d-md-none
Siirry pääsisältöön

Ostatko joululaatikot valmiina? Yllättävän moni tekee niin.

Joulu on suomalaisille tärkeä juhlapyhä, jolloin ruokiin, kattaukseen ja esillepanoon panostetaan. Tarjottavat suunnitellaan hyvissä ajoin ja jouluruoan tekemiseen käytetään noin 9 tuntia. Kuitenkin 75% ostaa joululaatikot valmiina, Saarioisilta kerrotaan. Kolmannes suomalaisista tuunaa niitä omaan makuun sopiviksi esimerkiksi lisäämällä kermaa ja mausteita.

Riisipuuro syödään monissa kodeissa joulurauhan julistuksen jälkeen, ja joulun kohokohta on jouluaaton illallinen. Se ajoittuu alkuiltaan, jotta lahjojen jakamiseen jää aikaa. Myös joulupäivänä nautitaan jouluruokia, mutta tapaninpäivänä menu on monessa kodissa jo rennompi.

Trendit näkyvät joulupöydässä

Ruokatrendit vaikuttavat myös joulupöydissä, joskin selkeästi vähemmän kuin muina juhlapyhinä. Nuoret ja terveystietoiset ovat hieman keskimääräistä avoimempia uusille kokeiluille. Esimerkiksi Bataattilaatikko on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Myös Punakaalivuoka tuo uutta väriä ja makua joulupöytään.

Mirja Lonka Saarioisilta kertoo, että alkupalapöytä on monipuolistunut ja keventynyt ja uusia vaihtoehtoja esimerkiksi kalaruokiin kokeillaan mielellään. Myös vegaaniset vaihtoehdot ovat suomalaisten toivelistalla.

Laatikoiden kolmen kärki ei yllätä

Vaikka uusia virityksiä onkin suomalaisten joulupöytiin ilmaantunut, perinteisten joululaatikoiden kärkikolmikko pitää edelleen pintansa. Ykkösenä on lanttulaatikko, jonka rinnalla porkkana- ja perunalaatikko ovat lähes tasavahvoja suosikkeja.

Lue myös