d-md-none
Siirry pääsisältöön

Rento lapsiperheen arki itseä syyllistämättä

Jos ei tunne Hanna Gullichsenia entuudestaan, voisi kuvitella, että tulevat juhlapyhät jouluruokineen ja perinteineen stressaisivat ruokavaikuttajaa edes vähän. Mitä vielä – Gullichsen ei usko joulun tuovan kotiinsa tänäkään vuonna mitään rauhallista yhdessäoloa erityisempää.

– Omassa lapsuudenkodissani jouluperinteitä noudatettiin aika tarkkaan. Oli ne tietyt joulukoristeet ja jouluruoat, Gullichsen muistelee.

– Näin aikuisena ja äitinä ajattelen lapsuuden jouluja toki lämmöllä, mutta itse en ole toistuvia perinteitä puolisoni tai lapsieni kanssa samalla tavalla vaalinut.

Gullichsenin ihannejoulu on ennen kaikkea rentoa yhdessä viihtymistä. Niin perheen kuin ystävienkin parissa. 

– Moni perheellinen ystävä on jäänyt kaupunkiin, joten pyhien ympärillä tulee vietettyä aikaa läheisten kanssa hyvinkin rennosti. Tietysti joulun aikaan syödään ja nautitaan hyvistä viineistä, mutta meidän tapauksessa ilman mitään erityisiä ennakkosuunnitelmia.

Joulupyhien ruokapuolesta kotonaan Gullichsen voi kuitenkin veikata sen verran, että kalaa tulee kulumaan hieman normaalia enemmän.

– Mikään yksittäinen ruoka ei ole must myöskään mieheni mielestä, joten pieni ja juhlava improvisaatio myös keittiössä sopii perheellemme hyvin.

Gullichsenin mielestä myös joulupyhät voidaan ottaa vastaan vuosi kerrallaan ja katsoa mitä keksitään. Samaa rentoutta painottaa myös Gullichsenin ystävineen perustama Kylmä nakki -someyhteisö, joka on lähtenyt iloisella kekseliäisyydellä lapsiperheiden arkielämää koskevaa nipottamista ja kaikenlaista syyllistämistä vastaan.

Kylmä nakki ottaa rennosti

Gullichsenin perheeseen kuuluu puoliso, kolmevuotiaat kaksoset sekä Gullichsenin 12-vuotias poika. Yhtenä avokadopastan keksijänäkin tunnettu Gullichsen tunnustaa, että olisi kenties itsekin joskus nuorena äitinä kaivannut rauhoittavaa viestiä siitä, ettei lapsiperheen arjen pidä olla täydellistä.

– Varmasti jokainen vanhempi on joskus miettinyt, miten noilla toisilla tai kaikilla muilla sujuu hommat paremmin, Gullichsen sanoo.

Sosiaalinen media usein lisää käsitystä “toisten” arjen kiiltokuvamaisuudesta. Todellisuus on kuitenkin ajoittain hektisessä elämässä usein jotain aivan muuta.

Lapsiperheiden arjen paineita helpottamaan Gullichsen ja ruokatoimittaja Elina Ylitervo perustivat Kylmä nakki -someyhteisön Instagramiin ja Facebookiin. Alusta asti suurta suosiota nauttineessa yhteisössä jaetaan yksinkertaisuudessaan nerokkaita ruokavinkkejä, jotka passaavat krantuimmallekin lapselle.

– Kylmä nakki on mielentila. Vanhemmat saavat ja heidän pitääkin usein mennä siitä, mistä aita on matalin. Hyvinkin helpolla saa aikaiseksi oikein hyvää ruokaa, Gullichsen muistuttaa.

– Olemme todella innoissamme projektista, jolle oli selkeä kysyntä. Itse vaikutan Helsingissä, Elina Nokialla. Vaikka vanhempina ja ruoka-alan ammattilaisina meillä on paljon yhteistä, tuo Elinan perheen arkielämä kaupungin vilinän ulkopuolella soppaan omat mausteensa.

Kranttujen tai kiukkuisten lapsien kohdalla Gullichsen painottaa, etteivät hän tai Ylitervo ole esimerkiksi kasvatuspsykologian ammattilaisia – eivätkä sellaisina haluakaan esiintyä. Yhden asian he silti osaavat, ja se on sisällön kuratointi. Internet ja ihmisten omat muistiinpanot ovat täynnä helppoja reseptejä, jotka eivä ihmeitä vaadi. Tämä tieto vaan tulee jakaa.

Kylmässä nakissa kaikkia rohkaistaan jakamaan omia ideoitaan ja kokemuksiaan. Näppärät reseptit vähentävät vanhempien suunnittelu- ja työmäärää. Samalla keksinnöt innostavat ajoittain vaikeita lapsiruokailijoita.

– Itse tässä taannoin opin muun muassa sen, että omenat voi leikata piirakkaan juustohöylällä. Nerokasta!

Ilolla tuomitsemista vastaan

Ruoka ja se miten sitä nautitaan on nyky-yhteiskunnassa vahva identifikaation kohde. Oli kyseessä sitten kasvisruokailu, luomu tai terveysseikat, saa keskustelu usein myös ikäviä, vastapuolta syyllistäviä sävyjä. Tämä turhauttaa Gullichsenia.

– Olemme kaikki erittäin etuoikeutetussa asemassa, kun meillä on edes tilaisuus valita, mitä, milloin ja miten syömme.

Esimerkiksi Gullichsen nostaa einesruoan, jota hän ei edes kokkina suostu haukkumaan.

– Einekset ovat perhearjen kaaoksessa iso apu silloin, kun hätä on suurin. Niihin turvautumista voi kompensoida jonain toisena, vähän rauhallisempana päivänä ja valmistaa aterian omin käsin, Gullichsen vinkkaa.

Ruoka on Kylmän nakin filosofiassa arvo sinänsä. Toisten elämänvalintojen kritisointi ei sen sijaan yhteisön kulttuuriin sovi.

– On ihan ok sanoa, että tänään meillä syötiin vähän huonommin. Ihan jokaisessa perheessä on hetkiä, jolloin voimavarat tai tilanne vaativat pakastettujen kalapuikkojen sulattamista ja dippaamista, Gullichsen rauhoittelee.

Viesti koskee myös idyllistä ajatusta saman pöydän ääressä syömisestä. Ajatus on tietysti kaunis, mutta nykyajan maailmassa perheenjäsenten harrastuksien ja työelämän murroksen lomassa välillä epärealistinen.

– Saman pöydän ääreen voi pyrkiä istumaan vaikka kerran päivässä. Jos se ei kuitenkaan aina elämäntilanteen puutteen vuoksi onnistu, ei tästäkään pidä ottaa morkkista, Gullichsen painottaa.

– Jos jokin vie nautinnon ruokailusta, niin se on turha stressaaminen.

Teksti: Joonas Ranta

Hanna Gullichsenin vihanneskeitto uunissa paahdetuista vihanneksista

Neljälle:
1 iso bataatti
1 punasipuli
4 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
1 purjosipuli
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
4–6 dl kasvislientä
1–2 dl kermaa

1. Kuori vihannekset ja leikkaa ne lohkoiksi. Lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa, nosta 180 asteiseen uuniin ja anna pehmetä siten, että terävällä veitsellä testatessa vastusta ei enää tunnu.

2.   Kaada vihannekset blenderiin tai kutteriin, aja sileäksi ja lisää kuumaa kasvislientä samalla, jatka kunnes koostumus on tarpeeksi silkkistä omaan makuusi.

3.   Kaada sosekeitto kattilaan, kaada mukaan kerma ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarjoa sellaisenaan tuoreen leivän kanssa, päälle voi heittää kurpitsansiemeniä jos lapset moisista innostuvat.

Lue myös