d-md-none
Siirry pääsisältöön

Ryhdy taisteluun ruokahävikkiä vastaan!

Kuulostaako tutulta? Ateriasta jäi tilkka keittoa, pastaa, muutama peruna tai keko vihannesraastetta. Kattilan pohjalla on aamupalan jäljiltä nokare kaurapuuroa ja olohuoneen pöydällä pyörii hedelmiä, jotka eivät tee enää kauppansa. Mitä niistä voisi tehdä?

Ruoantähteistä voi valmistaa monenlaisia ruokia. Keitetyt perunat ja kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi tai sämpylätaikinan jatkeeksi. Aamiaiselta jääneen puuron voi kätkeä sämpylätaikinaan tai kuumentaa rasvassa pannulla ruskeaksi ja nauttia maidon ja marjojen kera. Kuivahtaneet leivät voi paahtaa pannulla ja nauttia hillon kera. Kuutioimalla ja paahtamalla leivästä syntyy krutonkeja keiton tai salaatin lisäkkeeksi. Kuivat leivät ja sämpylät voivat saada uuden elämän myös korppujauhona.

Munasta on moneksi

Täytettyyn munakkaaseen on helppo kätkeä erilaisia ruuantähteitä. Keitetyt kananmunan lohkot tekevät ”koostesalaatista” ruokaisan. Peruna- ja kasvissoseiden jämistä syntyy puolestaan kanamunien ansiosta näppärästi pihvejä ja pyöryköitä. Perinteisen valkuaisvaahdolla peitettyyn uunijäätelöön on helppo lisätä monenlaisia kaapin aarteita, kuten pikkuleivän palasia ja hillopurkin loppuja.

Käytä kaappien sisältö tarkkaan

Pois heitettävän ruoan määrää voi siis halutessaan vähentää huomattavasti. Ostetut ja itse valmistetut ruoat kannattaa käyttää tarkkaan. Hyvä lähtökohta on myös opetella erottamaan toisistaan parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät. Ruoka voi olla parasta ennen merkinnän jälkeenkin täysin syöntikelpoista. Ruokailusta tähteeksi jääneen ruoan voi laittaa rasiaan, jäähdyttää, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää seuraavalle aterialle taikka pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain yhteensä 500 miljoonan euron arvosta.

Suunnittele

Suunnittele ruokaostokset aina etukäteen ja tee kauppalista. Näin vältyt heräteostoksilta ja voit ostaa useamman päivän ruoat kerralla. Kurkista jää- ja ruokakaappiin ennen kuin menet kauppaan. Pidä kotona usein käytettyjen ja säilyvien ruokien varmuusvarastoa ja kun jokin tuote on lopussa, merkitse se puutoslistaan.

Jääkaapin lämpötilallakin on merkitystä

Jääkaapin lämpötilan tulisi olla korkeintaan 5 astetta. Jos jääkaappi on liian lämmin, bakteerien toiminta elintarvikkeissa vilkastuu ja ne pilaantuvat nopeammin. Silloin käy helposti niin, että ruokaa ei ehditä syödä ennen kuin se menee pilalle. Monet elintarvikkeet säilyvät parhaiten jääkaappilämpötilassa noin viidessä asteessa, mutta on myös tuotteita, jotka vaativat kylmempää säilytyslämpötilaa. Kala ja tuore liha säilyvät parhaiten vielä kylmemmässä, 1–3 asteessa. Ovi on jääkaapin lämpimin paikka ja takaosa kylmin.

Muista!

  • Järjestä jääkaappi siten, että nopeasti vanhenevat elintarvikkeet ovat edessä.
  • Pidä kaapintyhjennyspäiviä: älä osta mitään, vaan valmista ruoka kaapista löytyvistä aineksista.
  • Säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa.
  • Älä osta enemmän kuin kulutat.

Toimittanut: Mia Heiskanen

Lue myös