Siirry pääsisältöön

Perheyritys Patroksen takana

Feta- tai salaattijuustoa löytyy melkeinpä jokaisesta suomalaisesta jääkaapista. Ennen juustoa käytettiin lähinnä salaatin lisukkeena, mutta nykyään tuoteryhmän käyttö on monipuolistunut ja rohkeimmat heittävät juustoviipaleen jopa grilliin!

Vaikka uusia juustoja putkahtelee kauppoihin tasaista tahtia, on Patroksen myynti kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Miten se on mahdollista?

”Erään helsinkiläisen lätkäjoukkueen sanonta – Kerran, aina – pätee mielestäni hyvin Patrokseen. Kun juustoa on kerran kokeillut, siitä on tullut suosikki”, pohtii Sebastian Smeds, Patrosta edustavan John W. Hallan toimitusjohtaja.

Syö huoneenlämpöisenä ja pakasta myöhempää käyttöä varten

Kuten juustot yleensä, myös Patros on parhaimmillaan hieman huoneenlämpöisenä. Jos juusto on omaan makuun liian suolaista, siitä voi taputella enimmät suolavedet talouspaperiin tai huuhdella sen pinnan kevyesti, Sebastian vinkkaa.

Monikäyttöinen juusto sopii proteiiniksi salaatteihin, pastan päälle parmesaanin sijaan ja nyt grillikaudella sitä kannattaa kokeilla burgerin väliin. Koska juustossa ei ole kovaa kuorta, on sitä helppo murentaa ja se sopii erinomaisesti keittojen sakeuttajaksi. Lisäksi sillä saa lisättyä annoksiin näyttävyyttä murentamalla koristeeksi tai leikkaamalla 200 gramman viipaleen kahdeksi isoksi kolmioksi!

Sebastian kehottaa kokeilemaan Patrosta myös juustotarjottimella. Se tuo tarjoiluun yllätyksellisyyttä, sillä se poikkeaa maultaan muista juustoista. Parhaimmillaan Patros on leivän ja makean hillokkeen kanssa nautittuna.

Jos juustoa jää yli tai viimeinen käyttöpäivä lähestyy, voi sen myös pakastaa. Pakastettua Patros-viipaletta voi raastaa ”lumihunnuksi” salaatin tai piirakan päälle. Salaatin joukkoon hienoksi raastettu juusto sulaa nopeasti ja tuo salaattiin suolaisuutta ja makua. Lisäksi juusto imee pestystä salaatista kosteutta. Piirakan päälle raastettu Patros-juusto on ihana kuorrute!

200 gramman palapakkausten lisäksi Patrosta löytyy myös kilon purkissa. Juusto on säilötty suolaveteen ja paketti sisältää neljä isoa kiekkoa. Siitä liikenee varmasti kiekko tai kaksi pakkaseen pahan päivän varalle!

Lisäksi uutuuksia on odotettavissa lähitulevaisuudessa: vuosia takaperin myynnissä olleet Patroksen salaattijuustokuutiot öljyssä tekevät paluun kauppoihin! Myöhemmin tänä vuonna tuoteperhe täydentyy aidolla kreikkalaisella Patros-fetalla, joka on valmistettu lampaanmaidosta. Tämä uutuus ilahduttaa hieman voimakkaampien juustojen ystäviä.

Juustoa yli sukupolvien

Patroksen edustajana Suomessa jo usean vuosikymmenen ajan toiminut John W. Halla profiloituu usein juustojen markkinointikumppaniksi, vaikka agentuurin valikoimassa on muitakin herkuttelutuotteita. John W. Hallalla on valikoimassaan viisi eri juustopäämiestä, eikä tämä suinkaan ole sattumaa.

Nykyisen toimitusjohtajan isoisän isällä oli aikoinaan juustotehdas Lauttasaaressa. Kiinnostus juustoja kohtaan on perheen dna:ssa ja se huokuu myös Sebastianista, vaikkei hän koskaan ehtinytkään työskennellä perheensä juustotehtaalla.

Sotien jälkeen juustotehdas nimittäin myytiin ja Sebastianin isoisä perusti oman maahantuontiliikkeen, John W. Hallan, sillä kansainvälinen työ ruoan parissa kiinnosti. Tuolloin yrityksen missiona oli auttaa suomalaisia keskusliikkeitä löytämään kiinnostavia uutuuksia suomalaisille kuluttajille. On muun muassa John W. Hallan ansiota, että suomalaiset saivat ensimmäistä kertaa maistaa mikropopcornia! Vaikka yrityksen alkutaipaleella muutamia tuotteita tuotiin Aasiasta ja Yhdysvalloista asti, keskittyy John W. Halla nykyään yksinomaan eurooppalaisiin herkuttelutuotteisiin.

Nuorin brändi John W. Hallan portfoliossa on noin 20-vuotias ja yhteistyö on aloitettu usean toimijan kanssa jo Sebastianin isoisän aikana. ”Tuntuu melkein kuin olisimme yhtä samaa yritystä”, kertoo Smeds.

Patros-juusto kuutioina öljyssä tekee paluun kauppoihin
Patros-juusto kuutioina öljyssä tekee paluun kauppoihin

Vinkkejä Patroksen hyödyntämiseen

Oma suosikkini on pieneksi pilkottu tomaatti, jonka päälle murennan Patros-juustoa, lorautan hyvää oliiviöljyä ja pyöräytän myllystä hieman mustapippuria. Annoksen viimeistelee ripaus sokeria, joka tasapainottaa juuston suolaisuutta ja nostaa muut maut esille. Parasta tämä lisuke on lihan tai kalan kanssa tarjoiltuna.

Sebastian Smeds

Monikäyttöisellä Patros-juustolla kruunaat ruoan kuin ruoan! Katso tästä käyttövinkkejä. Patros sopii erinomaisesti:

  • salaatteihin
  • pastoihin
  • grilliin
  • laatikkoruokiin
  • piirakkaan
  • pizzaan
  • keittoihin
  • juustolautaselle
  • kuorrutuksiin

Jos juustoa jää yli, voit huoletta pakastaa loput ja käyttää myöhemmin raasteena.

Katso tästä kasvisruokareseptejä, jotka saavat uuden säväyksen juustosta!

Lue myös