d-md-none
Siirry pääsisältöön

Suomalainen käyttää jouluruokiin keskimäärin 161 euroa

Lidlin tutkimuksen mukaan suomalaiset arvioivat käyttävänsä taloutensa jouluruokiin tulevana jouluna keskimäärin 161 euroa. Summa on 14 euroa vähemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin suomalaiset arvioivat kuluttavansa keskimäärin 175 euroa. Jopa viidesosa suomalaisista tunnustaa kuitenkin heittävänsä ruokaa roskiin joulun jälkeen.

Lidlin teettämän tutkimuksen* mukaan suomalainen käyttää ruokaostoksiin tulevana jouluna keskimäärin 161 euroa. Noin kolmasosa eli 36 prosenttia suomalaisista arvioi käyttävänsä jouluruokiin alle 100 euroa. Vain joka kymmenes suomalainen (11 %) satsaa joulun ruokaostoksiin yli 300 euroa. Kaksi vuotta sitten suomalaiset arvioivat käyttävänsä jouluruokiin keskimäärin 175 euroa eli 14 euroa enemmän kuin tänä vuonna.

40 prosenttia suomalaisista nauttii mahdollisimman perinteisistä jouluruoista, mutta lähes puolet suomalaisista (48 %) kaipaa joulupöytään niiden lisäksi vaihtelua ja uusia ruokalajeja. Vaihtelua kaipaavat käyttävätkin jouluruokiin keskimääräistä enemmän rahaa (175 euroa).

– Lidlistä pääsääntöisesti elintarvikkeet ja muut päivittäistavarat ostavat kokeilevat uusia ruokalajeja jouluna. Siitä huolimatta Lidlissä asioivat arvioivat käyttävänsä jouluruokiin hieman keskivertoa vähemmän rahaa eli 158 euroa. Uskoisin, että tämä on kansainvälisen valikoimamme ja edullisen hintatasomme ansiota, kertoo Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs.

Yli 50-vuotiaat suomalaiset käyttävät joulupöydän antimiin eniten rahaa. Nuoret aikuiset arvioivat kuluttavansa jouluruokiin rahaa selvästi ikääntyneitä vähemmän. 30–39-vuotiaat aikovat käyttää jouluruokiin keskimäärin vain 115 euroa ja 18–29-vuotiaat 117 euroa.

Miehet aikovat käyttää rahaa naisia enemmän. He arvioivat kuluttavansa jopa 170 euroa, naiset vain 152 euroa. Alueellisesti eniten rahaa käytetään Uudellamaalla, jossa jouluruokia ostetaan 180 eurolla. Vähiten rahaa jouluruokiin käytetään Itä- ja Pohjois-Suomessa. Itä-Suomessa keskimääräinen ostoskori on 137 euroa, ja Pohjois-Suomessa 141 euroa.

Joka viides suomalainen heittää jouluruokaa roskiin

Tutkimuksen mukaan jopa viidesosa suomalaisista (20 %) ostaa tai valmistaa jouluna liikaa ruokaa, jolloin ainakin osa ruoasta päätyy roskiin. Hävikkiä syntyy erityisesti nuorten talouksissa. Jopa 31 prosenttia 18–29-vuotiaista kertoo heittäneensä jouluruokaa roskiin ainakin joskus. Taitavimpia joulun ruokahävikin torjujia ovat yli 60-vuotiaat.

– Joulun ruokahävikin vähentämiseksi jouluruokien rippeet kannattaa hyödyntää heti välipäivinä. Joulun kalaruokien, kinkun ja juustojen tähteet sopivat mainiosti monenlaisiin uuniruokiin, kuten kiusauksiin ja pastavuokiin, tai uuniperunoiden täytteiksi. Pakastaminen kannattaa aina, jos tähteitä ei tule hyödynnettyä heti, Heinrichs vinkkaa.

Jouluruokiin käytettävä raha

keskiarvo: 161 euroa

miehet: 170 euroa

naiset: 152 euroa

18–29-vuotiaat: 117 euroa

30–39-vuotiaat: 115 euroa

40­–49-vuotiaat: 140 euroa

50­–59-vuotiaat: 188 euroa

60–69-vuotiaat: 195 euroa

70–79-vuotiaat: 231 euroa

ei yhtään: 1 %

alle 50 euroa: 11 %

50–100 euroa: 25 %

100–200 euroa: 29 %

200–300 euroa: 17 %

300–500 euroa: 8 %

500 euroa tai enemmän: 3 %

ei osaa sanoa: 7 %

Lähde: www.news.cision.com/fi/lidl-suomi/r/suomalainen-kayttaa-jouluruokiin-keskimaarin-161-euroa

Lue myös