d-md-none
Siirry pääsisältöön

Samankaltaisuus on hyvä lähtökohta kahvin ja suklaan liitossa

Kahvi ja suklaa täydentävät toisiaan, mutta kuinka löytää se täydellinen makupari?
Kondiittori ja chocolatier Petri Sirén neuvoo välttämään pakko paritusta ja
suosimaan samankaltaisuutta.

Petri pyörittää vaimonsa Ninan kanssa Fiskarsissa ja
Porvoossa PetriS Chocolate Room – suklaapuoteja, joissa loihditaan pieteetillä
ja ensiluokkaisista raaka-aineista herkullisia kakkuja, syntisen hyviä
leivoksia ja vietteleviä macaronseja. Ammattitaitoa käsityönä valmistettujen
herkkujen maailmasta on Petrille kertynyt jo 30 vuoden ajalta. Hän jos kuka
siis tuntee kahvin ja suklaan parinmuodostuksen salat.

Kahvin ja suklaan makumaailmat ovat tänä päivänä valtavat, joten Petri
kehottaa ensitöikseen varaamaan riittävästi aikaa täydellisen makuparin
etsimiseen. – Jos hakee
vastakohtaisuuksia, on käytävä pitkä tie löytääkseen toimivimman makuparin. Kokeillen
voi kuitenkin löytää todellisen helmen. Makuparien etsimiseen kannattaa myös
suhtautua avoimin mielin. Näin saattaa löytää aivan uusia ulottuvuuksia
molemmista puoliskoista, Petri neuvoo.

Tumma suklaa on hyvä peruskumppani

Onko hyvä, että suklaan ja kahvin luonteissa on
samankaltaisuuksia? – Se on mielestäni hyvä lähtökohta,
sillä silloin maut eivät riitele keskenään. Kahvi ja suklaa ovat niin oiva
pari, että niiden yhdistämisessä menee harvemmin totaalisesti vikaan. Jos
haluaa välttää turhat haksahdukset, on tumma, maustamaton suklaa mielestäni
oiva kumppani mille tahansa kahville.  

Jos haluaa välttää turhat haksahdukset, on tumma suklaa varma
valinta kahvin seuraksi.

Ei pakko paritusta

Omaan makuun kannattaa luottaa. – Jos ei tykkää luumusuklaasta, on sitä turha
parittaa kahvin kanssa. Kuten edellä kerroin, samankaltaisuus on parinmuodostuksessa
hyvä lähtökohta. Kun kahvissa on hennosti hedelmäisyyttä, kannattaa seuraksi
valita hedelmäinen suklaa, sillä yhdessä ne voimistavat hedelmäisyyden tunnetta.
Näin makunautinto moninkertaistuu pienellä määrällä ja arjen pikaisestakin
kahvihetkestä saa enemmän irti.

Kun kahvissa on hennosti hedelmäisyyttä, kannattaa makupariksi valita hedelmäinen suklaa

Panosta laatuun

Laadukkaista raaka-aineista valmistetun kahvin ja suklaan makuprofiileista
löytyy usein niiden alkuperälle ja lajikkeelle ominaisia, samankaltaisia
makuvivahteita.  – Pelkkä hyvä laatu ei
toki takaa vielä mitään, sillä vasta oikeanlainen käsittely ja
valmistusmenetelmä varmistavat molemmille raaka-aineille ominaisten makujen ja
aromien esiintulon lopputuloksessa, josta voi juurikin syntyä se täydellinen liitto.

Teksti: Mia Heiskanen

PetriS
Chocolate Roomin kondiittori Petri Sirénin vinkit kahvin ja suklaan
yhdistämiseen:

1. Kolmen suklaan moussekakku

Pehmeät ja täyteläiset kahvit keskipaahdosta aina vahvempiin paahtoihin
saavat samettisesta suklaakakusta upean ja suussa sulavan makuparin.

2. Vadelmasuklaatryffeli

Pirteä ja hapokas vadelmasuklaatryffeli on omiaan hedelmäisten, keskipaahtoisten
kahvien seurassa. Hieman kirpeyttäkin omaava suklaa ei jää maultaan
luonteikkaammankaan kahvin jalkoihin

3. Tumma suklaatryffeli

Tumman suklaatryffelin (65%) intensiivinen maku on parhaimmillaan
täyteläisten ja tummapaahtoisten kahvien seurassa.

Lisää suklaaelämyksiä www.petris.fi

Löydä täydellinen keitin www.moccamaster.com/fi

 

 

 

Lue myös