 2016 reilut 10 000 suomalaista antoi yli 1 000 erilaista ehdotusta, joista ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi 12 finalistia: graavi kala, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiirakka, karjalanpaisti, maksalaatikko, mustikkapiirakka, mämmi, paistetut muikut/silakat perunoilla, pitsa, ruisleipä ja viili.  Ammattilaisraadin oma suosikki oli kalakeitto. 

Voittaja valittiin finalistien joukosta uudella kansanäänestyksellä loppuvuodesta 2016 ja voittaja julkistettiin 19.1.2016 Helsingin Messukeskuksessa. 

Äänestyksen järjesti ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Äänestys oli osa Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -hanketta. 

Lue myös