Siirry pääsisältöön

Punaviini kruunaa joulun herkkupöydän

Vinkit juustolautasen kokoamiseen

  • Valikoi juustolautaselle kolmesta viiteen erilaista juustoa: kovia ja pehmeitä sekä mietoja ja voimakkaita.
  • Illanistujaisiin kannattaa varata noin 150 grammaa juustoa ruokailijaa kohti, jälkiruoaksi riittää noin 50 grammaa.
  • Varaa jokaiselle juustolaadulle oma veitsi, jotta vältät makujen sekoittumisen. Vaihtoehtoisesti voit viipaloida juustot valmiiksi pieniksi suupaloiksi.
  • Täydennä juustolautasta erilaisilla hilloilla, pähkinöillä, kekseillä ja sesongin tuoreilla hedelmillä.
  • Koristelu kruunaa näyttävän herkkulautasen – viimeistele jouluinen juustolautanen tuoreilla rosmariinin oksilla, kuivatuilla tähtianiksilla ja kanelitangoilla.

Aloita valmistelut hyvissä ajoin ennen tarjoilua

Juustot kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Näin eteenkin kypsytettyjen juustojen ja homejuustojen maut tulevat paremmin esille.

Nosta punaviini jääkaappiin viilentymään noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Parhaimmillaan punaviini on noin 16–18-asteisena, eli hieman huoneenlämpöä viileämpänä tarjoiltuna.

Huolella valittu punaviini täydentää juustonautinnon

Vivahteikkaat ja kehittyneet punaviinit sopivat erityisesti kovien ja kypsytettyjen juustojen pariksi. Kokeile keskitäyteläistä ja tanniinista Viña Albali Gran Reservaa esimerkiksi goudan, manchegon tai parmesaanin kanssa. Tämän punaviinin viikunainen ja hapankirsikkainen maku tasapainottaa myös erinomaisesti aromikkaita homejuustoja.

Haluaisitko kokeilla jotain uuttaa juustojen kanssa? Valmista herkullinen jouluinen sangria!

Tuunaa punaviinistä mausteinen sangria, joka on kesäisen serkkunsa tavoin mainio seurustelujuoma. Talven herkullisin juoma valmistuu maustamalla punaviini jouluisilla mausteilla ja mustapippurilla. Koska tähän versioon ei ole lisätty sitruunalimonadia, on oikean punaviinin valita tärkeää. Suosi talvisessa sangriassa täyteläistä ja marjaista punaviiniä. Viña Albalin boysenmarjaiset ja punaherukkaiset vivahteet sopivat erinomaisesti talvisen sangrian pohjaksi.

Ainesosat (1) annos:

  • 16 cl Viña Albali -punaviiniä
  • pari tähtianista
  • pari pyöräytystä mustapippurimyllystä
  • 2 cl appelsiinilikööriä

Valmistusohje:

Sekoita ainekset keskenään. Maut tulee paremmin esille ilman jäitä, joten jätä ne pois tästä talvisesta sangriasta. Sangriaa voit kokeilla myös lämmitettynä – tällöin saat sangriasta glögiä muistuttavan ihanan jouluisen juoman.

Vina Albali Gran Reserva

Lue myös