Siirry pääsisältöön

Ota nämä seikat huomioon kun ostat teetä

Tälläkin hetkellä moni meistä istuu kotitoimistolla teekuppi tietokoneen vieressä. Oletko tietoinen siitä, miten ja missä oloissa suosikkiteesi on tuotettu? Kuluttajalle voi olla vaikea hahmottaa, miten eri teemerkkien vastuullisuus rakentuu. Suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi lokakuussa 2019 raportin Suomessa kulutettavan teen sosiaalisesta vastuullisuudesta. Siitä ilmeni, että erilaisista teen sertifikaateista Reilu kauppa on ensisijaisesti suositeltava vaihtoehto niin kuluttajille kuin yrityksille.

Reilun kaupan verkkosivuilla kerrotaan, että Reiluun kauppaan kuuluvilla teetiloilla työntekijöille tulee maksaa vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa. Lisäksi työntekijöillä pitää olla oikeus järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Työntekijöillä on oltava oikeus lomaan, sairauslomaan ja äitiyslomaan. Lapsityövoiman käyttö on kielletty. Reiluun kauppaan kuuluvilla teetiloilla työntekijöiden hyvinvointia edistää demokraattisesti valittu komitea, joka päättää, miten tilalle maksettavat Reilun kaupan lisät käytetään. Varoilla voidaan esimerkiksi tukea työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä asuinolosuhteita, koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Reilun kaupan teetiloilla noudatetaan tuotannossa tiukkoja ympäristösäännöksiä, joiden avulla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

Reilu kauppa -sertifikaatin lisäksi teen valinnassa voi huomioida seuraavat seikat:

  • Onko tee luomua?
  • Miten tee on pakattu?
  • Miten paljon päästöjä teen valmistuksessa on syntynyt?

25 vuotta reilua teetä

Iso-Britannialaisen teebrändi Clipperin kaikki teet ovat luomua ja Reilun kaupan tuotantoa. Siitä tuli ensimmäinen Reilun kaupan teetalo vuonna 1994. Nyt 25 vuotta myöhemmin Clipper on maailman suurin Reilun kaupan teen ostaja ja vuosien saatossa se on maksanut tuottajilleen jo yli 4,5 miljoonaa euroa Reilun Kaupan lisinä.

Tässä muutama mieltä lämmittävä fakta Clipperistä:

  • Korkeiden standardien myötä Clipper ostaa teetä vain 44 tilalta maailman tuhansista teetiloista. 
  • Clipperin mustan teen tuotanto on 100 % hiilineutraalia.
  • Clipper kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen ja turvallisuuteen:
    • Kaikki Clipperin pakkaukset ovat täysin kierrätettäviä ja valtaosin myös biohajoavia ja niillä on Forest Stewardship Council (FSC) -sertifiointi.
    • Clipperin teepussit ovat muovittomia sekä valkaisettomia ja pakkausmateriaalit ovat teepussin narua myöten luomua.

Nyt vain omia teepakkauksia tutkimaan – löytyykö sieltä Reilun kaupan merkkiä? Entä onko Clipper tuttu merkki? Rauhallisia teehetkiä juuri sinulle!

Voit lukea aiheesta lisää:
https://finnwatch.org/images/pdf/Teeta_ilman_sympatiaa_final.pdf
https://reilukauppa.fi/tuotteet/tee/
https://www.clipper-teas.com/about/our-ethics/
https://www.clipper-teas.com/about/our-sustainability/

Lue myös