Siirry pääsisältöön

Säilytä ruoka maukkaana ja tuoreena pidempään

Kun ruoka pakataan pussiin, laatikkoon tai pulloon ilman sen kummempaa käsittelyä, on mukana aina ilmaa. Ilmassa oleva happi nopeuttaa ruoan pilaantumisprosessia ja saa bakteerit ja sienet kasvamaan – ja ruoka päätyy roskiin. Ruoan tuoreena pitämiseen on kuitenkin helppo ratkaisu: säilytys vailla ilmaa.

– Ruokahävikki on maailmanlaajuinen ongelma, sillä vuodessa heitetään pois noin 1,3 miljardia tonnia ruokaa. Yksi isoimmista syistä tähän on se, että kotitalouksissa ei säilytetä ruokaa oikein. Säilyttämällä ruoan ilman happea, eli tyhjiöpakkauksessa, ruoka säilyy maukkaana ja tuoreena pidempään, Bosch-kodinkoneiden Johan Stendin kertoo.

Ruokien ja ainesosien tyhjiössä säilyttäminen voi pidentää niiden käyttöikää jopa kaksinkertaisesti **. Bosch ErgoMixxin ansiosta ruoan vakumoiminen eli vakkaus on helpompaa kuin koskaan: sillä voidaan säilöä sekä tuoreet ruoka-ainekset että ruoantähteet. ErgoMixx on tehokas ja muunneltava sauvasekoitin, joka sopii lähes kaikkiin ruoanvalmistusvaiheisiin. Tarvitsitpa sitten minileikkuria, soseuttajaa, monitoimikonetta viipalointiin, raastamiseen tai murskaamiseen, tai alipainetta sous-vide-kokkaamiseen – ErgoMixxillä onnistuu tämä kaikki.

– ErgoMixxin ainutlaatuisuus piilee kuitenkin sen vakkaustoiminnossa, joka yhdessä mukana tulevien tyhjiösäilytyslaatikon ja -pussien kanssa tekee säilömisestä helppoa ja nopeaa. Ruoka säilyy jopa kaksi kertaa pidempään – olipa kyseessä puolikas avokado, avatut salaattipussit, vasta pyöräytetty smoothie tai illallisen tähteet, Stendin vinkkaa.

Miksi vakkaus kannattaa?

1. Vakkauksen avulla ruoka pysyy tuoreena ja maukkaana pidempään, ruokahävikki vähenee ja ruokakomeron, jääkaapin sekä pakastimen järjestyksessä pitäminen helpottuu.

2. Grillikautena ruokiin lisäillään makua marinadeilla. Tyhjiössä mausteiden ja marinadien maut imeytyvät ruokaan nopeammin – vakkaamalla valmistelet lihat, kalat ja vihannekset vikkelämmin grilliä varten.

3. Kun valmistat koko viikon ruoat kerralla, sujuu arki helpommin. Säilö kokkaamasi ateriat täydellisen kokoisiin tyhjiöastioihin, joissa ruoat pysyvät tuoreina tuplasti pidempään!

**Säilytys pusseissa, purkeissa tai pulloissa tyhjiöpakattuna verrattuna tavanomaiseen säilytykseen ilman vakumointia. Riippumattomien laboratorioiden suorittama koe 09/2018, 06/2019 ja 12/2019. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty.

Lue myös