d-md-none
Siirry pääsisältöön

Pääsiäisviikonloppuna luontoretkelle? Pakkaa mukaan kalaisat eväät

Pääsiäinen tuo mukanaan pitkän viikonlopun. Sääennusteet näyttävät lupaavilta eri puolilla Suomea, ja moni varmasti suunnittelee ajanvietteeksi perheen yhteistä retkeä. Talven jälkeen heräilevä Suomen luonto tarjoaa maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiset puitteet retkeilyyn ja yhdessäoloon ulkona.

Retkeä varten kannattaa tutustua lähialueen luontopolkuihin ja ulkoilualueisiin. Yksi retken kohokohtia on aina retkieväiden syöminen: eväiden suunnitteluun kannattaa siis myös panostaa!

Hyvä retkieväs on sellainen, joka on helppo ja kevyt pakata mukaan. Vaikka monimutkaisia annoksia ei välttämättä saakaan retkelle mukaan, hyvästä mausta ja terveellisestä ruuasta ei tarvitse tinkiä.

Erilaiset täytetyt leivät ja wrapit on kätevä tehdä etukäteen. Ne maistuvat monesti myös kylmänä, joten ei haittaa, vaikka retkipaikalla ei olisi tulentekomahdollisuutta. Jos kaikki valitsevat täytteet oman makunsa mukaan, on herkkuhetki taattu.

Retkellä maistuisi lämmin keitto, mutta kattilan kantaminen ja nuotiolla keiton valmistaminen käy äkkiä liian työlääksi. Se ei silti tarkoita, etteikö suosikkikalakeittoaan voisi nauttia myös luonnon helmassa! Tee keitto kotona valmiiksi ja kaada se termoskannuun. Kuksasta nautittu lämmin kalakeitto nostaa retkielämyksen aivan uudelle tasolle.

Jos matkan varrella on laavu ja tulentekopaikka, voi ruuan valmistaa myös kesken retken. Kala on ideaalia nuotiolla tai grillissä valmistettavaksi, koska se kypsyy todella nopeasti. Kulinaristi pakkaakin retkireppuun folionyytit, joiden sisään on laitettu kalaa ja kasviksia: maittava ja terveellinen ateria on valmis vartissa! Nuotiolla valmistuvaa pikaruokaa ovat puolestaan halstratut silakat, jotka kypsyvät alle viidessä minuutissa.

Reseptit

Cowboyn kalaa

4:lle

  • 400 g ruodottomia kalafileitä (siikaa, haukea, kampelaa)
  • 0,5 tl suolaa0,25 tl mustapipurirouhetta
  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 1 tlk (400 g) (chilillä maustettua) tomaattimurskaa
  • 1-2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tlk ruskeita papuja vedessä
  • (chiliä)
  • (yrttisuolaa)
  • (mustapippuria)

Lisäksi

  • wrapeja, rieskoja tai tacokuoria
  • rapeaa salaattia suikaleina
  • tuoretta kurkkua suikaleina
  • juustoraastetta

Leikkaa ruodottomat kalafileet noin 3 cm:n pituisiksi suikaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista nopeasti pannulla lähes kypsiksi (noin pari minuuttia riittää). Nosta kalat pois pannulta.

Silppua tai suikaloi kuorittu sipuli ja siemenistä puhdistettu paprika. Kypsennä pannulla, kunnes kasvissuikaleet pehmenevät. Lisää pannulle tomaattimurska ja pyre. Keitä ilman kantta, kunnes ylimääräinen neste haihtuu. Valuta paputölkistä liemi pois ja lisää pavut tomaattiseokseen. Mausta seos tarvittaessa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kalapalat seokseen. Sekoita varovasti ja nosta tarjolle.

Laita esim. wrapille salaattia ja kurkkua ja hiukan juustoraastetta. Nosta pari lusikallista kalaseosta päälle, kääräise rullalle tai taittele ja nauti.

Kipparin keitto

  • 3 dl vettä
  • ½ sipuli
  • muutama maustepippuri
  • laakerinlehti
  • 1 porkkana
  • 5-6 perunaa
  • 150 g silakkafileitä
  • 1,5 dl maitoa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • ½ dl pakasteherneitä
  • 5 cm pätkä purjoa
  • tuoretta tilliä
  • 1 rkl margariinia
  • 1 kalaliemikuutio
  • (suolaa)Kuutioi sipuli, porkkana ja perunat ja kaada ne kiehuvaan veteen. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti.Keitä muutama minuutti.

Lisää paloitellut silakkafileet ja maitoon sekoitettu vehnäjauho. Anna hautua hetki.

Lisää herneet, purjo ja margariini ja anna vielä hautua muutaman minuutin ajan.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää tarjolle vietäessä tillisilppu.

Kalaa vihannestaskussa

  • 150 g nahatonta kalafileetä/ruokailija, esim. ahventa tai kuhaa ruodottomaksi leikattuna
  • hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
  • 50 g voita
  • 1 appelsiini
  • 1 fenkoli
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • pala purjosipulia
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • oliiviöljyä

Leikkaa appelsiinista neljä siivua, ilman kantapaloja. Leikkaa fenkoli, kurpitsa, ja purjosipuli haluamaasi muotoon. Halkaise tomaatit.

Mausta kalafileet suolla ja pippurilla. Esilämmitä grilli. Revi vahvasta foliosta neljä palaa ja levitä ne työpöydälle. Ripottele hieman oliiviöljyä folion päälle. Levitä sitten vihannekset foliopalojen päälle, jokaiseen nyyttiin saman verran kasviksia. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Asettele kalafileet kasvisten päälle. Laita kalafileiden päälle pari nokaretta pehmeää voita.

Grillaa appelsiinisiivut ja asettele ne kala-vihannesnyyttiin päällimmäiseksi. Sulje kala-vihannestaskut folion avulla, taittaen reunat ylöspäin, jotta nesteet pysyisivät taskussa. Grillaa kala-vihannestaskuja n. 15 minuuttia (ei täydellä teholla). Anna raaka-aineiden vetäytyä taskuissaan pari minuuttia grillaamisen jälkeen.

Halstratut silakat

  • 500 – 700 g perattuja silakoita
  • suolaa
  • rypsiöljyä

Pyyhi peratut silakat puhtaiksi talouspaperilla. Ripottele kaloille suolaa. Voitele silakat ja halsteri rypsiöljyllä. Lado silakat halsteriin vieri viereen. Halstraa avotulella noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes kalat ovat saaneet kauniin värisen pinnan.

Lähde: https://urly.fi/1cKm

Lue myös