Siirry pääsisältöön

Ruokakärryistä Michelin-tähden ravintoloihin – Phuket on ruokamatkaajan paratiisi

Phuket on yksi Thaimaan tunnetuimmista ruokakaupungeista ja se tarjoaa turisteille loputtomasti kulinaristisia mahdollisuuksia. Varhaisesta aamusta iltamyöhään Phuketin kaduilla näkyy kauppiaita tuunatuissa ruokakärryissään, valmistamassa erikoisuuksiaan aina nuudeleista jäätelöihin. Erinäköiset ja kokoiset luovuuden huipentamat ruokakärryt ovat jo itsessään tärkeä osa viehätystä. Katuruoan edullinen hinta on varmasti yksi tärkeä syy sen suurelle suosiolle – mahan voi saada täyteen vain puolellatoista eurolla (60 Thai Baht). 

Katuruoan kova suosio näkyy ja tuntuu

Runsaan katuruokakulttuurin myötä Thaimaassa järjestetään vuosittaisia ruokafestivaaleja.  Tunnettu kasviruokafestivaali Tesakan Kin Je on toiminut suunnannäyttäjänä kasvispainotteisessa ruokakulttuurissa ja sen sopeuttamisesta thaimaalaiseen keittiöön. Lisäksi useat perinteiset yömarketit tarjoavat aivan hulppean valikoiman paikallisia herkkuja, josta löydät mitä erikoisempia herkkuja. 

Etelä-Thaimaalainen keittiö on saanut vahvasti vaikutteita naapurimaistaan, erityisesti Malesiasta ja Indonesiasta. Phuketin paikallista ruokaa kutsutaan nimellä ”Baba Peranakan Food”, mikä tarkoittaaa monien kultuurien yhdistelmää: kiinalaisen, malesialaisen ja thaimaalaisen. 

Michelin-tähdellä palkittu ravintola Pru

Perinteistä – laatutietoisuuteen

Kauniiden rantojen lisäksi, Phuketin ruoka erottuu takuulla edukseen. Ruokadiggarit pääsevät tutustumaan eteläisen Thaimaan ruokakulttuuriin, joka rakentuu tuoreiden merenelävien, vahvojen mausteiden ja paikallisten vihannesten ympärille. Lähivuosien aikana katuruoka on nostattanut tietään pienistä kotitekoisista ruokakärryistä myös Michelin-tähden keittiöihin – Tällä hetkellä alueelta löytyy peräti 47 Michelin Guide -mainittua ravintolaa. 

Thaimaan yksi tunnetuimmista katuruokaa valmistavista kokeista Supinya ‘Jay Fai’ Junsuta on rapuomeletin valmistuksen mestari sekä kahden tähden Michelin-kokki. Hänen jälkeensä myös monet muut katuruokayrittäjät ovat saaneet tunnustusta. 

Lue myös