Siirry pääsisältöön

Puola yllättää positiivisesti

Suosittu Sopot – rannikon helmi

Sopot on yksi Itämeren rannikon suosituimpia matkailukohteita. Merellinen leuto ilmasto, pitkät hiekkarannat ja kaunis luonto tekevät Sopotista upean kohteen erityisesti virkistystä hakevalle ja rauhallisesta patikoinnista nauttivalle matkailijalle. Vilkas kaupunki tarjoaa paljon myös kaupunkielämyksiä etsiville.

Sopotilla on rikas historiallinen tausta. Napoleonin armeijan lääkäri Jean George Haffner ihastui alueeseen jo 1900-luvun alussa ja perusti sinne kylpylän. Alue saavutti nopeasti suosiota myös maan ulkopuolella, kylpylöitä ja hotelleja rakennettiin lisää ja vähitellen maine levisi koko Eurooppaan. Sopot pitää edelleen pintansa leudon ilmastonsa, kauniin sijaintinsa ja hyvien lentoyhteyksiensä ansiosta. Kaupungissa viihtyvät nopean kaupunkiloman ystävät, perhelomailijat, romanttista pikkulomaa etsivät pariskunnat, rentoutujat ja kuntoutujat. Kylpyläalueena Sopot viettääkin tänä vuonna 200-vuotisjuhlaansa.

Sopotin upeat rannat.

Klassisesta kylpylätunnelmasta pääset nauttimaan esimerkiksi Sopotoriumissa, joka on ylellinen kylpyläalue rauhallisessa ja vehreässä ympäristössä meren rannalla.

Poznań – suoralla lennolla Helsingistä

Keskellä viljavaa Puolan maaseutua, Varsovan ja Berliinin puolivälissä sijaitsee Poznań, yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Kompakti Poznań  on täydellinen kohde tutkittavaksi jalan tai polkupyörällä. Poznańin rakennuskanta on viehättävä sekoitus klassista ja modernia. Vanhan keskustan vastapainona kaupungista löytyy paljon uutta, mm. Euroopan nuorin linna, Enigma Cipher Centre. Linna on rakennettu ja nimetty puolalaisten, toisen maailmansodan aikaisten koodinmurtajien muistolle.

Poznań on myös elävä liike-elämän keskus, josta tunnusmerkkinä ovat vuosisataista perinnettä kantavat Poznańin kansainväliset messut.

Vähän-Puolan voivodi-kunta (Małopolska): Krakova ja Tatran villit rinteet

Mariopolin alue on yksi Puolan suosituimmista kohteista eikä syyttä: aluetta hallitsee  historiallinen Krakovan kaupunki sekä etelässä kohoava jylhä Tatra-vuoristo upeine luontoineen. Alue tarjoaa runsaasti puolalaista kulttuuriperintöä, poikkeuksellista luontoa ja useita matkailukohteita sekä jopa 14 UNESCOn maailmanperintökohdetta.

”Mariopolissa sijaitsee jopa 14 UNESCOn
maailmanperintö-kohdetta.”

Mariopolin vuoristoluonto vaihtelee metsäisestä, loivarinteisestä maastosta Tatran jyrkkiin ja teräviin rinteisiin. Lukuisat merkityt patikka- tai pyöräreitit ja hiihtokeskukset suovat mahdollisuuksia monipuoliseen luontoliikuntaan. Suuri osa alueesta on suojeltua ja alueen mineraalipitoinen vesi on myötävaikuttanut jopa yhdeksän kylpyläkaupungin syntyyn.

Dunajec tarjoaa luontoelämyksen.

Erityisesti Krakovan lähellä sijaitseva Zakopanen kaupunki tarjoaa koko perheelle huikeita luontoliikuntamahdollisuuksia. Kaupunki ei ole turhaan saanut Puolan Talvipääkaupungin titteliä.  

Kalevala, suomalaiskylä Puolan sydämessä

Suomalaisia kiinnostava kuriositeetti on Puolan sydämessä sijaitseva, paikallisten Suomi-fanien rakentama kylä, joka rakennettiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamana. Alue sijaitsee pienessä vuoristokylässä, ja maatamme siellä edustavat mm. Suomalainen koulu ja saamelaistyyppinen glamping-alue. Opastetuilla kävelyretkillä kerrotaan suomalaisesta kulttuurista sekä vieraillaan husky- ja porotiloilla. Myös kulttuuritarjonta on pitkälti suomalaista: esimerkiksi tulevan kesäkuun aikana Apocalyptica esiintyy kylässä.

Paikallisten Suomi-fanien rakentama Kalevala-kylä.

Kalevala-kylä on valittu Karkonodzen vuoriston parhaaksi matkailukohteeksi. Kylä on myös edustanut Eurooppaa World Travel Awards -kisan finaaleissa vain viiden kohteen joukossa.

Tiesitkö, että…

…tammikuusta 2023 alkaen suomalaiset voivat hankkia leikkaushoitoa tai muuta lääketieteellistä hoitoa missä tahansa EU-maassa, ja lakimuutoksen tultua voimaan Suomen valtio osallistuu myös kustannuksiin. Lakiuudistus tulee lisäämään ns. terveysmatkailua Suomen ja Puolan välillä.

www.puola.travel

Teksti: Kaisa Mäntyranta

Lue myös