Siirry pääsisältöön

Patros-juusto sovittaa hyvin yhteen aterian ja viinin

Patros-juustot ovat rikastuttaneet suomalaisten makumaailmaa jo melkein 40 vuotta. Kauppojen hyllyiltä löytyy brändin kolme eri juustoa, jotka sopivat samaan käyttötarkoitukseen. Ne on valmistettu kolmesta eri  maitoyhdistelmästä. Niitä kannattaa maistella rinnakkain saman viinin kanssa ja opetella tunnistamaan eri makuja.

– Harva juustotalo valmistaa samaa tuotetta eri maitojen ja sekoitussuhteiden yhdistelminä. Meillä on ollut hauska tapa kaveriporukassa maistella Patros-juustoja sokkona saman viinin kanssa ja arvuutella tuotetta. Mielestäni juustojen kanssa sopii parhaiten hieman makea valkoviini, kertoo Sebastian Smeds, Patrosta Suomessa edustavasta John W. Halla – perheyrityksestä. 

Suomalaisille jo liki 40 vuoden takaa tuttu Patros Natur on valmistettu Alppien rinteillä  laiduntavien lehmien maidosta. Tuoteperheen uusi tulokas Patros Feta valmistetaan Kreikassa. Siinä on  97 prosenttia lampaanmaitoa ja 3 prosenttia vuohenmaitoa.  Lisäksi kaupoista löytyy Patros 100-prosenttinen vuohenmaitojuusto. 

– Patroksen hittituote Suomessa on Patros Natur. Se on mielestäni monikäyttöisin juusto lempeän makumaailmansa ansioista ja sopii ruuanlaittoon useammin, kuin perinteinen fetajuusto, jonka täytyy olla EU-standardien mukaisesti valmistettu Kreikassa lampaanmaidosta tai lampaanmaidon ja vuohenmaidon sekoituksesta. Suosittelen rohkeasti korvaamaan fetajuuston Patros Natur -tuotteella, mikäli fetan omaleimainen maku joskus häiritsee. 

– Patros-juustoa löytyy kaupoissa myös suolaveteen säilöttynä 1 kg:n pyöreässä peltipurkissa. Sen suutuntuma on kermaisempi ja pehmeämpi, kuin Patros Natur -juustopalassa. Neljä 250 gramman juustokiekkoa voi tuntua suurelta määrältä kertaostoksena, mutta ylimääräiset juustopalat voi pakastaa. Käyttöön voi ottaa kulloinkin tarvitsemansa määrän, sillä juustoa voi raastaa jäisenä vaikka pastan tai keiton päälle kohottamaan arkiruuan korkeammalle tasolle. Juuston aromit tulevat parhaalla tavalla esille hieman lämmenneenä. 

Patros-tuotteita löytyy hyvinvarustelluista K-kaupoista kautta maan. Voit pyytää kauppiasta tai myymälävastaavaa tilaamaan Patros-tuotteita kotikauppaasi.

feta
Patros-juusto öljyssä, Patros Natur, Patros Vuohenjuusto, Patros Feta, Patros-juusto suolavedessä.


Sebastian Smedsin paprikakeitto Patros-rakeilla 

 • 7 dl vettä
 • 3 suippopaprikaa
 • 2 porkkanaa
 • 1 iso sipuli
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 2 dl ruokakermaa
 • 4 laakerinlehteä
 • 1 prk paseerattua tomaattia
 • 1 pkt mieleisintä Patros-juustoa 
 • rouheiksi paloiksi murennettuna

1. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio sekä laakerinlehdet. Kuori porkkanat ja sipulit. Huuhdo ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja kalvot. Pilko kaikki kasvikset ja kiehauta 30 min kattilassa. 

2. Nouki laakerinlehdet pois. Soseuta keitto ja lisää kerma sekä paseerattu tomaatti. Anna kiehahtaa kevyesti. 

3. Murenna keiton päälle Patros-juustokuutio rouheiksi paloiksi ja tarjoile. 

Teksti: Pinja Palmunen

Lue myös