Siirry pääsisältöön

Pitkin poikin Puolaa polkien

Monien matkailumahdollisuuksien Puola on lähellä. Maan suuret ja pienet kaupungit kuiskivat tarinoita, joista suuri osa on painettu myös historian kirjoihin. 

Historian vaiheista kertovien rakennusten, paikkojen ja taiteen lisäksi ihailtavana on uutta. On modernia arkkitehtuuria sekä trendikkäitä tapahtumia ja ravintoloita. 

Itämeren eteläpuolella sijaitsevassa Puolassa hurmaavat myös maisemat. Mieleen jäävät näkymät vuoristoissa, rannikolla ja maaseudulla. 

Puolaan voi halutessaan tutustua pyöräillen. Reissussa voi hyödyntää Euroopan kattavaa EuroVelo-pyöräilyreittiverkostoa. Matkantekoa helpottaa EuroVelo-sovellus. 

Alkusyksyn kuukaudet ovat hyvää aikaa pyöräretkille Puolassa. Lämpötila putoaa kesäkuukausien jopa 30 asteen hellelukemista, mutta kauniita kelejä silti riittää.  

Kaunis Itämeren kiertoreitti

Puolassa kulkee EuroVelo-reiteistä muun muassa Itämeren kiertoreitti (EV 10). Reitti kulkee Itämeren eteläpuolen kultaisten rantojen ja lähialueiden läpi. Puolan osuus on monien mielestä yksi Itämeren pyöräilyreitin kauneimmista osista. 

Puolan luonteisnurkasta Swinoujsciesta läheltä Saksan rajaa alkava reitti kulkee merenrantakohteiden, kuten Międzyzdrojen, Mielnon ja Łeban lävitse. 

Vastaan tulee myös lähes luonnontilaisia metsiä, kosteikkoja, kukkuloita. 

Reitti kulkee myös satamakaupunki Gdynian, kylpyläkaupunki Sopotin sekä Gdańskin lävitse. Matkalla on kukkupäin kokemista, nähtävyyksiä, tapahtumia ja Puolan ruokakulttuuriin tutustuttavia ravintoloita.

Gdańskissa kannattaa tutustua muun muassa entisen telakan alueeseen, Toisen maailmansodan museoon ja meripihkamuseoon.

Matkan varrelle osuvat myös Elblągi ja Frombork. Frombork on tunnettu Kopernikuksen museostaan. Tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus eli Fromborkissa 1500-luvun alussa. 

Aarniometsää ja pääkaupunkia

Valittavana on myös Puolassa neljän alueen läpi kulkeva Itä-Euroopoan reitti EuroVelo 11. Reitillä seikkailu alkaa Augustówin kuuluisista muinaisista metsistä Puolan pohjoisosasta. Reitti vie myös pääkaupunki Varsovaan, jonka vanhakaupunki on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon.

Varsovasta matka jatkuu etelään ja kulttuuri- ja urheilutapahtumien Radomin kaupunkiin. Reitillä on myös kalkkikivipuistoistaan tunnettu Kielce. 

Koettavaa riittää niin ikään reittin varrelta löytyvässä Krakovassa. Laajasta kattauksesta voisi mainita vaikkapa Wawelin kukkulan ja siellä sijaitsevan kuninkaanlinnan, Kazimierzin juutalaiskaupunginosan sekä Wieliczkan suolakaivokset. 

Reitin osuus Puolassa päättyy Vähä-Puolan alueelle, josta mieleen jäävät ylängöt. Maisemat muistaa, vaikka tallentaminen kuviin unohtuisi.

Monien tunnelmien EuroVelo 9 

Suhteellisen lyhyt EuroVelo 9 -reitti ei ole sekään vailla elämyksiä. Itämereltä Adrianmerelle kulkeva reitti yhdistää Unescon maailmanperintökohteita, maisemia, historiallisia monumentteja ja kauniita keskiaikaisia kaupunkeja. 

Reittiä kutsutaan myös meripihkareitiksi, koska se mukailee teitä, joita pitkin Itämerestä löydetty jalokivimeripihka kuljetettiin Välimerelle.

Matka pohjoisesta etelään alkaa Puolassa Gdanskista. EV9-reitti vie matkaajan myös muun muassa Puolan kahdeksanneksi suurimpaan kaupunkiin Bydgoszcziin, joka on kuuluisa kauniista rannastaan ja jugendtyylisistä rakennuksistaan. Siellä voi ihastella myös Puolan suurinta kaupunkipuistoa. 

Etelässä päädytään Poznańiin, jossa kukoistaa kulttuurielämä. Mainetta ovat niittäneet kaupungin ooppera, baletti sekä tanssiteatteri. Poznanista matka jatkuu edelleen kohti etelää ja Tšekin rajaa. 

Sopivaa tieverkostoa

Warmian ja Masurian voivodikunnan tieverkosto soveltuu hyvin pyöräilymatkailuun. Asvalttiteilläkin on yleensä suhteellisen vähän liikennettä. Maasto miellyttää kaikkia – amatööripyöräilijöitä, perheen kanssa retkeileviä ja pyöräporukan kanssa nopeasti eteneviä. Alue sijaitsee Puolan pohjoisosassa. 

Warmiassa ja Masuriassa voi edetä myös Green Velo -reittiä. 397 kilometriä pitkästä matkasta noin puolet on mahdollisuus ajaa pyöräteitä pitkin. Pyöräteitä on lähinnä reitin keski- ja itäosissa. Reitillä on huomioitu pyöräilijät myös lepopaikoin. 

Elblągin kanavan alueeseen tutustuttaa puolestaan noin 130 kilometrin reitti. Se kulkee Elblągista Ilawaan pääosin asvalttiteitä pitkin. Myös tuon reitin läheltä löytyy maatilamatkailupaikkoja, joissa voi halutessaan viivähtää vaikkapa pari päivää. Maatilapaikoissa voi majoittua myös muualla Puolassa. 

Maastopyörällä metsään tai vuoristoon

Puolalla on hyviä uutisia myös maastopyöräilijöille. Puolassa on yhteensä noin 624 maastopyöräilyreittiä. Valittavana on niin kestävyyttä vaativia vuoristoreittejä kuin rauhallisia metsäreittejä. 

 Yksi haastavista reiteistä kulkee Puolan eteläosassa Sudeettien vuoristossa Międzygórzesta Śnieżnikiin. 

Eurooppaan pyörällä tutustuvalle Puolan maisemat todennäköisesti tulevat tutuiksi, sillä useat suositut pyöräreitit johtavat paitsi Tšekin ja Saksan myös Puolan halki. 

www.puola.travel/fi/pyoraillen

Lue myös