Siirry pääsisältöön

Save the date – ruokavuoden uusi teemapäivä on Kansallinen kalakeittopäivä 13.2.

Suomalaiseen ruokavuoteen voi merkata uuden teemapäivän kun helmikuussa vietetään ensimmäisen kerran kansallista kalakeittopäivää 13.2.2018.

Kalakeittopäivällä halutaan nostaa esiin kalaruoan merkitys ja terveysvaikutukset sekä kannustaa koko Suomi syömään kalakeittoa. Jatkossa päivä järjestetään vuosittain helmikuun toisena tiistaina. 

Kalakeittopäivän idean takana on Pro Kala ja ensimmäisen kalakeittopäivän teema on Kalaa hyviin päätöksiin. Kalan pehmeät rasvat ovat aivojen superfoodia ja niiden tulisi olla mukana jokapäiväisessä päätöksenteossa. Kalakeittopäiväperinne aloitetaan päätöksenteon huipulta, eduskunnasta.

Kalakeitto on suomalaisten suosikkiruoka

Kalakeitolla on pitkät perinteet ja kalakeitosta löytyy erilaisia versioita jopa alueittain, aina saariston silakkasopasta kainuulaiseen muikkukeittoon.

Raaka-aineeksi soveltuu kala kuin kala. Keitto on helposti valmistettava arjen perusruoka sekä sesonkiruokaa parhaimmillaan. Jokaiselle vuodenajalle on helppo löytää sopiva kalalaji: alkuvuodesta voi syödä madekeittoa, keväällä ahvensoppaa ja syksyllä silakkaseljankaa.

– Haluamme houkutella suomalaiset syömään kalakeittoa. Se on ruoka, joka maistuu koko perheelle. Herkullista keittoa on helppo valmistaa ja jokainen voi luoda siitä omannäköisensä version. Kaikesta kalasta saa toteutettua mahtavia makuelämyksiä, innostaa Partanen.

Kalansyönnillä terveydelle positiivisia vaikutuksia

Kalaa kannattaa syödä paitsi maun, myös terveellisyyden vuoksi. Kala sisältää monia terveyttä edistäviä ravintoaineita. Se on tärkeä D-vitamiinin, pehmeän rasvan ja proteiinin lähde.

Erityisesti talviaikaan, kun D-vitamiini saanti auringosta on vähäistä, korostuu kalan merkitys D-vitamiinin lähteenä. Jo yhdestä kala-ateriasta saa suositeltavan päivittäisen D-vitamiiniannoksen. Kala sisältää runsaasti hyviä pitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aivoille ja keskushermostolle. Kalan rasvoilla arvellaan olevan myös mielialaa parantava vaikutus.

Kuluttajille kalakeittopäivä tulee näkymään erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa voi jakaa kuvia kalakeitoista hashtagilla #kalakeittopäivä ja inspiroitua toisten ideoista.

Kuva: Mia Heiskanen

Lue myös