Siirry pääsisältöön

ProLocalis tasavertaistaa pientuottajien löydettävyyden ja mahdollistaa pian tuottajien tippaamisen

Pientuottajilla ei ollut aikaa tai osaamista panostaa näihin asioihin, minkä vuoksi toimijoiden löydettävyys ja näkyvyys kärsivät. ”Huomasin, että markkinoilla oli selkeä tarve yksinkertaiselle työkalulle, joka tasavertaistaa pientuottajien löydettävyyden. Mielestäni löydettävyyden ei tulisi riippua siitä, kuka maksaa markkinoinnista eniten tai osaa hakukoneoptimoinnin kiemurat parhaiten. Siksi halusin luoda työkalun, jossa kaikki tuottajat ovat samalla viivalla, ja joka tarjoaa käyttäjille tietoa tuottajista täysin tasavertaisesti sen perusteella, mitä ja missä päin he itse etsivät”, Granqvist kertoo.

Vaikka alussa suurin tarve oli tehdä tuottajat näkyviksi, huomasi Granqvist pian, että palvelu tarvitsee myös kaupallisen ulottuvuuden. ”Istuin alas REKO-toiminnan Suomessa käynnistäneen Thomas Snellmanin kanssa ja keskustelimme yhdessä millainen työkalu voisi palvella tätä yhteisöä nykyaikaisemmin. Halusin vapauttaa REKO-piirit Facebookissa tapahtuvasta kaupankäynnistä ja helpottaa maksujen liikkumista. Kaupallisen ominaisuuden lisäämisen myötä kuluttajat pystyisivät ostamaan ennakkoon tuottajien tuotteita ja tuottajat näkevät alustasta, mitä heiltä on tilattu ja maksettu ennakkoon. Asiakas saa tilaamansa tuotteet mobiilikuittia vastaan ja sopii toimituksesta tai noudosta tuottajan kanssa. Tämän lisäksi kaupallinen ominaisuus palvelee siis myös suoramyyntitiloja”, Granqvist selittää.

ProLocalis nyt ja huomenna

ProLocalis on yhden pysähdyksen kanava, jossa tuottajat ja kuluttajat kohtaavat. ProLocalis-mobiilisovellus on ladattavissa ilmaiseksi kaikista sovelluskaupoista ja sovelluksesta kuluttajat löytävät lähialueen pientuottajat sekä heidän tuotteensa ja palvelunsa. Tuottajien ilmaisversio on kuin digitaalinen käyntikortti, joka sisältää yrityksen paikkamerkin kartalla, yritysesittelyn ja yhteystiedot. Jos työkalua haluaa hyödyntää kaupallisesti, on sinne sisäänrakennettu mobiiliverkkokauppa maksutapoineen, jolloin tuottaja voi lisätä sinne tuotteensa ja kuluttajat pystyvät maksamaan ostoksensa palvelussa.

”ProLocaliksen arvo on konkretisoitunut koronanviruksen myötä, kun yhteisöllisyys on korostunut. Kriisi toi ravintoloille paljon huomiota, mutta ruohonjuuritason toimijat, eli ruoan tuottajat, ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Kevät onkin ollut meille mielenkiintoista aikaa kehittää työkalua yhä paremmaksi. Palveluun ollaan muun muassa lisäämässä ilmaisnähtävyyksiä ja -aktiviteetteja aina matonpesupaikosta luontopolkuihin ja muistomerkkeihin”, Granqvist paljastaa.

Lisäksi Suomen Pientuottajatukun ja Toptasten kanssa aloitetun yhteistyön tavoitteena on muokata ruokaketjusta ProLocaliksen avulla yhä läpinäkyvämpi. Suunnitelmissa on tarjota ravintoloille palvelua, jonka avulla he voivat kertoa kuluttajille ruoan alkuperän. ”Kuitissa tai ruokalistassa olevan QR-koodin skannaamalla kuluttaja näkee, kuka hänen lautasellaan on”, selittää Granqvist. Tiedot raaka-aineiden tuottajista löytyvät ProLocaliksen tietokannasta. Mobiilisovellukseen sisäänrakennettu maksutapa mahdollistaa sen, että asiakas pystyy maksamaan tuottajalle halutessaan tippiä. Näin kuluttajat pystyvät palkitsemaan ja tukemaan pientuottajia aivan uudella tavalla.

Lue myös