d-md-none
Siirry pääsisältöön

Pasilan Konepajalle nousee ruokakulttuurin kokeileva tehdas

Kun treffit sovitaan Pasilan konepajalle, suuntaa moni helsinkiläinen Konepajan Brunon sisäänkäynnille. Eikä ihme, sillä juuri kyseinen alueen halli on toiminut lukuisten kulttuuritapahtumien sekä kuuluisan kirpputorin paikkana.

Entinen Brunon halli on kuitenkin vain murto-osa Pasilan Konepajan alueesta.

Liikemies ja Yhdysval­tain entisen Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin yritys The Train Factory Oy osti konepaja-alueen kolme rakennusta VR Groupilta vii­me vuonna. Uutinen otettiin ilolla vastaan kaikkien Helsingin kaupunkikulttuurin rikastuttamisesta kiinnostuneiden kesken.

– Maailma kaupungistuu hurjaa vauhtia. Kaupungit eivät aina kuitenkaan pysy kehityksen kelkassa, keskellä vanhan varikkoalueen hallia seisova Oreck sanoo.

Hallissa kaikuvat sanat painottavat ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta myös yrittäjiltä.

– Minulla ei ole mitään suuria ketjuja vastaan. Konepajan halleihin haluamme kuitenkin luoda lämminhenkisen tilan, jossa luodaan jotain uutta ja viihdytään. Tämä näkyy myös mukana olevien ravintoloiden tyylissä, laadussa ja asenteessa, Oreck painottaa.

Vielä 2000-luvun alussa näissä halleissa valmistettiin ja luotiin rautatievaunuja. Oreck toteaa, että myös tulevaisuudessa alueelle tuttu, uraauurtavaa työ jatkuu. Tällä kertaa raudan sijaan luodaan ja parannetaan kaupunkikulttuurin innovaatioita sekä kohtaamisia.

Lopulta kyseessä on uudenlainen, viihtyisä tila kaupunkilaisille. Oli kyse sitten ruoasta, juomasta, ostoksista, elävästä taiteesta tai vain alueen uniikista tunnelmasta nauttimisesta.

– Haluamme kauppapaikan sijaan luoda tänne urbaanin olohuoneen, johon ihmiset tulevat viihtymään. Ei olisi järkeä tuoda tiloihin toimijaa, joita löytyy kaupungista kymmenittäin jo valmiiksi.

Uudenlainen ravintola- ja ruokakeskittymä

Oreck työntää yhdet teollisuushallin valtavista ovipareista auki. Syyspäivän auringonpaiste ja raitis ilma tervehtii sisätilan työmaalla alueeseen tutustuvia vieraita.

– Kesällä tähän avautuu terassi. Isot ovet voidaan pitää auki, mutta samalla sisätilat tarjoavat loistavan suojan vaikkapa sateen tapauksessa, isäntä kuvailee.

Sisätilat toimivat toki vuoden ympäri – hellepäivistä talvipakkasiin. Ja ne sisätilan tarjoamat mahdollisuudet. Ne ovat käytännössä rajattomat.

Tähän tulee jäätelöbaari, tähän kahvipaahtimo. Tässä näemme 1950-luvun amerikkalaistyylisen diner-ravintolan. Ja se viinibaari, jossa myydään kirjoja – heti napolilaisen pizzapaikan vieressä. Helsingin kaupunginteatterin niin ikään kokeelliset näytelmät pyörivät toisessa hallissa.

Oreckin esitellessä alueelle nousevia ruokapaikkoja ja muuta toimintaa on luonnollista mennä hetkeksi pyörälle päästään. Yksi asia on varma. Kaikkien kaupungin ruokakulttuurista kiinnostuneiden kannattaa seurata alueen kehitystä tarkasti.

Uudet tapahtumat kutsuvat tutustumaan ja nauttimaan

Oreck käppäilee konepajan työmaa-alueella päivittäin siihen tahtiin, että tämän älypuhelimen askelmittariin kertyviä vuorokausilukemia voi vain arvailla. Visiot ja jo rakenteilla olevat tilat kerjäväät kysymystä: milloin tänne pääsee viihtymään ja nauttimaan?

The Train Factoryn porukka ei halua puhua tarkoista päivämääristä.

Konepajan kokoinen alue vaatii pal­jon laajaa  suunnittelua, keskustelua ja käytännön  asioiden järjestelyä. Uusia tapahtumia syksyksi on silti jo suunnitteilla. Yksi ruokakansaa kiinnostavista hankkeista on Toptasten ja The Train Factoryn syksyksi suunnitteilla oleva 11 days of Street Food Lab -ruokatapahtuma. Ruoka-alan laboratorion tarkoitus on tuoda Konepajalle värikäs valikoima street food -ravintolayrittäjien rekkoja ja vaunuja.

Konepajan ympäristö on tiheästi asuttu. Ravintolatarjonta alueella on silti yllättävän niukka. 11 päivän sykleissä toimiva Street Food Lab toisi tähän muutoksen samalla edustaen loistavasti The Train Factoryn kokeellisuuden linjaa.

Street Food Labin kautta niin ravintoloitsijat kuin asiakkaatkin pääsevät tutustumaan alueeseen ja testaamaan sen toimivuutta. Ennen kaikkea tapahtuma tarjoaa jokaiselle hyvän ruoan ystävälle ja muuten vaan alueesta kiinnostuneille mahdollisuuden päästä tutustumaan konepajan alueeseen ennen ovien virallista aukeamista.

– Myös alueen ravintolatoiminnan ytimessä on kokeellisuus, Oreck painottaa.

 – Jos vaikka jonkin ruokarekan tai viinibaarin konsepti ei menesty – aina voi yrittää uudelleen. Sirkkatacoista pizzaan ja baaritoimintaan. Me kannustamme uuden kokeiluun alusta lähtien.

Oreck ja koko The Train Factoryn väki uskoo, että ruokakulttuuri kehittyy kaavaillun kaltaisista “ruokalaboratorioista”. Jos ei kokeile, ei koskaan onnistu.

Tälle filosofialle on hyvä rakentaa myös Helsingin alati paranevaa ruokakulttuuria.

Teksti: Joonas Ranta

Lue myös