Siirry pääsisältöön

Viikinkien Saarenmaa ja naapurisaari Muhu ovat Viron saarihelmiä

Yllä olevalla lauseella virolainen kirjailija Jüri Tuulik puki sanoiksi sen, mitä tunsi kotisaarensa Abrukan vieressä sijaitsevaa Saarenmaata kohtaan. Viron suurin saari, kaunis Saarenmaa, on noin kolmen tunnin ajomatkan tai lyhyen lentomatkan päässä maan pääkaupungista Tallinnasta.

– Saarenmaalla on kaikki, mitä luontoa ja perinteitä arvostava matkailija saattaa toivoa. Täällä on upeita tapahtumia, konsertteja ja festivaaleja, kulttuuria ja historiaa, hyviä ravintoloita ja kylpyläkokemuksia. Mutta jo 10 minuutin ajomatkan päässä pääkaupungistamme Kuressaaresta voit löytää rauhan keskeltä ei mitään, selittää Visit Saaremaan Kristina Mägi

Kaikille aisteille jotakin ja mukavia ajoetäisyyksiä

Matkailijan rauhalle ja hyvälle lomatunteelle antaa puitteet idyllisen Saarenmaan metsät, tuulimyllyt, vaelluspolut, hiekkarannat, majakat, rantajyrkänteet ja kraatterit. Etäisyydet ovat suotuisat vaikkapa roadtrippiä ajatellen – Saarenmaalle tullaan maateitse viereisen Muhu-saaren satamasta ja matkaa sieltä esimerkiksi Saarenmaan toiseen päätyyn, Säären niemimaan kärkeen, on vain kahden ajotunnin verran. 

Suomalaisillekin tutuksi tullut virolainen kylpyläkulttuuri on saanut alkunsa Saarenmaalta, jonka ensimmäinen kylpylä perustettiin Kuressaareen jo 1800-luvulla. Tänä päivänä kaupungissa on asukasmääräänsä nähden luultavimmin maailman tihein kylpyläkeskittymä!

Viron suurin saari valloittaa kävijänsä kiireettömyydellään. Täällä eivät vaivaa liikenneruuhkat tai yökerhojen pauke, vaikka varsinkin Kuressaaresta löytyy myös ravintolaelämää. Ravintoloissa tarjoillaan paikallisia ruokia, kuten kalaa ja villisikaa viereiseltä Muhun saarelta.

Georg Ots Spa ravintolan herkkuja. Kuva Georg Ots Spa|Visit Saaremaa.

Saarenmaan suurimpiin kesätapahtumiin kuuluu Saarenmaan oopperapäivät, jotka järjestetään upeassa Piispanlinnassa heinäkuun loppupuolella. Linnan pihalle pystytetään oopperalava, jolla tänä kesänä nähdään ja kuullaan muun muassa oopperat La Traviata ja Romeo ja Julia. 

Elokuun alussa Meripäivät valloittaa Kuressaaren. Tapahtuma on kasvanut paripäiväisestä meriteemaisesta festivaalista meriviikoksi, ja purjehduskilpailujen lisäksi tapahtuma tarjoaa nykyään monenlaista tekemistä ja nähtävää. 

Viikinkien juurilla ja saarihyppelyllä  

Saarenmaa juhli viime vuonna Viikinkivuotta. Alueen viikinkiperintö on aina ollut tiedossa, mutta se sai täysin uuden merkityksen neljätoista vuotta sitten.

– Erään kaivuurakentamisen yhteydessä löydettiin esiviikinkiajan laivajäännöksiä, luurankoja sekä hautaesineitä. Hautauslaivalöydös oli maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja pisti Saarenmaan uudella tavalla viikinkiajan historian kartalle. Saarenmaan Museossa on elokuun loppuun asti vielä nähtävissä nuo löydökset näyttelyssä Viikingit ennen viikinkejä.

Viikinkitunnelmaa Saarenmaalla. Kuva Visit Saaremaa.

Saarenmaata ympäröivät sadat pienet saaret, joista Abruka, Vilsandi ja Ruhnu ovat suosituimpia. Jokaisella niistä on oma fiiliksensä ja vieraileminen saarilla kesällä helppoa. Pienemmillä Abrukan ja Ruhnun saarilla koko saaren voi tutkia kävellen. Abrukan saarella luontopolulle voi lähteä suoraan satamasta, reittien pituudet vaihtelevat 3–5 kilometriin. Ruhnulla (Runö), joka sijaitsee Riianlahdella on mielenkiintoinen ruotsalainen kulttuuriyhteys, sillä saarella asui aikoinaan vironruotsalaisia ja ruotsin kielestä lainatut sanat ovat yhä tuttuja saarella puhutussa kielessä.

Vilsandin saari on osa Viron vanhinta kansallispuistoa ja upea retkikohde, jonne kannattaa matkata ihailemaan lintulajien laajaa kirjoa, Vilsandin tunnelmallista majakkaa sekä villiorkideoita. 

Saarilla on kesällä vipinää eri tapahtumien muodossa, kuten esimerkiksi pop up -kahvilapäivinä, jolloin paikalliset kutsuvat tutustumaan koteihinsa ja pihoihinsa hyvän ruoan sekä usein myös kulttuuriohjelman merkeissä. 

Muhun saari valloittaa kävijänsä

Viron mantereen ja Saarenmaan välistä löytyy vehreä Muhun saari, joka viehättää Muhulle ja eteenpäin Saarenmaalle matkaavia matkalaisia vehreällä ja lähes runollisen suloisella olemuksellaan.

– Muhu on saari, jossa aika lepää, ja se innostaa ja hellii kaiken tyyppisiä matkailijoita – olet sitten ryhmämatkalla, perhelomalla, luontoretriitillä tai etsimässä kulttuurikokemuksia. Täällä saa rauhassa ihailla saaren upeaa luontoa, vaikkapa hevosen kyydistä, selittää Muhun pormestari Raido Liitmäe.

Ratsastusta Muhun saarella. Kuva Visit Saaremaa.

Muhun saarelta löytyy Viron vanhin – ja joidenkin mukaan maan paras – retriittimäinen kartanohotelli Pädaste Manor. Hotellin ravintola Alexander on myös yksi Viron parhaita.

Saaren keskuksesta Liivasta löytyy pienellä säteellä suloisia terassiravintoloita ja puoteja. Kesän uutena tapahtumana Muhulla valloittaa heinäkuussa Aita lammas aita -festivaali kattavalla ohjelmallaan ja kansainvälinen uuden musiikin jazzfestivaali JUU JÄÄB kuunvaihteessa tuo tänä vuonna musiikkia aina Brasiliasta saakka.

Teksti: Daniela Holm

Pääkuva: Sõrven majakka sijaitsee Saarenmaan eteläisimmässä kärjessä. Kuva Priidu Saart | Visit Saaremaa.

www.visitsaaremaa.ee

Lue myös