Siirry pääsisältöön

Puolan viisi upeaa matkakohdetta sinulle, joka haluat lomaltasi elämyksiä

Łódź

National Geographicin ‘’ Best of the World 2022’’ listauksessa ‘’Kestävä kehitys’’-osiossa esille noussut Puolan kaupunki Łódź on vanha teollisuuskaupunki, josta on vuosisatojen aikana kehittynyt moderni kestävän kehityksen kaupunki. Vanhat tehdasrakennukset on muutettu nykyaikaisiksi tiloiksi, joissa sijaitsevat monet kaupungin museot. Upea ja historiallinen Manufakturan rakennus toimi ennen puuvillatehtaana, mutta nykyisin se on todellinen kulttuurin, taiteen ja muodin mekka. 

Kuva: Manufaktura

Luontoa kaipaavalle Łódź on mainio kohde, sillä kaupungissa sijaitseva Łagiewnicki Forest on yksi Euroopan suurimmista kaupunkimetsistä. Jos suuntaat Łódźiin toukokuussa, suosittelemme vierailemaan kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa ihastelemassa lähes 70 000 tulppaanin kukintoa. Valokuvauksesta innostuneet voivat liittyä Łódźin puistoissa järjestettäviin ilmaisiin valkokuvaustyöpajoihin, joissa syvennytään luontokuvauksen maailmaan. Kun kiertelet Łódźin katuja, kiinnitä erityistä huomioita värikkäisiin rakennuksiin, sillä kaupungissa on Puolan suurin kaupunkigalleria. Jopa 70 rakennusta ovat saaneet ylleen upeat koristukset niin puolalaisten kuin ulkomaisten taitelijoiden katutaiteesta. Eräs rakennus on päätynyt jopa Guinnessin maailmanennätyksiin suurimmalla graffititeoksellaan. 

Zakopane

Jos kaipaat lomaltasi aktiivista menoa ja talviharrastukset ovat sinun juttusi, Zakopane on sinulle oikea matkakohde! Hulppeat vuoristoiset maastot ovat täydellisiä erilaisille talvilajeille, ja Zakopane onkin jo monen puolalaisen ja ulkomaisen matkailijan suosiossa. Upeiden vuoristonäkymien lisäksi Zakopane tarjoaa laskettelijoille monipuoliset rinteet, joista on mahdollisuus valita sinun tasoosi sopiva rinne, olit sitten aloittelija tai kokeneempi laskettelija. Kun kaipaat lepoa, suuntaa Zakopanen pääkadulle Krupówkiin kuumalle glögille, herkuttelemaan paikallisiin ravintoloihin tai pysähdy ihastelemaan taidetta Tatran museoon.

Kuva: Zakopane

Kalevala

Kalevala Puolassa? Kyllä vain! Suomea rakastavien puolalaisten aloitteesta syntynyt Kalevala sai inspiraationsa 100-vuotiaasta Suomesta ja se sijaitsee pienessä vuoristokylässä nimeltään Karkonosze. Alueelta voit osallistua muun muassa saamelaistyyliselle glamping-elämykselle tai opastetulle kierrokselle, jossa vierailijat pääsevät oppimaan suomalaisesta kulttuurista, sekä vierailemaan husky-koirien ja porojen luona. Kalevala valittiin tänä vuonna Karkonoszen vuoriston parhaaksi matkakohteeksi ja se edustaa Puolaa EXPO 2020 Dubaissa, joka järjestetään 1.10.2021-31.3.2022.

Kuva: Kalevala
Kuva: Kalevala
Kuva: Kalevala

Poznań 

Poznań ihastuttaa idyllisellä vanhalla kaupungilla ja sen renessanssin ajan hienoill rakennuksillaan. Se on myös tunnettu suurista kansainvälisistä markkinoistaan. Vanha kaupungintalo on loistava esimerkki renessanssin ajan kulttuurista ja arkkitehtuurista. Vielä tänäkin päivänä, kaupungintalon tornista raikuu torvensoitto ja vuonna 1551 asennettu upea tornin kello ilahduttaa kaupunkilaisia edelleen päivittäin, kun kello lyö 12. Silloin tornin uumenista paljastuu kaksi mekaanista vuohta, jotka pukkaavat toisiaan sarvillaan 12 kertaa. Tämä historiallinen näytös on ehdottomasti näkemisen arvoinen! Historian janoisten kannattaa myös suunnata Engima-keskukseen, jossa vierailija pääsevät tutustumaan, miten toisen maailmansodan aikana saksalaisten käyttämä Engima-salakirjoituslaitteen koodi lopulta murrettiin. Taidokkaasti suunnitellussa näyttelyssä sukellat mukaan tapahtumiin, jotka vaikuttivat toisen maailmansodan kulkuun. Keskuksessa pääset tutustumaan muun muassa suosituimpiin salausmenetelmiin ja halutessasi voit osallistua salakirjoituskurssille. Ruoan ystävät suuntaavat Poznańssa sijaitsevaan Rogalowen museoon, jossa pääsee tutustumaan perinteisiin puolalaisiin St. Martin’s croissanteihin ja niiden valmistukseen. Nämä perinteikkäät puolalaiset herkut saavat täytteekseen vaaleista unikonsiemenistä, vaniljasta, taateleista, mantelista ja kermasta valmistetun tahnan. 

Kuva: Poznań

WROCŁAW 

Pirteä kulttuurikaupunki Wrocław ihastuttaa kauniilla rakennuksillaan ja vanhoilla kirkoillaan, vaikka suurin osa kaupungin rakennuksista rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen lähes kokonaan uudestaan. Wrocławin vanhakaupunki toimii edelleen kaupungin keskipisteenä ja sieltä löytyykin monet toimistot, pankit ja kauppahalli. Vanhankaupungin sydän on 1200-luvulta asti säilynyt tori, joka on yksi Euroopan suurimmista. Vuosittain toukokuun 1. päivä tori täyttyy tuhansista kitaristeista ympäri maailmaa suureen yhteiskonserttiin, jonka aikana yritetään rikkoa sen hetkistä Guinnessin ennätys. Seuraavan kerran paikalla nähdään myös suomalainen folk metal-bändi Korpiklaani. 

Yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä ja elämyksistä on Hydropolis, joka sijaitsee 1800-luvun maanalaisessa puhtaanveden säiliössä. Näyttely on jaettu seitsemään eri osa-alueeseen, muun muassa ’’Man and water’’, ’’City and water’’ ja ’’History of water engineering’’. Lisäksi Hydropolisista löytyy lapsille omistettu alue ja se on saanut vuonna 2021 Puolan matkailujärjestön sertifikaatin parhaasta matkailutuotteesta.

Lue myös