d-md-none
Siirry pääsisältöön

Sisua siemenistä – Siemenrapeat testissä

Saimme laatikollisen rapisevia pusseja toimistolle ja voi sitä vaihtoehtojen kirjoa! Siemenrapeiden siemennäkkileipiä on yhteensä kuutta eri makuvaihtoehtoa ja hintaa siemennäkkileipäpaketilla on noin 3 euroa. Siemenlastuja on saatavilla neljää erilaista ja näiden hinnat vaihtelevat 2,5 – 3 euron välillä. Tuotteet löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Siemennäkkileivät suorastaan pursuavat hyviä ravintoaineita. Tuotteet ovat lisäaineettomia ja runsaskuituisia, osa myös gluteenittomia. Esimerkiksi Kaura & Chia -siemennäkkileipä sisältää runsaasti tiamiinia, fosforia, magnesiumia, sinkkiä ja mangaania. Lisäksi se on hyvä folaatin (B9), kaliumin ja raudan lähde. Yhdessä näkkileivässä on suolaa noin 0,2 grammaa ja energiaa keskimäärin 115 kilokaloria.

Monikäyttöiset ja säilyvät kuivat elintarvikkeet ovat kotikeittiön pelastus. Kun kaapista löytyy siemennäkkileipää, ei haittaa vaikka tuore leipä pääsisi joskus loppumaan. Näkkäri on kätevä napata myös evääksi. Siemenlastuilla puolestaan tuunataan sosekeitto täyttävämmäksi ja ravitsevammaksi. Eikä yllätysvieraatkaan aiheuta paniikkia, kun tarjolle voi asetella siemenlastuja, tahnoja, leikkeleitä ja yrttejä. Ja mikä parasta, nämä maistuu myös lapsille!

Koostimme Toptasten toimituksen suosikkivinkit Siemenrapeista, mikä on sinun suosikkisi?

Välipalaa kiireiselle Jennin tapaan

Työpöydälläni on aina pussi siemenrapeiden näkkileipää iltapäivän nälän varalle. Näkkäriä voi rouskutella hyvin sellaisenaankin, mutta pienellä vaivannäöllä iltapäivän välipalahetkestä saa entistäkin herkullisemman. Suosikkini on viipaloida siemennäkkärin päälle joko avokadoa tai keitettyä kananmunaa, sillä ne molemmat kulkeutuvat kätevästi töihin. Täyttävä välipala on hetkessä valmis ja pitää nälkää hyvin loitolla. Tuunausvinkkejä on toki monia – seuraavaksi ajattelin kokeilla viipaloitua tomaattia ja basilikaa siemennäkkärin päällä.

Vilman astetta parempi keitto

Tykkään tehdä erilaisia keittoja, mutta usein tuntuu, että keiton kaveriksi tarvitsee jotain mitä voi myös pureskella, kuten leipää. Nyt sain mahdollisuuden koittaa Siemenrapeita näkkileipiä keiton kanssa ja yhdistelmä toi hyvän maun sekä rakenteen. Ensin dippailin näkkileipää keittoon ja sitten vielä murustin hieman sekaan. Ja mikä kätevä lisä myös kuidun saantiin!

Titin vinkit illanistujaisten tarjoiluun

Minä sain mukaan muutaman pussillisen Siemenrapeat siemenlastuja. Makuina oli seesami&chia, inkivääri&maissi ja paahdettu sipuli&seesami. Koska meille oli tulossa iltaa istumaan keliaakikko, laktoosi-intolerantikko sekä vegaani, niin illan tarjoilut aiheuttivat minulle hieman päänvaivaa. Tai noh, laktoosi-intoleranssi ei onneksi nykypäivänä ole enää ongelma, mutta tuntuu, että jopa laktoosittomat tuotteet eivät aina sovi kaikille herkkävatsaisille. Tykkäänkin tarjota heille tästä syystä täysin maidottomia vaihtoehtoja, joten käytännössä heille ja vegaaneille voi tarjota samaa ruokaa. Mutta keliaakikoille tai gluteiinia välttäville on aina hieman hankalampaa keksiä jotain. Nyt ei tarvitse sitäkään enää miettiä kun tuli vastaan nämä siemenlastut!

Illanistujaisten aineksia

Täytteet siemenlastuille

Vedin itse hieman mutkia suoriksi, ja ainoa täyte minkä valmistin itse oli sienisalaatti, mutta jos vaan jaksaa ja viitsii niin oliivi-tapenaden ja hummuksen voi valmistaa käden käänteessä itse. Omat lempparini valmiista hummuksista ovat Baba Foodsin ja Lidlin hummukset. Koska kävimme K-kaupassa niin päädyin valitsemaan Baban hummuksen ja matkalla tarttui mukaan myös toinen lempparini, Baba olivenade, eli vihreistä oliiveista tehty tapenade. Käytin sekaisin kaikkia kolmea makuja siemenlastuista ja siitä tulikin mielestäni aika kiva vaihtelu naposteluun kun jokainen suupala oli ikään kuin yllätys. Ilmakuivatun kinkun alle levitin aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa ja lisäsin päälle vielä rucolaa. Avocadon kaveriksi valitsin hummuksen. Oliivi-tapenade sekä sienisalaatti ovat itsessään niin runsaita makuja että päätin olla lisäämättä niihin mitään. Nappaa tästä ideoita seuraaviin illanistujaisiin, täytteitä voit sitten varioida helposti vieraiden ruoka-aine allergioiden tai yliherkkyyksien mukaan!

Herkkuja jokaisen allergia huomioiden

Titin sienisalaatti

  • 1 dl liotettuja suolattuja metsäsieniä pieniksi pilkottuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 nippu kevätsipulia pieneksi pilkottuna
  • 1 purkki kevyt kermaviiliä
  • suolaa
  • pippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu

Sekoita ainekset keskenään. Kokeile samaa reseptiä eri muunnoksilla käyttäen smetanaa, vispattua kuohukermaa, tavallista kermaviiliä, korvaamalla osan majoneesilla jne. Makuja on monia, joten kannattaa kokeilla eri versioita. Itse olen huomannut että tykkään eniten tuosta kevyt kermaviilin mausta, kun ei jätä suuhun samanlaista kalvoa kuin esim smetana. Mutta, makukysymyksiä!

Tarjan herkut lapsille

Kotikeittiön testitiimiin kuului tällä kertaa 8- ja 6-vuotiaat kokkausta ja leipomista rakastavat veljekset. Kun kyselin lapsilta, mitä he laittaisivat siemennäkkärin päälle, ehdottivat he kaikkea mansikasta vesimeloniin. Kun kaupassa tuumailimme hedelmiä, päädyimme kuitenkin toiseen lasten suosikkihedelmään, mangoon, joka on tällä hetkellä mitä parhaimmassa sesongissa. Mangoa tasapainottamaan teimme vielä nallenäkkärin, johon levitimme maapähkinävoita ja jonka koristelimme banaanisiivuin ja mustikoin.

Lue myös