Siirry pääsisältöön

Styr kosan mot Virumaa – låt trakten som gett Estland sitt namn charma dig

Hur viktig regionen historiskt är visar redan det att det finska namnet för Estland, Viro, härleds från landskapets namn. Men vad är det som i dag fängslar turisterna i Virumaa, regionen som är delad i ett landskap i väster och ett i öster? De som redan besökt platsen säger att man i Virumaa kan se intressanta drag av mycket olika tidsepoker och uppleva olika kulturer nära intill varandra.

Slott i Narva. Foto Visit Estonia / Simo Sepp och Sven Zacek.

Historiens patina och nya vindar i Narva

Och visst stämmer det. Om du redan har utforskat Tallinn grundligt och besökt Hapsal eller Dagö, det vill säga estlandssvenskarnas trakter, kan du nu fortsätta österut och bekanta dig med fantastiska herrgårdar och fästningar samt staden Narva. Sverige och Finland bidrog redan under 1600-talet till Narvas historia och utveckling, men även vid tiden för Estlands frihetskrig år 1918.

restaurang
Kvalitetsrestaurangernas ungdomliga frammarsch representeras i Narva av café-restaurangen Muna. Foto: Visit Estonia / Café Muna.

Narva förnyas och föryngras i allt snabbare takt. Under ett besök på några dagar kan du njuta av fina restauranger och caféer, rustika musik- och konstklubbar, du kan shoppa det nyaste modet i affärscentret Astri eller Fama, besöka museet av toppklass som inrättats i östra flygeln på Narva slott och göra en trivsam flodkryssning på gränsen mellan EU och Ryssland – bokstavligen. 

Och alldeles i närheten ligger kurorten Narva-Jõesuus badhotell och en nästan åtta kilometer lång mjuk sandstrand längs Finska viken. Här kan du känna dig som en aristokrat från Sankt Petersburg under 1800-talet. På den tiden kallade de nämligen sitt semestermål för Nordens Riviera, och inte utan grund.

Natur, herrgårdar och ett händelserikt Rakvere

När du färdas från Tallinn till Narva möter du i Virumaa även folklore-kultur, idylliska fiskebyar längs med kusten, båthamnar med sommarbistron samt stiliga herrgårdshotell där man skämmer bort resenärerna med njutningsfulla stunder på spahotell och med närproducerade delikatesser i högklassiga restauranger.

vihula
På herrgården Vihula och i bio-spahotellet öppnar sig sinnena inför gångna tiders prakt. Foto Visit Estonia / Priidu Saart.

Vid foten av den imponerande fästningen och Tarvas-statyn ligger Rakvere som i juni firar sin 720-åriga historia med ett flertal gratisevenemang under stadsdagarna som pågår i nästan en vecka. Under det första veckoslutet i juli möts du av en stämningshöjande och nästan andäktig syn när mer än 4 000 män och pojkar från olika håll i Estland beträder gräsmattan på stadion för att uppföra folkdansberättelser om fyra bröder som gått genom olika livsskeden och tidsepoker.

Om du i stället för levnadsglatt vimmel vill omge dig med lugn och tystnad som endast avbryts av fågelsång ska du ta cykeln och åka ut eller vandra i en av nationalparkerna som det finns två av i Virumaa. Lahemaa, som hunnit bli 50 år, är känd runt om i Europa för sina urskogar och den i norr slingrande kusten dit det under istiden kom rörliga flyttblock från finska sidan.

Väljer du himlen eller helvetet?

Speciella i nationalparken Alutagus är Estlands enda sanddyner i inlandet, de så kallade kriivat som höjer sig likt åsar i sumplandskapet, sandstränderna kring Peipussjön som sträcker sig så långt ögat når – över 30 kilometer och björnarna, flygekorrarna och andra skogsdjur som du kan följa med i särskilda för ändamålet byggda kojor.

I fiskebyn Käsmu byggs scener med de mest varierande utformningarna inför Viru Folk. 
Foto: Visit Estonia.

Och du behöver inte röra dig långt för att få se och uppleva både helvetet, det vill säga de underjordiska gångarna i Estlands gruvmuseum och himlen, nämligen det vackra och utsmyckade ortodoxa klostret på Kuremäe, det heliga ekträdet, en källa med vatten som man trodde gav hälsa liksom det lugna sinnet hos nunnorna som syns utföra sysslor på gården.

– Det är precis dessa kontraster – i stället för jämnstrukna kedjehotell och kedjerestauranger som ser lika ut runt om i världen och därför är en aning tråkiga, som gjort att jag själv fascinerats av alla drag som jag ser i Virumaa, berättar den finländska kommunikationsdirektören Timo Raussi efter att ha bott i snart två decennier i Tallinn. 

– I Estland utanför Tallinn och särskilt i Virumaa kan du uppleva en anda av redigt arbete och småföretagande, en tro på den egna rustika stilkänslans opretentiöshet. 

Ta med ditt hem på resan

Du får information om rundturer och spa-resor till Virumaa hos nästan alla resebyråer som arrangerar resor i hemlandet och till närliggande resmål. Men hur skulle det vara att den här gången ta med ditt andra hem, det vill säga husbilen eller husvagnen? 

Vägnätet i Estland är i gott skick och förutom i rusningstrafiken i Tallinn kör du i rätt så avslappnade förhållanden. Körfilsstressen i bägge huvudstadsregioner kan du behändigt undvika genom att boka in dig på Eckerö Lines tämligen förmånliga rutt mellan Nordsjö och Muuga. Då börjar färden mot Virumaa så att säga halvvägs.

Låt oss tala lite konkretare om avstånd. När du från Jäneda herrgårds ägor som ligger längst i väster ser i riktning mot Tallinn sträcker sig Virumaa och särskilt Lahemaas nationalpark nästan ända fram till utkanterna av huvudstaden. Och även punkten längst i öster, det vill säga gränsbron över Narvafloden ligger endast 211 kilometer från passagerarhamnen i Tallinn – på ett avstånd som är endast lite längre än sträckan mellan Helsingfors och Tammerfors.

Campingområden som uppskattas av erfarna karavanare i Virumaa är Mereoja Camping som ligger på en vacker strandbank vid Finska viken, husbilsområdet med tillhörande service vid herrgårdshotellet Saka, Lepispea Caravan & Camping som ligger i den grönskimrande sommarvistelsebyn Võsu (alldeles granne med Käsmu), Männisalu Camping i samband med spahotellet Toila SPA och Lammasmäe bastu- och semesterby invid Kundafloden. 

Bra parkeringsplatser längs med vägen erbjuder bland annat RMK:s, det vill säga Estlands forststyrelses, många rekreations- och lägerplatser och den estniska allemansrätten motsvarar ungefär den finska.

”När du planerar en resa till det närliggande Estland, ta då riktning mot Virumaa. Det är egentligen först här som det riktiga och genuina Estland verkligen börjar.” – Timo Raussi

Toppevenemang i Virumaa sommaren 2022:

 • 4.6. Narva Soapbox Derby-backbilstävling 
 • 4.6 Rakvere Rakveres nattlöpning (sträckor 5–21 km)
 • 8–12.6 Rakvere Stadsdagar 720 år 
 • 18–19.6 Narva Estlands bastukulturdagar 
 • 2–3.7 Rakvere Herrdansfestival ”4 bröder”
 • 6–9.7 Rakvere Internationell teaterfestival Baltoscandal
 • 9.7 Toila Thomas Anders (Modern Talking) konsert
 • 15–16.7 Narva-Jõesuu East Beach Fest-strandmusikfestival
 • 29–30.7 Rakvere Rakveres medeltidsdagar 
 • 2.8 Rakvere Gruppen Totos storkonsert 
 • 3–7.8 Rakvere EM-tävlingar i orientering och MC-deltävling
 • 12–14.8 Käsmu Viru Folk ”Grannarnas musikår”
 • 13.8 östra Virumaa Herrgårdscaféernas dag i Alutaguse
 • 13.8 Narva Historisk festival och föreställningen ”Slaget vid Narva”
 • 20–21.8 stranden i Kauksi Matgatan vid Peipussjön 175 km 
 • 1.–4.9 Narva Operafestivalen i Narva

Närmare information får du i tipskalendern för Virumaa. www.bit.ly/virumaavinkit

Lue myös