d-md-none
Siirry pääsisältöön

Sodexo tarjosi Hope ry:n kanssa jouluillallisen vähävaraisille perheille

Sodexo tarjosi yhteistyössä Hope ry:n kanssa Joulun taikaa -illallisen vähävaraisille lapsiperheille Helsingissä ja Turussa viime viikolla. Tilaisuuksiin osallistui 200 ihmistä. Joulu on monille vähävaraisille stressaavaa aikaa: vanhemmat haluaisivat ilahduttaa lapsia joululahjoilla ja -ruualla, mutta se ei ole taloudellisesti mahdollista.

Vähävaraisten perheiden vanhemmat toivovat, että voisivat ostaa lapsilleen edes yhdet joululahjat ja perhe voisi syödä hyvin. Tämä kävi ilmi kyselyssä, jonka Sodexo ja Hope ry lähettivät Joulun taikaa -tapahtumaan osallistuneille.

Kaksi kolmasosaa vastaajista (62 %) suri sitä, etteivät he pysty taloudellisen tilanteensa takia antamaan lapsille ja läheisille lainkaan joululahjoja. Viidesosa oli pahoillaan siitä, ettei pysty tarjoamaan perheelleen juhlallista jouluateriaa.

Joulusta tekisi onnistuneen toivo siitä, että asiat vielä järjestyvät. 37 % vastaajista koki, että tämä toisi joulumielen. Myös rauhallinen joulutunnelma (22 %) ja joulupukin vierailu (16 %) vaikuttaisivat joulun onnistumiseen.

Vaikka vastauksissa korostuivat lapsille annettavat pienet joululahjat sekä perinteinen jouluateria, moni toivoi myös vain stressitöntä hetkeä elämäänsä: ”Haluaisin vain hengähtää hetkeksi”.

– Sodexolla on jo pitkään ollut maailmanlaajuinen Stop Hunger -ohjelma, jonka avulla taistelemme nälkää vastaan eri puolilla maailmaa. Haluamme kantaa kortemme kekoon ja tehdä hyvää myös täällä Suomessa ja sen vuoksi päätimme jatkaa viime vuonna aloitettuja Joulun taikaa -tapahtumia myös tänä vuonna, kertoo Sodexon brändi- ja viestintäpäällikkö Mira Perander.

Hieno jouluateria tuottaa iloa

– Lähdimme hyvällä mielellä tekemään yhteistyötä Sodexon kanssa. Avustustyössä tarvitaan useampia tahoja. Juhlavan jouluillallisen tarjoaminen oli tilaisuus, jonka tiesimme ilahduttavan perheitä. Kodin ulkopuolella syöminen on toki asia, joka tuottaa iloa lapsille, mutta se opettaa myös ruokailukulttuuria, kertoo HOPE Yhdessä & Yhteisesti ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila. 

Hope ry vastaa perheiden perustarpeisiin: tarjoaa vaate- ja tavaralahjoituksia. Lisäksi yhdistys tukee lasten harrastus- ja virkistystoimintaa.

– Haluamme mahdollistaa perheille yhdessä tekemisen arvokkaita hetkiä ja sellaisia elämyksiä, jotka jäisivät heiltä muuten kokematta. Joulun taikaa -illallinen oli esimerkki voimaannuttavasta elämyksestä, Hostila jatkaa.

Sodexon tavarantoimittajat ja yhteistyökumppanit mahdollistivat tilaisuuden järjestämisen lahjoittamalla tuotteittaan tai työpanostaan. Myös kymmenet Sodexon työntekijät lahjoittivat omaa aikaansa, ja Sodexon asiakkaat saattoivat osallistua tapahtumaan ostamalla lapsille heidän toivomansa joululahjan.

Tämä oli jo toinen kerta, kun Sodexo halusi ilahduttaa lapsiperheitä tarjoamalla joulun taikaa. Tilaisuudessa tarjottiin osallistujille perinteinen jouluillallinen ja lapset saivat kukin lahjan joulupukilta.

Joulu stressaa, jos ei ole rahaa

– Perheet pyytävät meiltä jouluapua jo aikaisin syksyllä, sillä he haluavat ennakoida joulustressin määrää. Jouluun liittyy niin paljon odotuksia, että se lisää monissa perheissä paineita, Hostila toteaa.

200 illallistajaa löytyi helposti Hope ry:n verkostojen kautta.

– Meidän asiakasmäärämme ovat valtavat – inhimillisesti ajatellen aivan liian suuret. On ihanaa, että ihmiset hakevat apua, mutta on huolestuttavaa, että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa monet perheet tarvitsevat taloustilanteeseen kolmannen sektorin apua, Hostila sanoo.

Viime vuonna Hope ry auttoi 17 000 lasta ja nuorta, valtaosaa useamman kerran vuoden aikana ja eri tavoilla. Suomessa on laskentatavasta riippuen yli 100 000 köyhän perheen lasta.

Avun hakemisen taustalla on usein työttömyyttä ja sairautta, mutta nykyään moni joutuu taloudelliseen ahdinkoon myös silloin, kun isolla asuntolainalla ostettu koti osoittautuukin hometaloksi, josta on muutettava vuokralle.

Avun tarve ei rajoitu jouluun

Avun tarve ei rajoitu pelkästään jouluun, korostaa Hostila. Tämä näkyi myös kyselyn vastauksissa.

Kyselyn avoimissa vastauksissa vanhemmat toivoivat apua ympäri vuoden lasten vaatteiden hankintaan, harrastuksiin, vapaa-ajan viettoon ja ruokaan. Koulujen loma-ajat ovat taloudellisesti raskaita, kun lapset eivät saa ilmaista kouluruokaa. Myös lukiolaisten kirjahankinnat ovat monille ylivoimaisen isoja. Moni lapsi haluaisi aloittaa jonkun urheiluharrastuksen, mutta perheellä ei ole varaa.

Köyhyys vie voimia: ”Tuntuu välillä niin epätoivoiselta, mutta lapsistani saan kumminkin voimaa”, ”Koko ajan täytyy miettiä mistä rahaa ruokaan ja lasten vaatteisiin”, ”Ylimääräiseen ei ole koskaan varaa”, ”Lasten harrastusapu on kultaakin arvokkaampaa”.

– Apua tarvitaan ja sitä voi antaa ympäri vuoden. Halukkaat voivat käydä esimerkiksi nettisivullamme kurkistamassa osiota Haluan auttaa. Meille voi antaa aikaansa tai tavara- tai rahalahjoituksia, Hostila vinkkaa.

Tästä linkistä pääsette katsomaan Joulun taikaa -videon, joka kuvattiin viime viikolla järjestetyissä tilaisuuksissa.

Lähde: www.epressi.com/tiedotteet/ruoka-ja-elintarvikkeet/sodexo-tarjosi-hope-ryn-kanssa-jouluillallisen-vahavaraisille-perheille

Lue myös