d-md-none
Siirry pääsisältöön

Pantillisten juomapakkausten järjestelmä laajenee vuoden alusta

Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa) laajentaa pantillisten juomapakkausten kierrätystä koskemaan myös hedelmä- ja kasvismehuja sekä mehu- ja juomatiivisteitä ja glögitiivisteitä. Pantillisia mehupakkauksia on mahdollista löytää kauppojen hyllyiltä vähitellen vuoden 2019 alusta alkaen.

Palpan hallinnoima pantillisten juomapakkausten palautusjärjestelmä koostuu kolmenlaisista juomapakkauksista: PET-muovipulloista, lasipulloista sekä juomatölkeistä. Kaikki pakkaustyypit voi palauttaa samoihin palautusautomaatteihin, joita on Suomessa noin 4000.

Tähän asti pantillisissa juomapakkauksissa on ollut virvoitusjuomia, oluita ja muita alkoholijuomia sekä erilaisia pullovesiä. Palpan nyt toteuttaman laajennuksen myötä pantilliseen järjestelmään voi liittää myös hedelmä- ja kasvismehu-, mehu- ja juomatiiviste- sekä glögitiivistepakkauksia, jotka on valmistettu PET-muovista, lasista tai alumiinista. Laajennus ei tarkoita sitä, että kaikki mehut ja tiivisteet tulevat pantillisiksi – se on juomavalmistajille ja maahantuojille täysin vapaaehtoista.

Pantillisten juomapakkausten materiaalit säilyvät siis samoina, mutta palautusjärjestelmään liitettävien pakkausten sisällöt voivat jatkossa olla moninaisempia.

Uusia pantillisia pakkauksia ilmestyy kauppoihin vähitellen

Juomavalmistajat voivat aloittaa mehu- ja juomatiivistepakkausten rekisteröinnin Palpan järjestelmään välittömästi ja niitä voi myydä pantillisena tuotteiden rekisteröinnin jälkeen 1.1.2019 alkaen. Pantillisia mehu- ja juomatiivistepakkauksia odotetaan tulevan kauppoihin vuoden mittaan vähitellen.

–     Mehu- ja juomatiivisteiden pantillisuuteen on ollut kiinnostusta eri tahoilta; uudistusta ovat toivoneet niin kuluttajat, juomavalmistajat kuin kaupatkin. Palpa on valmistellut laajennusta yhdessä viranomaisten kanssa, ja hyvän viranomaisyhteistyön ansiosta toivottu muutos on nyt mahdollinen, Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen kertoo.

Pantti kannustaa kierrättämään

Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailman huippuluokkaa: vuonna 2017 lasipulloista 87 %, muovipulloista 91 % ja tölkeistä jopa 94 % palautui kiertoon.

–     Pantti on hyvä kannustin kierrätykseen. Kun entistä useammasta juomapakkauksesta saa jatkossa pantin, uskomme, että myös entistä enemmän hyvää materiaalia saadaan takaisin kiertoon. Tämä puolestaan säästää luonnonvaroja ja energiaa, Nurminen sanoo.

Kaikki alumiinitölkkien alumiini käytetään uusien juomatölkkien valmistukseen, ja kierrätystä voidaan toistaa loputtomiin. Muovipullojen muovista tehdään puolestaan uusioraaka-ainetta, josta valmistetaan muun muassa uusia pulloja ja muita pakkaustarvikkeita. Kierrätyslasipullojen lasista valmistetaan uusia lasipulloja, muita lasipakkauksia, lasivillaa ja vaahtolasia.

Mistä tunnistaa pantillisen juomapakkauksen?

Pantillisten tölkkien ja muovipullojen sekä vain Suomen markkinoille tarkoitettujen lasipullojen pantillisuuden tunnistaa aina panttimerkinnästä. Lasipulloissa, joita myydään kansainvälisesti, ei kuitenkaan välttämättä ole panttimerkkiä etiketeissään. Näiden tuotteiden kohdalla pantillisuuden voi todeta hyllymerkinnästä tai kassakuitista.

Lähde: www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/pantillisten-juomapakkausten-jarjestelma-laajenee-vuoden-alusta

Lue myös