d-md-none
Siirry pääsisältöön

Puu-uunissa paistamisen salat á la Michael Björklund

Mikään ei vedä vertoja korvapuustien tai leivän leipomiselle aidossa puu-uunissa. Lopputuloksesta tulee taivaallisen hyvää kun teet sen oikein. Mestarikokki Michael Björklund antaa parhaat vinkit!

Puu-uunin lämmitys

Kuusi on parasta polttopuuta, sillä se antaa ruualle herkullisimman maun. Uunin lämmittämiseen kuluva aika riippuu lieden koosta, mutta kannattaa huomioida, että puu-uunin lämmittäminen vähintään 270-300-asteiseksi vie vähintään neljä tuntia.

Paistaminen

Kun uuni on kuumimmillaan, paistetaan ruisleipää ja vaaleaa hemvete- eli kotivehnäleipää. Kun lämpö on pudonnut 220-asteeseen, on aika paistaa korvapuusteja. 170-asteinen uuni puolestaan sopii limpuille ja mustaleivälle. Jos uuni on liian kuuma, ruisleivät kannattaa paistaa kuumien uunikivien sijaan peltien päällä. Aiemmin uuniin siroteltiin karkeaa suolaa leivän palamista estämään. Suola harjattiin pois heti uunin jäähdyttyä hieman. Paistamista voi jatkaa kolme, neljä tuntia. Jotta uunin lämmön saa hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti, tarvitaan hyvää suunnittelua. Näin saat leivonnaiset kohoamaan sopivasti ennen niiden uuniin työntämistä. Selitys reiälle ruisleivän keskellä on se, että ennen leivät ripustettiin kattoon pitkiin tankoihin. Leipiä siis säilytettiin ennen pakastinten aikaa kattovartaissa.

Lähde: Michael Björklund, Micken Makeat

Lue myös