d-md-none
Siirry pääsisältöön

SMAKU Loviisassa 14-26.8

Mikä ihmeen SMAKU?

Smaku -ruokatapahtumat ovat kunnianosoitus suomalaiselle ruualle ja kotimaiselle ruokakulttuurille, yrittäjille ja lähituottajille. Smakussa maistellaan ravintoloiden ja kahviloiden ns. käyntikorttiannoksia. Smakuravintolat valmistavat vähintään yhden annoksen, jolla on tarkoitus kertoa miltä kyseinen ravintola maistuu. Yhdessä ravintolat kertovat näin annoksillaan miltä kyseinen kaupunki maistuu.

Kaikki sai alkunsa Porvoosta. Smaku syntyi ravintoloitsijoiden mahtavalla yhteistyöllä ja näin alkoi Porvoon tie tunnetuksi ravintolakaupungiksi. Porvoo on kasvanut kulinaristiseksi ruokamatkailijan paratiisiksi ja siihen on validit perusteet. Tänäkin vuonna paikalliset ja matkailijat vaeltavat Porvoon kaduilla Smakukarttoineen nauttimassa yhteisestä ruokajuhlasta.

Tänä vuonna smakuillaan Loviisan ravintoloissa 14.8 – 25.8 ja Degerby Gillessä 26.8.2023. Mukana Loviisan SMAKUilussa ovat ravintolat Osteria Locale, Kronan Bistro & Pianobar, Favorit Cafe & Teashop, Strömfors Bed & Bistro, Saltbodan, Kronan Cafe & Butik ja Aeronamnam.

Seuraavaksi esittelyssä ravintoloiden SMAKU-annokset!

Osteria Locale

Osteria on italialainen, kylässä sijaitseva yhteinen tila mihin entisaikoihin kokoonnuttiin yhdessä viettämään aikaa. Meidän oma Osteria Locale kuvailee yhteisöllisyyttä ja paikallisuutta, Loviisalaisten olohuonetta. Locale sijaitsee upean kirkon ja torin vieressä kaupunkiin sisään tultaessa. Me Localessa panostamme laadukkaaseen ruokaan, ystävälliseen palveluun sekä asiakkaiden viihtyvyyteen. Kesäisin Locale laajenee terassille mistä voi ihastella ohikulkijoita ja tervehtiä tuttuja.

Söderby lax graavattua villi lohta, avocado mousse ja fenkolia. Tilli balsamico.

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Kananmunaton (KM)

Tattipyree, paahdettuja kanttarelleja ja salviaa. Rapeaa Hardomin saaristolaisleipää. 

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Maidoton (M), Kananmunaton (KM), Kasvisruoka (K), Vegaaninen (V)

Eero Laakson lehtipihvi, paahdettuja uusia perunoita ja pikkelöityä kesän sipulia. Yrttivoi.

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Kananmunaton (KM)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Mannerheiminkatu 2

Avoinna: ke-to 11-21 pe 11-22 la 12-22 (keittiö sulkeutuu puoli tuntia aikaisemmin)

Sometunniste: @ravintolalocale

Kronan Bistro & Pianobar

Kronan syntyi omistajansa rakkaudesta kotikaupunkiinsa Loviisaan ja alaan, jossa saa olla tuottamassa vierailleen mukavia ja nautinnollisia hetkiä ruuan ja juoman parissa. Bistro & Piano bar Kronan tarjoaa huolellisesti valmistettua ruokaa kunnioittaen pohjoismaisen ja mannermaisen keittiön perinteitä ja valmistustapoja. Me toivotamme teidät tervetulleiksi makumatkalle Loviisaan ja suosittelemme kolmen ruokalajin menukokonaisuuden Smakuilijoille juomasuosituksineen. Bistro Kronan löytyy kivenheiton päästä torilta, Aleksanterinkatu 2.

Kalastaja Henrikssonin ja Bistro Kronan Umami lohi Canapé

Tänä vuonna me nostamme meidän paikallisen kalastajan Ben Henrikssonin kehittämän Umamilohen Smakuilijoiden lautaselle. Meillä on ollut ilo tehdä yhteistyötä Disa ja Ben Henrikssonin, Ahvenkosken kalasavustamon kanssa, ihan ravintolamme perustamisesta asti ja nyt on aika tarjota mystisen viidennen herkkumaun kutkuttavaa lohta josta Kronan keittiössä viimeistellään viettelevä Smakuelämys.

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Maidoton (M), Kananmunaton (KM)

Ankkarilette & pikkelöityjä kasviksia

Yön yli haudutettua ankkaa ryyditettynä paikallisilla pikkelöidyillä kasviksilla ja ankan haudutusliemellä.

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Maidoton (M), Kananmunaton (KM)

Laventeli Pannacotta & valkosuklaa crumble 

Kronan Provencen sielulla maustettu pannacotta hivelee smakuhermoja lempeästi, suosittelemme lämpimästi.

5 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Aleksanterinkatu 2

Avoinna: ma-to 11-21 pe-la 11-22

Sometunniste: @bistrobutikkronan

Favorit Cafe & Teashop

Favorit on kuin Loviisan olohuone – kotoisa kahvila tehty vanhaan 1800-luvun kivitaloon. Kesällä voi myös kahvitella puutarhan puolella kirsikkapuiden alla, Suomen kesän sen salliessa. Valmistamme mahdollisimman paljon itse paikan päällä, yhdistellen luovasti perinteitä trendeihin. Tervetuloa viihtymään!

Matcha & kookospannacotta

Kermainen pannacotta jossa maistuu maailman maut meidän näköisenä, tällä kertaa kookoskermaan ja -maitoon tehdyn pannacottan kaveriksi on valikoitu aivan erityinen Japanilainen vihreä tee, matcha. Matchan maanläheiset maut taittuvat mukavasti makeassa jälkiruuassa joka korostaa matchan omaa luontaista makeutta. Viimeistelty ripauksella vaniljaa.

5 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Vegaaninen (V)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Aleksanterinkatu 6

Avoinna: ma-pe 9-19, la 10-16, su 11-16

Sometunniste: @cafefavorit

Strömfors Bed & Bistro

Bistromme tarjoaa makuelämyksiä lähellä tuotetuista raaka-aineista metsän antimia unohtamatta. Lähellä tuotetulla ruoalla varmistamme sen, että tuotteen alkuperä on aina meillä tiedossa, minimoimme kuljetusmatkat sekä tuemme osaltamme lähiseudun muita yrittäjiä. Toivomme, että hetki ravintolassamme on aina kiireetön ja uusia makuja tarjoava elämys. Otamme tottakai huomioon erikoisruokavaliot. Ravintolassamme järjestyvät myös pienet ja suuret yksityistilaisuudet. Meillä on vietetty häitä, rippijuhlia, sukukokouksia ja merkkipäiviä. Tilaisuus räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan.

Metsänpeikon välipala

Annos on koottu hapanjuureen leivotun leipäviipaleen päälle ja on metsän antimien ‘bruschetta’. Lähimetsästä saamme annoksen kanttarellit ja nokkoset. Annos on maustettu pähkinöillä ja päälle on lorautettu rosmariinilla maustettua oliiviöljyä. Leipä tarjotaan lämpimänä, muttei kuumana. Sopii pieneksi alkupalaksi, tai vaikka ihan iltapalaksi.

7 € (sis. alv 14 %)

Laktoositon (L), Maidoton (M), Kananmunaton (KM), Vegaaninen (V)

Haaksirikko

Tämä annos kuvastaa meren läheisyyttä ja makujen sinfoniaa. Haukikvenelli on tehty läheltä pyydetystä hauesta. Kvenelli tarjoillaan itse tehdyssä kala-rapuliemessä. Liemeen on lisätty ravunlihaa ja se on maustettu aavistuksen aasialaiseen tyyliin. Kvenellin päällä piparjuurivaahto ja lisänä vielä paikallisia villiyrttejä. Elegantti, mutta mukavasti rouhea annos, joka sopii mihin aikaan ja paikkaan vain.

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L)

Puolukkametsän pelastus

Puolukkainen jälkiruoka, jonka pohjana on kaurainen, rapea keksi ja päällä on happaman makea puolukkamousse. Metsiemme jalon kuningattaren, puolukan, kirpakkuus on taitettu käyttämällä makeuttamiseen mm. paikallista hunajaa. Leivoksen kruunaa maitohorsman kukat ja hitunen suklaata.

5 € (sis. alv 14 %)

Laktoositon (L), Laktosfri (L)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Ruukintie 10

Avoinna: ti-la klo 16-21 (keittiö sulkeutuu 20.30)

Sometunniste: @bedandbistro

Saltbodan

Café Restaurant Saltbodan on v. 1986 Loviisan vanhaan tullimakasiiniin perustettu kahvila-, baari- ja ravintola. Saltbodan sijaitsee historiallisella Loviisan Laivasillan alueella ja on kesätapahtumien ja kulttuurin kehto. Upeiden puitteiden lisäksi ravintola on tunnettu hyvässä ruoasta ja tunnelmasta ja sen rento ja välitön tunnelma luo upean elämyksen kesästä toiseen niin vakiasiakkailleen kuin myös uusille tuttavuuksille.

Haukikvenelli, muhennettua pinaattia ja merirapukastiketta

Kylmäsavustetulla hauella maustettua haukimureketta, Västerbotten juustoon muhennettua pinaattia ja kermaista merirapukastiketta

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Kananmunaton (KM)

Maa-artisokka Smörrebröd

Paahdettua maa-artisokkaa, lakritsilla maustettua hummusta, fenkolisalaattia ja tilliä.

7 € (sis. alv 14 %)

Maidoton (M), Kananmunaton (KM), Vegaaninen (V)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Laivasilta 4

Avoinna: ti-la 12-21, su 12-18

Sometunniste: @saltbodan

Kronan Cafe & Butik

Café & Butik Kronan, kauppakeskus Galleria Kuningattarenkatu 11, 2 krs. Esteetön kulku ( hissi ) Avoinna arkisin 9-18 lauantai 9-15 ( Kesän aukiloloajat laajemmat ) Café & Butik Kronan on rinnakkaiskadulta tutun Kronan Bistro & Piano Barin pikkusisko. Café Kronan omassa bakeryssä leivotaan ja valmistetaan niin makeat kuin suolaiset herkut, joita voi nauttia meillä vaikka hyvän kahvin kanssa tai ostaa kotiin vietäväksi. Lounaaksi meiltä löytyy Picadelin salaattibaari, josta saa kasata omanlaisen lounaan tai picnic salaatin. Meidän avarassa tilassa on mukava nauttia antimistamme. Lapsille meillä on oma pieni leikkinurkkaus ja mahdollisuus lämmittää lastenruokia huolettomasti. Kesällä palvelemme myös katutasossa viihtyisällä terassilla, jossa on anniskeluoikeudet. Butiken on varsinainen herkkukauppa, jossa on juustotiski, belgialaisia praliineja, öljyjä, suolaa ym kivaa omaan tai ystävän pöytään sekä laadukkaita käyttötarvikkeita. ”Minun Loviisa” tuotesarjasta löytyy ihanat matkamuistot. #lexington #storefactory #spicetree #caluwe #stompetoren #boskaholland #asacollection #minunloviisa #citronelles #demmersteehaus #robertpauligroastery

Kronan vadelma-kinuski leivos 

5 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L) / Glutenfri (G), Laktosfri (L)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Kuningattarenkatu 11

Avoinna: arkisin 9-18 lauantaina 9-15

Sometunniste: @cafekronangallerian

Aeronamnam

Pyhtään Aeronautica Arenan ravintola Aeronamnam tarjoaa kylän parhaan ravintolakokemuksen, jossa yhdistyvät herkullinen ruoka, ystävällinen palvelu ja näkymät surffiaaltoihin tai tuulitunneliin. Keittiömme taitavat kokin loihtivat herkullisia annoksia, jotka hivelevät makuaistejasi. Olipa mielessäsi sitten herkullinen lounas, romanttinen illallinen tai rento brunssi ystävien kanssa, Aeronamnamin monipuolinen menu tarjoaa vaihtoehtoja kaikkiin makumieltymyksiin paikan päällä tai juhlapalveluiden muodossa.

Into the forest

Pannulla paistettua poroa, Dauphinoisen perunaa, käsin poimittua kanttarellia & karpaloa sekä kokin oman pihan nokkosta.

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Kananmunaton (KM)

The deep blue

Kuhaa, siivutettua perunaa, katkarapuja, lime & korianteri mousse sekä merilevä tuillé.

7 € (sis. alv 14 %)

Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Kananmunaton (KM)

Sky´s the limit

Kermalikööri mousse maustettuna tummalla suklaalla ja long de chat – keksi.

5 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Kotitie 10

Avoinna: ma-ti suljettu ke-to 11-18 pe-la 11-20.30 su 11-17.30

Sometunniste: @aeronamnam @aeronautica.arena

Lue myös