d-md-none
Siirry pääsisältöön

Sikke Sumari – Suomen itseoppinut ruokapioneeri

Kuinka pitkään olet ollut ruokamaailmassa mukana aktiivisesti? Mistä kaikki lähti?

90-luvun alun lamasta johtuen jouduimme mieheni kanssa lopettamaan matkalehden, jota olimme toimittaneet. Kukaan ei halunnut ostaa kiiltävää 4-väristä matkalehteä, kun rahaa oli tuskin Suomenlinnan lauttaan. Huomasin, että vanhassa kauppahallissa oli myyntipaikkoja vapaana. Ryhdyimme tuomaan Suomeen italialaisia elintarvikkeita ja myymään niitä hallissa. Sitä seurasivat legendaarinen Tony’s Deli Bulevardin alkupäähän, kokkikoulu Espalle, Tony’s Catering ja lounas Tony’s Lauttasaareen.

Mikä polkaisi NamiNamasten idean käyntiin?

Olin ostanut ja restauroinut vanhan kalastajatilan Muhun saarella perheen kesänviettopaikaksi.  Olimme luopuneet 2005 Tony’s Delistä ja tulin ajatelleeksi, että Muhussa voisi järjestää kokkauskursseja ja majoitusta. Suomalaisilla on suuri kiinnostus Viron luonnonkauniita saaria kohtaan. Nyt Namastessa on oma kasvimaa, yrttitarha ja yöpymispaikkoja 16 hengelle.

Miten Viron ja Suomen ruokakulttuurit eroavat toisistaan?

Maaseudulla eletään hyvin omavaraisesti. Kaikki kasvattavat omat perunansa ja joka talolla on pieni kasvihuone tomaatteja varten. Säilöntäperinne on edelleen voimissaan ja luomu kiinnostaa koko ajan enemmän. Herefordkarja laiduntaa ulkona ja kanat kotkottavat takapihoilla, mutta kauppojen lihatiskeillä tarjotaan enimmäkseen sianlihaa. Saarten kaupoista saa kaikkea sushitarvikkeista muscovadosokeriin, mutta tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat harvinaisuuksia, sillä ihmiset kasvattavat niitä itse. Tallinnan ruokakaupoista saa mitä vain ja kaupungin ravintolat antavat täyden vastuksen Helsingille.

Mihin suuntaan Viron ruokakulttuuri on mielestäsi kehittynyt viimeisten vuosien aikana?

Viron ruokakulttuuri jakautuu kahteen osaan: maaseutuun ja Tallinnaan. Tallinnassa eletään hektisesti tätä päivää ja sinne rantautuvat kaikki ne uudet trendit, jotka kulloinkin maailmalla pinnalle putkahtavat. Siellä eletään sataprosenttisesti ajan hengessä. Uskaltaisin jopa sanoa, että uudet trendit omaksutaan Tallinnassa ennen Helsinkiä… Maaseudulla eletään edelleen mummolan hengessä ja usein hyvin omavaraisesti.

Millaista ruokamatkaa suosittelet tehtäväksi Virossa?

Tallinnassa voisi käydä lounaalla esimerkiksi Kohvik Moonissa, joka tekee venäläistä ruokaa modernilla twistillä. Siitä kannattaa suunnistaa kohti Saarenmaata, sillä Muhun saarella Namasten naapurissa on Pädasten kartano, jonka Alexander-ravintola on useana vuonna valittu Viron parhaimmaksi ravintolaksi. Saarella pääsee siis nauttimaan sekä Pädasten pitkän kaavan maistelumenun että Namasten maalaiskeittiön kolmen ruokalajin illallisen tai kevyemmän lounaan. Namasten kotisatamassa Lõunarannassa voi hyvällä lykyllä päästä nauttimaan juuri savustettuja kampeloita. Koguvan museokylän uudessa Mõrrad-ravintolassa tarjoillaan erinomaista lammasta ja kalaa. Liivan uudessa Tuul-ravintolassa pääsee maistamaan strutsihampurilaista. Ravintolan yhteydessä on myös lihakauppa, josta voi ostaa mukaansa paikallista naudanlihaa sekä riistaa.

Teksti: Iida Ruohonen

Lue myös