Siirry pääsisältöön

Kotimaisilla Don Witka-oliiviöljyillä on tarina

Don Witka -oliiviöljy tulee Keski-Espanjan ylängöiltä. Öljyt valmistetaan Almodóvarin kylän alueelta poimituista oliiveista pitkää perinnettä noudattaen. “Suomalaisen” öljystä tekee se, että se valutetaan puristamon tynnyreistä suoraan omiin Don Witkan design-pulloihin.

Suomalaisuus takaa luotettavuuden, laadun ja korkean moraalin koko tuotanto- ja toimitusketjuun.

Oliiviöljyn sanansaattaja

Don Witka oliiviöljyjen tarina sai alkunsa, kun tuotteiden isä Ville Witka vietti ensimmäisen talven Espanjassa muutama vuosi sitten. -Espanjalainen ruokakulttuuri ja maaseudun silmiinkantamattomiin jatkuvat oliivilehdot tekivät lähtemättömän vaikutuksen ja päätin alkaa viedä maailman parhaita oliiviöljyjä Suomeen, hän kertoo. Witka tutki tuhansia vuosia vanhan elintarvikkeen valmistusperinnettä, ammensi paikallisilta perimätietoa, maisteli vivahteikkaita makuja ja oppi oliiviöljyn terveysvaikutuksista. Nyt Witka on oliiviöljyn todellinen asiantuntija ja sanansaattaja, jolle laadukas oliiviöljy on sydämen asia.

Witka on perehtynyt ikivanhaan espanjalaiseen oliiviöljyn valmistusperinteeseen, jota vaalien myös Don Witkan tuotteet syntyvät. Kylmäpuristetut öljyt valmistetaan alle 18-asteen lämpötilassa mekaanisesti puristaen, joka takaa oliivin maku- ja aromiaineiden sekä terveysvaikutusten säilymisen. Prosessi on luonnonmukainen, eikä sisällä kemiallisia käsittelyjä.

-Voin taata, että tämä on sataprosenttisesti yhdestä oliivilajikkeesta valmistettu laatutuote, jonka kuluttaja saa keittiöönsä suoraan ilman välikäsiä – ja vielä tyylikkäässä pullossa, sanoo Witka, joka seuraa Espanjassa tuotteidensa sadonkorjuuta, puristusprosessia kuin öljyn pakkaamista pulloihin.

Pehmeää vai pippurista oliiviöljyä?

Don Witka -ekstra-neitsytoliiviöljyjen valikoimassa on kolme tuotetta, jotka on puristettu kahdesta arvostetusta lajikkeesta, Arbequinasta ja Cornicabrasta. Pehmeämmän Arbequina Extra Virgen -öljyn sekä täyteläisen ja pippurisen Cornicabra Extra Virgen -öljyn lisäksi Don Witkan tarjoaa suomalaisille kulinaristeille varhaissadon oliiveista valmistetun luksusöljyn, Cornicabra Exclusiven.

Arbequina on valittu erityisesti suomalaisia ajatellen. Sen maku on pehmeän hienostunut, ja sopii myös sellaiselle kuluttajalle, joka ei ole vielä tottunut voimakkaisiin makuihin. Cornicabra-lajikkeet taas sopivat myös voimakkaammista makuelämyksistä pitävälle.

Toptaste testasi

Pullo on varustettu suuaukolla, josta öljyä ei lorahda kerralla liikaa. Tuote soveltuu siis siistiin pöytäkäyttöön, mikä on ymmärrettävää kun on kyse laadukkaasta, nautiskeluun tarkoitetusta tuotteesta. 

Selkeänä laatuindikaattorina oliivilajike on merkitty pulloon: tummemmassa pullossa Cornicabra, joka on voimakkaamman makuista kuin valkoisessa pullossa oleva Arbequina. Molempien pullojen design on selkeästi markettivalikoimasta erottuva, mutta myös käytännöllinen eli valo ei pääse pullosta läpi. Valo on nimittäin yksi oliiviöljyn pahimmista vihollisista.

Öljyjen maku on hienostunut ja laadukas. Pehmeän ja pippurisen makuvivahteiden erot ovat havaittavissa. Tuotteiden saatavuus on vielä tällä hetkellä rajallinen: kulinaristi voi hankkia tuotteita Don Witkan verkkokaupasta ja muutamasta pääkaupunkiseudun ruokakaupasta.

Suomessa elää hyvin vahva käsite, ettei oliiviöljyllä voisi paistaa, vaikka oliiviöljyä käytetäänkin Etelä-Euroopassa nimenomaan kaikessa ruuanvalmistuksessa mukaan lukien paistaminen. Mikälaista paellasta tai risotosta tulisi ilman oliiviöljyä?

Lue myös