Siirry pääsisältöön

Premium-riisi lanseerataan ensimmäistä kertaa Suomen markkinoilla

Premium-riisillä tarkoitetaan aromikasta korkealaatuista huolella valmistettua riisiä, jonka erityisominaisuudet varmistetaan eri vaiheissa; riisi kasvatetaan optimaalisissa olosuhteissa; tuotantoon kelpuutetaan vain parhaat raaka-aineet ja tämän jälkeen raakariisiä käsitellään erityisessä prosessissa varmistaen sen ainutlaatuinen jauhamistulos. Kaikki työvaiheet vaikuttavat riisin makuun.

– Etnisten riisien suosio on ollut kasvussa Suomessa muutaman viime vuoden ajan. Kuluttajat tykkäävät aromaattisista riiseistä ja niiden etuna on lyhyt keittoaika, vain noin kymmenen minuuttia, kertoo Lotta
Qvick
, Conaxess Trade Finlandin tuotepäällikkö.

– Suomalaisten aikaisemmin suosima pitkäriisi kypsyy huomattavasti hitaammin. Kiireellisenä perheenäitinä en arkena ehdi valmistaa monimutkaisia ja aikaavieviä reseptejä, vaan valmistan Tildan riisiä aterian lisukkeena, kun haluan erilaisia makuja tai vähän terveellisempää ruokaa, hän jatkaa.

Etnisellä riisillä tarkoitetaan aasialaisia basmati- ja jasmiiniriisejä. Näiden riisien suosion kasvuun löytyy muutamakin selittävä tekijä. Matkustelun yleistyminen on tutustuttanut suomalaiset uusiin makuihin ja kotona uskalletaan kokeilla monipuolisempia reseptejä. Ravintola- ja ruokakulttuuri on kehittynyt vuosikymmenessä huimasti. Siitä on tullut muodikasta. 

Myös koronapandemialla on ollut vaikutusta monien kokkausintoon, sillä se on ajanut ihmiset koteihinsa viettämään enemmän aikaa. Eksoottiset ja laadukkaat raaka-aineet ovat tuoneet arkeen luksusta ja vaihtelua.

Premium-riisi-brändi Tildan tarina alkoi 50 vuotta sitten Isossa-Britanniassa syntynyt Tilda on monikulttuurinen riisibrändi, joka on tunnettu kansainvälisesti jo viidenkymmenen vuoden ajan poikkeuksellisen aromaattisista tuotteistaan.

Perhe Thakrar lähti Ugandasta Isoon-Britanniaan paremman tulevaisuuden toivossa vuonna 1970. Uudesta kotimaasta ei löytynyt täyteläiseltä maistuvaa tuttua riisiä, joten perhe päätti alkaa tuoda sitä maahan. He esittelivät ensimmäisenä länsimaissa autenttisen basmatiriisin.

Tilda-nimi on peräisin perustajien kahden tyttären, Tila ja Daksha, nimien yhdistelmästä. Tilda on muodostunut monikulttuuriseksi tuotemerkiksi kooten parhaita makuja eri puolilta maailmaa saman ruokapöydän ääreen.

Tilda sijaitsee Lontoon lähistöllä Thames-joen varrella, jossa jauhetaan, höyrytetään, kiillotetaan ja pakataan erilaisia riisejä. Jauhatusprosessi on ainutlaatuinen, joka takaa jyville niiden ainutlaatuisen maun.

– Suomen markkinoilla on ollut aukko premium-riisibrändien suhteen. Vasta nyt olemme saaneet ensimmäisen premium-riisin, Tildan. On hienoa, että makua priorisoivia kuluttajia pystytään palvelemaan entistä paremmin, Qvick sanoo.

Riisin kasvattamisesta

Riisi on yksivuotinen heinäkasvi, jonka viljeleminen on kovan työn takana. Se voidaan saada kasvamaan jopa vuoren rinteillä, kuten Himalajalla, josta Tildan basmatiriisikin on kotoisin, jos vettä on sadolle riittävästi.

Riisin laatu vaikuttaa sen koostumukseen, makuun, väriin ja tuoksuun. Rikkoutuneet jyvät poistetaan valmistusprosessin aikana, jotta ne eivät aiheuta tahmeutta ruoanvalmistuksessa tärkkelystä erittäessään. Tildan Premium-riiseissä ehjät erillisjyvät säilyvät kuumennettaessa irtonaisina.

Jokainen Tildan myyntierä tarkastetaan yksitellen ja näin voidaan taata korkea laatu kaikille kuluttajille. Tildan tuotteet eivät sisällä väri-, maku- tai säilöntäaineita ja ne ovat luontaisesti gluteenittomia.

Muutama sana premium-riiseistä, jotta kaikki pääsevät jyvälle

Puhtaaksi basmatiriisiksi saa kutsua vain sellaista riisiä, joka on kasvanut ja korjattu Himalajan juurella. Sieltä on peräisin myös Tildan Pure Original Basmatiriisi, joka tunnetaan hienosta aromista ja kuohkeasta tekstuuristaan. Kaupan hyllyiltä tämän tuotteen tunnistaa tummansinisestä pakkauksesta.

Lilasta pakkauksesta löydät Tildan Täysjyvä-basmatiriisin, jossa on erottuva pähkinäinen maku. Se sisältää runsaasti kuituja ja ravinteita ja sillä on matala tai keskitasoinen glykeeminen indeksi. Tämä tarkoittaa sitä ettei verensokeri nouse sitä syödessä yhtä voimakkaasti, kuin valkoista riisiä nautittaessa. Tilda Täysjyvä-basmatiriisi sopii hyvin keittoihin, salaatteihin ja kasvisruokiin sekä mausteisten ruokien kaveriksi.

Keltaisesta pakkauksesta löydät hyväntuoksuisen Tilda Jasmiiniriisin. Se on maultaan miedon aromaattinen ja alkuperältään Thaimaasta. Tilda Jasmiiniriisi on hieman tahmeaa ja sopii täydellisesti itämaisten ruokien kaveriksi, erityisesti vihreän curryn valmistukseen. Siitä syntyvät myös riisivanukkaat ja erilaiset puurot. 

Tildan tuotteita on saatavilla hyvinvarustelluista K-kaupoista ja Prismoista kautta maan. Valikoima vaihtelee myymälöittäin. 

Erilaisia reseptejä ja inspiraatiota voit hakea osoitteesta tilda.com. Riisien hinnat vaihtelevat kolmen euron molemmin puolin 500 gramman pakettia kohden.

Vinkki:
”Jos jasmiiniriisiä on jäänyt yli edelliseltä aterialta, siitä kannattaa valmistaa paistettua riisiä. Kevyesti tahmeat jyvät erottuvat hyvin toisistaan uudelleen kuumennettaessa. Paistetun riisin sekaan voit laittaa vaikka kasviksia tai kanaa makusi mukaan.”

Teksti: Pinja Palmunen

Lue myös